Fråga 2019/20:1074 Bredbandsutbyggnad i glesbygd

av Mattias Bäckström Johansson (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Regeringen ser inte ut att klara av att leverera enligt målen för bredbandsstrategin. Det gäller bland annat att 95 procent av alla hushåll och företag bör ha tillgång till bredband om minst 100 megabit per sekund år 2020. Post- och telestyrelsen, PTS, har i februari meddelat att de valt att prioritera utbyggnad i Värmland, Blekinge, Västra Götaland och Västernorrland. Större delen av anslagna medel för bredbandsutbyggnaden i glesbygd riktas i år till dessa regioner. Andra delar av landet får vänta.

I Kristdala och dess glesbygd i mitt eget hemlän Kalmar har frivilliga krafter engagerat sig i hela åtta år för att få fiber till sin bygd. De mer tätbebyggda delarna i Kristdala har goda möjligheter att få bredband, men de som bor glesbefolkat får inte någon fiber på grund av denna prioritering till enskilda regioner. Av förståeliga skäl finns nu en frustration där och en upplevelse av att ingångna avtal och löften från staten är som bortblåsta.

När stödet begränsas till vissa regioner är riskerna uppenbara att förutsättningarna för projekt som hade varit mer kostnadseffektiva ödeläggs.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att se över PTS val att prioritera vissa regioner före alla andra i bredbandsutbyggnaden?