Fråga 2019/20:1077 Säkerhetshot mot kraftförsörjningen

av Mattias Bäckström Johansson (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Något som ökat alltmer i omfattning är olika former av påverkansoperationer och it-angrepp, där även fysiska värden riskeras och intressen äventyras. Ett område som kan bli än mer sårbart framöver är kraftförsörjningen. Digitaliseringen har tilltagit inom energisektorn liksom i samhället i övrigt, men det är även ett område som varit eftersatt i utformandet av säkerhetspolitiken. Något som är angeläget då exempelvis ett större strömavbrott kan lamslå många samhällsfunktioner. Därför är det viktigt att sätta in skarpa säkerhetsåtgärder avseende information om konsumenter och invånare för att dessa samt it- och elförsörjningssystem ska ha ett så fullgott skydd som möjligt.

Enligt rapportering förekommer kartläggningar av it-system som är kopplade till den svenska elförsörjningen för inhämtande av säkerhetsklassad information. Trots detta fortsätter regeringen med planerna på att samla mer än 4,5 miljoner kunders mätdata och anläggningsinformation på ett och samma ställe i en så kallad elmarknadshubb. Detta är riskabelt. Ett exempel är skandalen kring Transportstyrelsen. Försvarsmakten varnar för etablering av en hubb. Anledningen är att tillgänglig information kan ge en detaljerad bild av den svenska elnätsstrukturen, vilket i sin tur kan möjliggöra en kartläggning av bland annat sårbarheter och brister i elnätet.

Med anledning av det vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur avser statsrådet att säkerställa att informationen från elmarknadshubben inte hamnar i främmande makts händer och riskerar svenska säkerhetspolitiska intressen?