Interpellation 2019/20:438 Stöd till resebranschen

av Alexandra Anstrell (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Resebranschen är en bransch i kris. Regeringspartierna med dess stödpartier har valt att säga nej till det förslag Moderaterna lagt fram i civilutskottet om att inrätta en fond för resebranschen liknande exempelvis en i Danmark. I stället skulle ett förfarande med vouchrar utredas, vilket har framkommit skulle vara olagligt.

Enligt paketreselagen måste en resebyrå återbetala en resa till en kund, men resebyrån får i sin tur i många fall inte tillbaka pengarna från leverantören. Det kan exempelvis röra sig om ett flygbolag, ett flygbolag som får statligt stöd eller en hotellkedja. Flygbolag och hotell får statligt stöd men utan några krav på återbetalning till resebyråerna.

Näringsministern har i sitt svar på fråga 2019/20:1762 anfört att regeringen har gett Kammarkollegiet, som ansvarar för resegarantisystemet, i uppdrag att ta fram och sprida information om under vilka förutsättningar värdebevis på en paketresa omfattas av resegaranti samt vilka för- och nackdelar som kan finnas med ett värdebevis jämfört med en fordran om återbetalning i pengar om researrangören går i konkurs. Vidare menar ministern att det inte skulle finnas något som hindrar en arrangör från att erbjuda ett värdebevis som ett alternativ till kontant återbetalning.

Många länder inom EU har infört olika stödåtgärder för resebranschen med anledning av covid-19. Bland annat har flera länder infört någon form av lagar som givit researrangörer rätt att återbetala genom vouchrar eller som utsträckt återbetalningstiden för arrangörer.

Det visar sig att medlemsstaterna inte har rätt att genom nationella lagar avvika från paketresedirektivets tvingande regler. Kommissionen skickade därför brev till berörda länder med krav på att sådana lagar som stred mot paketresedirektivet skulle upphävas eller ändras. Ett fåtal länder, däribland Belgien och Spanien, har med anledning härav ändrat eller upphävt aktuell ifrågasatt lagstiftning, medan de flesta länder inte vidtagit några åtgärder. Kommissionen har nu inlett ett så kallat överträdelseförfarande mot dessa länder. Länderna har två månader på sig att svara på kommissionens föreläggande.

Kommissionen har vidare skickat brev till två länder som infört lagstiftningar som ger flygbolag och andra transportörer rätt att återbetala genom vouchrar, i strid med EU-förordningar om passagerares rättigheter. Även i dessa fall har länderna två månader på sig att svara.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

  1. Har ministern för avsikt att låta Sverige bryta mot paketresedirektivets tvingande regler och tillåta värdebevis som alternativ till kontant återbetalning?
  2. Av vilken anledning har ministern varit med om att besluta om olika direktstöd till andra näringar men inte till resebranschen?
  3. Varför har inte de statliga stöd som gått ut till exempelvis flygbolag inte villkorats med att de måste följa lagen om återbetalning?