Fråga 2019/20:1076 Svenska företag och tvångsarbete i Kina

av Håkan Svenneling (V)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Den 1 mars i år publicerade tankesmedjan Australian Strategic Policy Institute, ASPI, en rapport om hur muslimska fångar från politiska fångläger slussas ut som tvångsarbetare till olika provinser i Kina. ASPI är en partipolitiskt obunden tankesmedja med uppdrag att öka kunskapen om omvärlden och ge den australiensiska regeringen råd i frågor som rör försvars- och säkerhetspolitik. I deras rapport beskrivs hur minst 80 000 fångar tvingas att arbeta under slavliknande förhållanden i olika fabriker runt om i Kina, ofta långt ifrån deras hem.

Verksamheten kring att placera ut fångarna, som ofta tillhör folkgruppen uigurer eller någon annan muslimsk minoritet, har kommersialiserats. Lokala myndigheter, fabriker som tar emot arbetskraften, samt de ”agenter” som förmedlar fångarna till fabrikerna tjänar stora pengar på rörelsen. Tvångsarbetarna säljs bland annat genom annonser på internet. Enligt rapporten ses tvångsarbetet som ett steg i ledet för ”omskolningen” av etniska minoriteter.

I ASPI:s rapport finns det även en lista på 83 internationella företag vars produkter tillverkas i de kinesiska fabriker där tvångsarbete används. På listan finns två svenska företag med, nämligen Electrolux och H & M.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Vad avser statsrådet att göra för att stoppa svenska företags inblandning i de kinesiska fabriker där tvångsarbete förekommer?