Fråga 2019/20:1044 Det handskrivna ordet

av Michael Rubbestad (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Lärare i gymnasieskolan har uppmärksammat att allt fler elever som lämnar högstadiet för vidare studier på gymnasienivå inte längre kan skriva för hand och har svårt för att stava, sätta ut skiljetecken och stor bokstav. Gymnasieläraren Filippa Mannerheim, som undervisar i svenska och historia samt även är skoldebattör, hänvisar till forskning som menar att handskriften är tätt sammankopplad med lärande.

Enligt forskaren och handkirurgen Göran Lundborg skapar handens rörelser ett sorts minnesspår i hjärnans motoriska och sensoriska delar som främjar inlärning och memorering.

En studie publicerad i tidskriften Psychological Science 2014 visade att studenterna fick en djupare förståelse för innehållet i en föreläsning när de antecknade för hand jämfört med när de antecknade på en dator. Studenterna som antecknade för hand använde i högre grad sina egna ord, vilket tyder på att de bearbetade informationen mer, enligt forskarna.

Digitala verktyg och digital kompetens behövs såväl i samhället som i den svenska skolan, men inte på bekostnad av användandet av papper, penna och det handskrivna ordet.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Hur avser ministern att agera för att det handskrivna ordet ska fortsätta att vara en naturlig del av den svenska skolan och kanske till och med stärkas i en alltmer digital värld?