Fråga 2019/20:1087 Förtroendet för svenska myndigheter

av Markus Wiechel (SD)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

”Ökningen av antalet svenskar som drabbats av det nya coronaviruset har nått en topp och kommer snart att klinga av.” Dessa ord kommer från statsepidemiologen på Folkhälsomyndigheten i en intervju med Dagens Nyheter den 3 mars. Uttalandet skedde när antalet bekräftat smittade i Sverige inte ens hade passerat 100 personer. Man bedömde inte läget som särskilt akut, trots en mycket oroväckande utveckling i bland annat norra Italien.

Om man får tro sociala medier var det få svenskar som litade på den information som kom från expertmyndigheten, inte minst då antalet bekräftat smittade successivt ökat och då flygplan från riskområden fortsatt kunnat landa i Sverige utan en enda kontroll av passagerarna.

I skrivande stund, åtta dagar senare, har antalet bekräftat smittade ökat med omkring 500 procent samtidigt som Folkhälsomyndigheten bedömt risken för smittspridning i Sverige som mycket hög. I kombination med falska påståenden från myndighetspersoner som varit enkla att kontrollera, exempelvis påståendet att det inte sker direktflyg mellan Sverige och Kina, finns det en risk att förtroendet för myndigheterna minskar avsevärt.

Mot bakgrund av detta och mot bakgrund av ett redan rekordlågt förtroende för politiken önskas statsminister Stefan Löfven svara på följande fråga:

 

Vad avser statsministern och regeringen att göra för att säkerställa att myndigheter delger pålitlig information, och hur avser statsministern att verka för ett ökat förtroende för våra myndigheter?