Fråga 2019/20:1039 Metria

av Lars Beckman (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

För snart tre år sedan, den 20 juni 2017, röstade riksdagen ja till att sälja det statliga bolaget Metria AB, som har sitt huvudkontor i Gävle. Tidigare näringsminister meddelade i maj 2018 att försäljningsprocessen avbrutits tills vidare. I interpellationen Det statliga bolaget Metria (2019/20:105) ställdes ett antal frågor om försäljningen av bolaget och bolagets lönsamhet.

Metria har nu presenterat sitt rörelseresultat för 2019.  Årets nettoomsättning uppgick till 401,4 miljoner kronor (433,2 miljoner kronor) och ebitda till -4,5 miljoner kronor (-3,4 miljoner kronor). Resultat var sämre än 2018, och bolagets lönsamhets- och utdelningsmål nåddes inte under 2019. Metrias svaga ekonomiska resultatutveckling de senaste tre åren innebär att det föreligger ekonomiska risker för staten att kvarstå som ägare till Metria. Vid beslutet om försäljning gjordes bedömningen att Metria kan utvecklas med en aktiv och skicklig ägare som har motsvarande verksamhet som en kärnverksamhet.

Gävle kommun skrev i Kommunplanen för 2019:

"Gävle leder utvecklingen inom geografiska informationssystem, förnyelsebar energi och logistik. Idag har Gävle den högsta koncentrationen av kompetens i Europa inom geografisk informationsteknik och är en föregångare inom ledarskap för innovationer inom området. Klusterinitiativet Future Position X (FPX) har via Vinnovas program Vinnväxt fått långsiktig finansiering för sin satsning på att utveckla Geo Life Region. Målen är att generera hundratals nya innovationer, 70 nya internationellt konkurrenskraftiga företag och över 1000 nya arbetstillfällen i regionen och många fler runt om i Sverige".

Den amerikanska it-jätten Microsoft har köpt två markområden i Gävle respektive Sandvikens kommun och bygger nu datacenter. Planen är att dessa datacenter ska driva bolagets stora molntjänsteplattform Azure. Geodata, positioneringstjänster och andra GIS-tjänster lagras på dessa plattformar.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att nu vidta utifrån riksdagens beslut att sälja Metria, och hur påverkar dessa åtgärder tillväxten i Gävleregionen?