Interpellation 2019/20:440 Olycksfall och systematiskt arbetsmiljöarbete på Samhall

av Ali Esbati (V)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) är avgörande för att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön och för att arbetsmiljöarbetet bedrivs systematiskt.

På statliga Samhall arbetar människor som ofta har särskilda medicinska och sociala utmaningar. Det gör arbetsgivaransvaret för det systematiska arbetsmiljöarbetet särskilt viktigt.

På senare tid har det förekommit uppgifter om brister i detta avseende. I tidningen Fastighetsfolket (den 15 april 2020) har det bland annat rapporterats om kritik från skyddsombud mot bristande riskbedömning gällande covid-19. I tidningen Arbetet (den 17 juni 2020) påpekas att andelen olyckor som leder till sjukskrivning är mer än dubbelt så hög på Samhall som på resten av arbetsmarknaden. Ser man till det område där Samhall har kommit att ha ett stort antal uppdrag, nämligen just fastighetsservice, är det även där nästan dubbelt så höga siffror för Samhall jämfört med branschens genomsnitt.

Flera kritiker har under en längre tid pekat på att Samhalls avkastningskrav skapar en press inom organisationen som kan leda till att syftet med verksamheten förfelas. Det har även framförts kritik mot att arbetsledningen kan brista, genom att mellanchefer och arbetsledare har ansvar för många arbetstagare samtidigt som de möter avkastningskrav uppifrån.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

Kommer ministern ta initiativ till att situationen gällande olycksstatistiken och systematiska arbetsmiljöarbetet på Samhall följs upp?