Fråga 2019/20:1023 Formas nationella forskningsprogram för livsmedel

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Vid årsskiftet gav regeringen uppdrag till flera aktörer att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin, däribland Formas. Formas uppdrag berörde framför allt det tioåriga nationella forskningsprogram för livsmedel som samma forskningsfinansiär fick i uppdrag att inrätta i juni 2017 (N2017/03897/SK).

Med tanke på de stora behov som finns av tillämpad livsmedelsforskning och innovation i allmänhet och ökad konkurrenskraft för hela livsmedelskedjan i synnerhet är det olyckligt att det tioåriga forskningsprogrammet nu endast fick finansiering för år 2020. Hur mycket medel som kommer att anslås de närmast följande åren är därmed oklart. Denna finansieringsmetodik gör det mycket svårt för forskningsfinansiären att satsa på längre forskningsprojekt, vilket kan påverka såväl effektivitet som kvalitet i forskningen och därmed hur framgångsrikt forskningsprogrammet blir som helhet.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att det nationella forskningsprogrammet för livsmedel ska få rimliga och långsiktiga villkor att förhålla sig till?