Fråga 2019/20:1073 Gribshunden i Ronneby

av Angelika Bengtsson (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Utanför Ronneby i Blekinges skärgård ligger ett vrak på 10 meters djup som daterats till 1495. Vraket upptäcktes första gången omkring år 1970, men förmodligen har lokalbefolkningen känt till att det legat ett vrak där i flera århundraden. Det här vraket är skeppet Gribshunden.

För ungefär 20 år sedan började internationella medier uppmärksamma vraket, på grund av att det är världens bäst bevarade senmedeltida vrak på havets botten. För kännedom kan meddelas att skeppet Gribshunden tillhörde danske kung Hans och tros ha varit en föregångare till bland annat skeppet Vasa, som tragiskt nog också legat på havets botten.

Det har gjorts, och görs än i dag, bland annat dokumentärer, forskning, 3D-skulpturer och studier av vraket. År 2015 påträffade arkeologerna skeppets figurhuvud, och i samråd med Länsstyrelsen i Blekinge togs ett beslut att skyddsbärga figurhuvudet. Det antas vara det tidigaste figurhuvud som bärgats och fick av den anledningen stor internationell medial uppmärksamhet. 

Det är i dag flera organ som arbetar med Gribshunden. Det lilla som man hitintills har fått fram kan rita om stora delar av vår historieberättelse. Av den anledningen borde det finnas en anledning för regeringen att lyfta Gribshunden som ett potentiellt riksintresse eller liknande.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:  

 

Kommer regeringen att kunna ge kommunen de resurser och stöd som behövs för att exempelvis bevara, upplysa om och bärga skeppet?