Fråga 2019/20:1033 Grovt upphovsrättsbrott och grovt varumärkesbrott

av Lars Hjälmered (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den 19 januari 2017 beslutade regeringen att tillsätta en särskild utredare med uppdrag att överväga om det behövs skärpta straffskalor för de allvarligaste fallen av upphovsrättsintrång och varumärkesintrång samt ta ställning till om åtalsbestämmelserna bör ändras för det fall att straffskalorna skärps.

Utredningen kommer fram till att rubriceringen grovt brott, med särskild straffskala, bör införas för upphovsrättsintrång och varumärkesintrång. Detta på grund av att det numera förekommer en betydande kommersiell och industriell piratverksamhet, ibland internationellt med kopplingar till annan grov brottslighet såsom narkotikabrott och människosmuggling, där brottsligheten också ofta sträcker sig över nationsgränserna.

Betänkandet lämnades till dåvarande ansvarigt statsråd Heléne Fritzon (S), men beredningen av förslaget har sedan dess dragit ut på tiden. Nu har regeringen äntligen lagt in i propositionslistan för vårterminen 2020 att en proposition om grovt upphovsrättsbrott och grovt varumärkesbrott ska läggas fram den 14 april. Däremot har ingen lagrådsremiss inhämtats än, och tiden för att förbereda en proposition som kan antas av riksdagen före sommaren är därmed väldigt knapp.

Upphovsrätt och varumärkesrätt har stor betydelse för kulturlivet, näringslivet och samhället i stort och skulle också vara ett viktigt verktyg i kampen mot den organiserade brottsligheten. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att inkomma med en proposition till riksdagen om grovt upphovsrättsbrott och grovt varumärkesbrott enligt aviserad tid, alltså den 14 april 2020?