Interpellation 2019/20:42 Det offentliga åtagandet inom geodata

av Larry Söder (KD)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Det statliga bolaget Metria har i GIS-rapporten 2019 redovisat hur GIS-mognaden är hos svenska kommuner, myndigheter och bolag. Följande slutsatser dras i rapporten:

I rapporten anges att det finns många hinder för att skapa effekt av de investeringar som gjorts inom geografisk information. Brist på GIS-personal, budgetbegränsningar och bristande GIS-kompetens är vanligast. 71 procent av organisationerna litar inte på sin information.

EU har antagit en omarbetning av Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/98/EG om vidareutnyttjande av information från den offentliga sektorn (PSI-direktivet), och regeringen har tillsatt en särskild utredare som fått i uppdrag att lämna de förslag som ett genomförande av det omarbetade direktivet ger anledning till. Utredaren ska bland annat

Datadriven transformation pågår nu inom flera viktiga samhällsområden som kräver bättre ordning på data och öppna data. Regeringen lovade vid flera tillfällen under mandatperioden 2014–2018 att lägga fram en proposition om öppna geodata.

Metrias rapport visar att problem och brister finns, och från regeringens sida utlovas nödvändiga reformer som försenas. Det offentliga åtagandet från statens och kommunernas sida måste skötas på ett tydligt och bra sätt.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förbättra det offentliga åtagandet inom detta område och införa öppna geodata så att nödvändiga effektiviseringsvinster kan hämtas hem under denna mandatperiod?