Interpellation 2019/20:405 Åtgärder för företag och konsumenter vid inställda resor med anledning av coronakrisen

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Resebranschen är under enormt tryck på grund av effekterna av coronapandemin. Utrikesdepartementet, UD, har avrått från alla icke nödvändiga resor från den 14 mars, och denna avrådan gäller för tillfället fram till och med den 15 juli. Det innebär att så gott som alla resor utomlands under fyra månader är eller kommer att bli inställda. Även inrikesresor är påverkade. Ungefär 1 miljon svenskar är drabbade, och omsättningen för det resande som nu inte kommer att bli av motsvarar minst 6 miljarder, enligt branschen. Detta är naturligtvis ett hårt slag för alla reseföretag.

Enligt de förordningar som reglerar resor har konsumenten alltid rätt till återbetalning av kostnaden för sin resa om den blir inställd, oavsett anledning, inom 7–14 dagar. För paketresebranschen är detta en tuff, för att inte säga omöjlig, situation då de i sin tur måste få pengar tillbaka för delbokningar hos olika företag, nationellt och internationellt.

På grund av det rådande läget har EU-kommissionen gått fram med en rekommendation kring att så kallade vouchrar skulle kunna ersätta återbetalningar tillfälligt just för att rädda kvar bolagen. Dock gäller lagen alltjämt, och den konsument som vill ha pengarna tillbaka kan vända sig till Allmänna reklamationsnämnden. Trycket på myndigheten var redan före krisen hård och har nu ökat ytterligare, troligtvis också med ökade kostnader och längre handläggningstider som följd.

Statsrådet Lena Micko har svarat undertecknad på en skriftlig fråga att regeringen har vidtagit en rad åtgärder som syftar till att mildra konsekvenserna för företagen. En del av dessa åtgärder har, i min mening, varit för små och kommit för sent, medan övriga inte träffat rätt. I stort är det dock bra att regeringen vidtar åtgärder för att hjälpa företagen, men det är uppenbarligen inte tillräckligt. Resebranschen har fastnat i ett moment 22, där man kan välja att antingen bryta mot lagen eller relativt snabbt gå i konkurs, med följden att konsumenternas rätt till återbetalning går förlorad.

Uppdraget som Kammarkollegiet fått om att informera om under vilka villkor vouchrar och liknande värdebevis kan omfattas av resegarantin ska vara redovisat den 31 augusti. Detta uppdrag tar sikte på vad som händer om arrangören hamnar i insolvens. Krisen är dock akut, och för att undvika att företagen försätts i konkurs behöver åtgärder sättas in omgående. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att komma till rätta med problemen för företag och konsumenter gällande inställda resor i coronapandemins spår?