Fråga 2019/20:1101 Asylrätten

av Christina Höj Larsen (V)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Asylrätten skapades inte för dagar av fred och frihet, utan för svåra tider då mänskligheten visar upp sina allra värsta sidor. I ruinerna av andra världskrigets förintelse och fasor – som då drivit många miljoner på flykt – kom insikten att det krävs ett löfte mellan stater för att i framtiden garantera människor en fristad undan krig, förföljelser och grymhet.

Morgan Johansson och Sveriges regering brukar säga att de står upp för asylrätten. Det har också varit en av talepunkterna när regeringen uttalat sig om situationen vid gränsen mellan Turkiet och Grekland. Verkligheten är dock en annan.

Grekland tar inte emot asylansökningar under en månad och använder våld för att hålla människor på flykt borta från gränsen. Flyktingar som ändå lyckats ta sig in i Grekland riskerar att gripas och fängslas.

Turkiet beviljar inte asyl för personer som inte kommer från Europa. Turkiet är inget säkert land för flyktingar. Det har vid upprepade tillfällen rapporterats om hur turkiska gränspoliser skjuter mot människor som försöker fly in i landet.

Vänsterpartiet menar att det inte räcker att säga att man står upp för asylrätten, man måste också agera för att den respekteras och mot att den kränks.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

På vilket sätt står regeringen upp för asylrätten för de syrier som flyr från kriget och förtrycket i sitt hemland?