Fråga 2019/20:1103 EU och asylrätten

av Yasmine Posio (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

För snart fyra år sedan slöt EU och Turkiet en överenskommelse som, i stora drag, innebar att Turkiet skulle ta ansvar för att hålla gränsen mot EU stängd för flyktingar, från först och främst det krigsdrabbade Syrien, i utbyte mot pengar.

Vänsterpartiet har sedan överenskommelsen slöts kritiserat Turkiet som har som enskilt land fått ansvaret att härbärgera över 3 miljoner flyktingar som EU:s då 28 länder inte ansåg sig kunna ta emot. Vänsterpartiet hävdade också att överenskommelsen skulle ge Erdoğan legitimitet att gå i än mer auktoritär riktning. Att detta har skett är tydligt om man tittar på hur den turkiska regeringen behandlar den politiska oppositionen samt Turkiets invasion i Syrien.

För en tid sedan beslutade den turkiska regeringen att den inte längre skulle följa sin del av överenskommelsen, och i början av mars meddelade den grekiska regeringen att den som svar inte kommer att ta emot några asylansökningar under den kommande månaden i avskräckande syfte.

Förhållandena vid den turkiska gränsen har därmed blivit ohållbara. Sverige måste agera när människor på flykt bemöts med våld och tårgas vid EU:s yttersta gräns och unionens lösning på situationen är att böja sig för Erdoğans utpressning och ge Turkiet ytterligare flera miljarder kronor. Pengar som medlemsländerna hade kunnat använda till flyktingmottagande och på så sätt börjat arbeta för en lösning på den kris som många människor befinner sig i.

Vad som händer vid EU:s yttre gräns är hela unionens ansvar. Sverige måste verka för att EU står upp för asylrätten och dess andemening. I stället för avtal med auktoritära regimer som Turkiets krävs verkligt ansvarstagande från samtliga EU:s medlemsländer i mottagande och omfördelning av människor på flykt.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad avser ministern att göra för att EU ska följa asylrätten i stället för att skjuta över hela ansvaret för de människor som är på flykt på Turkiet?