Interpellation 2019/20:63 Kinastrategin och stödet till demokratisk utveckling i Hongkong

av Joar Forssell (L)

till Statsrådet Hans Dahlgren (S)

 

Under riksdagens frågestund torsdagen den 12 september frågade jag EU-minister Hans Dahlgren hur regeringen avsåg att agera med anledning av situationen i Hongkong. Svaret som statsrådet då gav var svepande. I stället för att svara på frågan om den specifika situationen i Hongkong ville statsrådet hellre berätta om regeringens övergripande arbete för mänskliga rättigheter i Kina. Dahlgren menade vidare att jag skulle bli nöjd efter att ha läst Kinastrategin. Nu har jag läst Kinastrategin och tvärtemot vad statsrådet sa så är jag inte nöjd. Frågan om regeringens agerande för Hongkong kvarstår.

Två miljoner människor deltog i en av sommarens demonstrationer för att befria Hongkong från Kinas totalitära inblandning i deras system och för ökad demokrati. Det motsvarar drygt 25 procent av landets befolkning. Unga som äldre. Fattiga som rika. Det som händer i Hongkong är inte ett separatistiskt våldsamt uppror, det är en demokrati som föds.

Den arabiska våren borde vid det här laget visa hur bräcklig en resa mot demokrati kan vara. Syriens totala kollaps, Egyptens diktatoriska kontinuitet och Tunisiens grusade dröm om demokrati. Sverige och resten av världens fria länder behöver axla ett större demokratiskt ansvar för att understödja demokratiutveckling i länder och regioner som vill byta ut förtryck mot frihet. Sverige och EU måste använda sina ekonomiska och humanitära muskler för att sätta press på Kina som förvägrar Hongkong demokrati.

Enligt en frihetsrapport från Freedom House där länders frihet rankas från 0 till 100, där 0 är total ofrihet och 100 är som högst, noterar Kina 11. I Hongkong är nivån 59. På andra sidan Taiwansundet är frihetsindexet så högt som 93. Där skyddar konstitutionen religiösa och sexuella minoriteter och garanterar varje medborgares rätt att rösta för sina företrädare. Kinesisk demokrati är möjlig. Att stå upp för Hongkongs rätt till självbestämmande och demokrati är svensk feministisk utrikespolitik på riktigt.

Medborgarna i Hongkong är vana att leva i ett system där mänskliga rättigheter har stor betydelse och där rättssäkerhet är givet. Protesterna som nu sker och som utspelat sig under hösten är ett försvar av mänskliga rättigheter. Det är värden som Sverige måste stå bakom. Liberalerna har tidigare presenterat en rad förslag på vad vi som land skulle kunna göra för att stödja deras demokratiska kamp.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Hans Dahlgren:

 

Står statsrådet fast vid att den nu offentliga Kinastrategin räcker för att stödja en demokratisk utveckling i Hongkong eller avser han agera på något ytterligare sätt för att få EU att stödja demokratirörelsen i Hongkong?