Interpellation 2019/20:391 Bostadskris till följd av coronakrisen

av Amineh Kakabaveh (-)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Det varslas och permitteras nu under coronapandemin. Många av dem som drabbas bor och lever i hyresbostäder. Många lönearbetande oavsett anställningsform blir utan inkomst, och ett stort antal av dem lever på marginalen och kommer att få problem med att betala hyran. Mest utsatta torde vara de som arbetar inom hotell-, restaurang- och turistbranschen och inom kultursektorn. Hyresgästföreningen har talat om en hotande ”masshemlöshet”.

Det är naturligt att Finansinspektionen intresserar sig för och nu under krisen värnar om ett fungerande förhållande mellan bankerna och bostadsrättsinnehavarna/bankkunderna och därför rekommenderar bankerna att genomföra lättnader för dem som har en bostadsrätt genom att minska eller göra ett avbrott med amorteringarna under en period då bostadsrättsinnehavaren drabbas av inkomstbortfall kopplat till coronaviruset.

Bostadsministern har uppgivit att regeringen lyssnar till dessa rekommendationer. Däremot har han ännu inte sagt något om hyresgästernas situation, som sannolikt är besvärligare. Bostadsrättsinnehavarna har under senare år, till skillnad från hyresgästerna, åtnjutit stora skattelättnader. Något motsvarande har knappast hänt när det gäller hyresgästerna. Det bör här tilläggas att de som har en osäker ställning på arbetsmarknaden eller har låga inkomster oftare bor i hyresrätter än i bostadsrätter.

Det finns ett stort antal åtgärder föreslagna av Hyresgästföreningen som bland annat handlar om inrättande av en statlig hyresfond med öronmärkta pengar till hyresgäster som inte kommer att kunna ha råd att betala hyran, höjning av och åtgärder för underlätta möjligheterna att få bostadsbidrag, ökade resurser till Försäkringskassan och kommunernas socialtjänster för att möta anstormningen av ansökningar om ekonomiskt bistånd och bostadsbidrag/bostadstillägg med mera.

Om den statliga myndigheten Finansinspektionen kan utfärda rekommendationer till bankerna om olika typer av lättnader torde regeringen kunna rekommendera Sveriges fastighetsägare att vidta likartade åtgärder för hyresgästerna, såsom att nu under coronapandemin medge hyresrabatter/hyresfria månader, ha överseende med sena hyresinbetalningar och stoppa uppsägningar och vräkningar.

Ovanstående är några förslag som Hyresgästföreningen har framfört för att underlätta situationen för vårt lands hyresgäster. Jag har räknat upp några av dem och menar att det i högsta grad är nödvändigt att beakta dem, eftersom många hyresgäster är de som har sämst förutsättningar att klara sin ekonomiska situation under den nu pågående krisen. 

Jag vill därför fråga statsrådet Per Bolund:

 

  1. Vad avser statsrådet att göra för att underlätta situationen för vårt lands hyresgäster under den nu pågående pandemin? 
  2. Avser regeringen att på allvar beakta Hyresgästföreningens förslag till lättnader under den nu pågående pandemin? 
  3. Avser regeringen att rekommendera Sveriges Fastighetsförbund att följa de förslag till lättnader för hyresgästerna som Hyresgästföreningen har framfört?