Fråga 2019/20:1051 Likvärdig skola

av Jörgen Grubb (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

I höstas presenterades utredningen Jämlikhet i möjligheter och utfall i den svenska skolan (SOU 2019:40). Skollagen (2010:800), SkolL, stadgar att utbildningen ska vara likvärdig utan att definiera vad en likvärdig utbildning är. Tre textavsnitt hämtade från SkolL anges i utredningen som underlag för tolkning och förklaring av innebörden:

1. Alla ska, oberoende av geografisk hemvist och sociala och ekonomiska förhållanden, ha lika tillgång till utbildning. (1 kap. 8 §.)

2. I utbildningen ska hänsyn tas till barns och elevers olika behov. Barn och elever ska ges stöd och stimulans så att de utvecklas så långt som möjligt. En strävan ska vara att uppväga skillnader i barnens och elevernas förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. (1 kap. 4 § andra stycket.)

3. Kommuner ska fördela resurser efter elevers förutsättningar och behov. (2 kap. 8 b §.)

Författarna av utredningen utgår från att likvärdighet är synonymt med skolans kompensatoriska uppdrag och uttrycker följande målbeskrivning: ”Vi är alltså intresserade av att undersöka i vilken utsträckning skolan utjämnar skillnader mellan elever med olika förutsättningar, och därmed bidrar till målet om att alla barn ska ha lika möjligheter i livet.” 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Hur vill ministern skapa en likvärdig skola för alla?