Fråga 2019/20:1050 Yrkeslegitimation för perfusionister

av Lina Nordquist (L)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

En perfusionists arbete innebär att han eller hon tar över som vårt hjärta och våra lungor om vi behöver det. Det är perfusionisten som avgör vilken utrustning som krävs för att hålla oss vid liv vid hjärtkirurgi. De säkrar cirkulation och syresättning i våra egna organs ställe vid intensivvård, i hemmet och inför organdonation, och de ansvarar för blodåtervinning och för avancerad laboratorieutrustning, inte minst hjärt-lungmaskin och ECMO. Arbetet är i hög grad självständigt. 

Ingen annan i ett thoraxteam har den kompetens som krävs för att utföra det som perfusionisten gör. Ändå finns i dag inga formella specificerade utbildningskrav eller någon behörighetsreglering i Sverige. 

Perfusionisternas grundutbildningar varierar; många är specialistsjuksköterskor, andra medicintekniska ingenjörer eller biomedicinska analytiker. För att klara av sina arbetsuppgifter genomgår de flesta en tvåårig masterutbildning vid Scandinavian School of Cardiovascular Technology (Scanscat) vid University of Aarhus i Danmark. Detta är dock inte ett formellt krav, och det finns i dag inte heller någon formell ribba som utländska utbildningar granskas efter och behöver nå upp till. I Storbritannien krävs brittisk utbildning för att man ska få anställas som perfusionist, eftersom patientskador inträffat där yrkesutövare med utbildning från andra länder varit inblandade. I Norge och USA har perfusionister yrkeslegitimation. Även i Danmark och Finland finns formella specialiseringskrav. 

Perfusionistens arbetsuppgifter är avancerade, självständiga och bokstavligen livsavgörande. Därför behöver denna yrkesgrupp enligt min mening skyddas av yrkeslegitimation. Svensk Förening för Thoraxanestesi och Thoraxintensivvård stöttar en sådan förändring. Även Svensk Thoraxkirurgisk Förening stöder införandet av yrkeslegitimation. Själva har perfusionisterna länge drivit detta.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Är ministern och regeringen villiga att arbeta för att införa yrkeslegitimation för perfusionister eller att överväga en sådan förändring?