Interpellation 2019/20:389 Svenskt agerande för ett fritt Ukraina

av Maria Nilsson (L)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 18 mars är det sex år sedan Ryssland formellt upptog Krim som en delrepublik i Ryska federationen. Det markerade början på en folkrättsvidrig annektering som fortfarande pågår. Under de här sex åren har Ryssland fortsatt att agera mot internationella konventioner genom kriget i östra Ukraina, liksom även det militära agerandet i Syrien. 

Krim håller på att bli ett svart hål för Europas politiker. Det finns liten eller ingen insyn i vad som händer. Oberoende medier i Krim är satta under stark press, och många människorättsaktivister har lämnat området, ofta av rädsla för att utsättas för återkommande arresteringar. Ett stort antal personer, inte minst krimtatarer, har tagits som politiska fångar under perioden, vissa anklagade för terrorism och andra för brott som skattefiffel. 

I östra Ukraina pågår ett lågintensivt krig som göds av den ryska regimen. Bara under de första månaderna år 2020 har 30 personer dödats på grund av kriget i östra Ukraina. Sedan 2014 beräknas 14 000 människor ha dödats i kriget. Över en halv miljon ukrainska barn har skadats fysiskt eller psykiskt, uppger Unicef. 

Ända sedan den ryska aggressionen mot Ukraina inleddes har Sverige konsekvent stått upp för internationell rätt. Den ryska aggressionen mot Ukraina har från svensk sida beskrivits som den största utmaningen mot europeisk fred och säkerhet sedan kalla krigets slut. Den svenska hållningen är att Rysslands olagliga annektering av Krim och militära närvaro i östra Ukraina utgör flagranta brott mot folkrätten. 

Liberalerna står entydigt fast vid att Rysslands brott mot folkrätten utmanar den europeiska säkerhetsordningen och att ingen annan väg framåt finns än att stå upp för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet och för varje lands rätt att välja sin egen säkerhetspolitiska väg. Likaså anser Liberalerna att en eventuell framtida ansökan om EU-medlemskap från Ukraina ska behandlas enligt en särskild färdplan som kombineras med kraftfulla stödinsatser för demokratibyggande och ekonomiska reformer. 

Utrikesministern besökte själv nyligen Ukraina.

Min fråga till utrikesminister Ann Linde blir:

 

På vilket sätt avser ministern och regeringen att fortsätta verka, bilateralt och inom ramen för EU, för ett Ukraina fritt från rysk ockupation?