Fråga 2019/20:1052 Vattenfall och visselblåsare

av Birger Lahti (V)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

För ett år sedan avslöjades det av Dagens Nyheter, Der Spiegel och NRC Handelsblad att det i den nederländska delen av Vattenfall hade förekommit oegentligheter i samband med upphandlingar. När tveksamheter i upphandlingar framkommit försökte då ett antal visselblåsare i personalen att uppmärksamma ledningen. Dessa visselblåsare har sedan på olika sätt blivit uppsagda eller lämnat sina tjänster.

Nu har den nyinrättade nederländska statliga institutionen Wet Huis voor Klokkenluiders, även kallad House of Whistleblowers, utrett fallet och slagit fast att Vattenfall agerat fel mot medarbetarna. Man kritiserar hur uppsägningen av personal gått till, och man riktar även kritik mot Vattenfalls egen utredning av ärendet. De två anställda som myndighetens utredning fokuserar på uppger till exempel att Vattenfall vägrat dialog.

För Vänsterpartiet är det viktigt att visselblåsarfunktionen hos de statligt ägda företagen värnas och underlättas. Det är också viktigt att de statligt ägda företagen noggrant hanterar sin personalpolitik.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Hur avser ministern att följa upp hanteringen av ärendet hos Vattenfall och se till att visselblåsarfunktionen säkras?