Fråga 2019/20:1045 Det nya coronaviruset

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den senaste tiden har vi dagligen kunnat läsa om och följa spridningen av sjukdomen covid-19 som orsakas av det nya coronaviruset. Regeringen har återkommande kommenterat spridningen av viruset som ett prioriterat ärende för regeringen, varför statsministern bland annat ställt in ett besök i Sydafrika.

Trots dessa uttalanden ser vi hur regeringen agerat långsamt, och många ställer med rätta frågan hur det kommer sig att det tagit så lång tid innan man stoppat flyg från exempelvis Iran och norra Italien. Att resenärer från riskzoner inte har stoppats för tester är också något som förvånat många invånare, då detta varit ett vanligt inslag i andra länder som tagit situationen på allvar.

Flertalet insatta läkare och experter har ifrågasatt Folkhälsomyndighetens agerande då myndigheten återkommande försökt tona ned riskerna med detta nya virus. Som exempel har man jämfört det nya coronaviruset med vanlig säsongsinfluensa, trots betydligt allvarligare konsekvenser och ökad dödlighet. Den samhällsviktiga myndigheten har dessutom förminskat allvaret genom att ge motstridiga och otydliga besked samt sprida faktafel.

Särskilt i en tid då Sverige redan har en akut brist på såväl vårdplatser som händer inom vården är det oacceptabelt att regeringen och berörda myndigheter inte tar spridningen av det nya viruset på allvar.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser regeringen att skärpa kontrollen av personer som riskerar ha blivit smittade av det nya coronaviruset eller verka för tydligare riktlinjer till de berörda myndigheter för att på ett effektivare sätt kunna förebygga smittspridning, och i sådana fall vad avser regeringen att göra?