Interpellation 2019/20:384 Polisens förmåga att upptäcka förfalskade handlingar

av Thomas Morell (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I dag, den 9 mars, publicerades en artikel med följande rubrik: Gränspolisen missar falska id-handlingar.

Fenomenet med falska handlingar är ingalunda nytt och det omfattar körkort, förarkort, YKB, ADR, betyg, vigselbevis, pass och mycket annat. För att belysa hur marknaden ser ut kontrollerade jag priset för ett svenskt körkort, vilket är 99 dollar just denna dag.

Att marknaden för falska handlingar är så omfattande utsätter vårt samhälle för stora påfrestningar. Vet vi inte vem eller vilka som passerar gränsen är det naturligtvis svårt att ingripa mot en kriminell handling. Att vi har en omfattande verksamhet inom yrkestrafiken med falska handlingar är känt sedan länge. Att gränspolisen inte har kunnat utföra sina viktiga kontroller är också känt sedan länge. Kritiken mot den svenska gränspolisen har varit hård, inte minst från EU.

I EU-rapporten från 2018 fick den svenska gränspolisen skarp kritik då den ansågs vara underbemannad och sakna rätt kompetens för att identifiera falska handlingar. En svidande kritik naturligtvis, men samtidigt befogad.

Att det finns så många falska handlingar i omlopp är oroande, och det innebär naturligtvis stora risker för landets invånare.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att stärka polisens och gränspolisens förmåga att hitta förfalskade handlingar, såsom pass, körkort och förarkort?