Fråga 2019/20:1028 Inrättandet av Totalförsvarets näringslivsråd

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Samhället är beroende av de varor och tjänster som näringslivet tillhandahåller. Privata aktörer utför en stor del av den samhällsviktiga verksamhet som bedrivs inom exempelvis energiförsörjning, livsmedelsförsörjning, transporter, hälso- och sjukvård samt kommunal service. Resurser som ägs av privata aktörer är nödvändiga för att tillgodose totalförsvarets behov. Näringslivet, som omfattar allt från multinationella företag till små företag som främst verkar lokalt, är därmed av central betydelse för totalförsvaret.

I december 2019 överlämnades betänkandet Näringslivets roll inom totalförsvaret. I betänkandet föreslås att regeringen ska utreda frågan om hur personalförsörjningen inom det civila försvaret ska hanteras, liksom att ett nationellt råd kallat Totalförsvarets näringslivsråd ska inrättas i Regeringskansliet. Detta är egentligen inga nyheter, utan det är i linje med vad Försvarsberedningen redan kommit fram till.

Coronavirusets framfart i världen påverkar många av Sveriges företag vad gäller tillgång till material och personal. Ett formaliserat näringslivsråd skulle vara en viktig kontaktyta mellan näringsliv och stat för att proaktivt hantera krisberedskaps- och totalförsvarsfrågor som effekterna av till exempel coronaviruset. 

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Mikael Damberg:

 

När bedöms Totalförsvarets näringslivsråd kunna inrättas och vara fullt operativt?