Interpellation 2019/20:375 Betygsinflationen

av Robert Stenkvist (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Statsrådet Anna Ekström har på ett (under sin relativt korta politiska karriär) tidigt stadium uppmärksammat och vidtagit åtgärder mot en, får man ändå säga, uppenbar betygsinflation. Regeringen och statsrådet lade en proposition där resultaten från de nationella proven särskilt ska beaktas, vilket självfallet inte innebär att proven ska vara helt avgörande. I så fall skulle det vara fråga om examensprov. Ytterligare åtgärder som att proven ska digitaliseras har aviserats. Statsrådet Ekström har också sett indikationer på att betygsinflationen minskat sedan propositionen 2017/18:14 trädde i laga kraft för en relativt kort tid sedan. Allt detta är något varken jag eller SD har något att anföra mot. Dock finns det anledning att problematisera frågan ytterligare.

Först så har vi konstaterat att betyg och resultat på nationella prov inte helt behöver överensstämma. Men problemet är ju att oerhört många fler får högre betyg än vad motsvarande elev presterar på de nationella proven. Det matematiskt sannolika skulle ju vara att lika många elever fick lägre betyg som högre betyg än vad som presterades på de nationella proven.

I en färsk rapport jag beställde från riksdagens utredningstjänst framkom att ett par kommuner skilde sig avsevärt i negativ riktning avseende korrelationen mellan betyg och resultat på de nationella proven. Kommunerna var Botkyrka och Malmö. Förklaringen från riksdagens utredningstjänst är att elever med utländsk härkomst tenderar att få avsevärt högre betyg än vad som motsvaras av deras prestationer på de nationella proven. Detta gäller i viss mån flickor gentemot pojkar.

En annan klar tendens är att i just ämnet matematik är korrelationen som sämst mellan betyg och resultat i de nationella proven.

En tredje tendens är att friskolor överlag inte har sämre korrelation mellan betyg och nationella prov än vad kommunala skolor har. Detta förvånade undertecknad en del.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

1. Vad avser ministern att göra mot de avsevärda kommunala skillnaderna?

2. Vad bedömer ministern att det beror det på att elever med utländsk härkomst verkar få så mycket högre betyg än vad de uppnår på de nationella proven och avser minister att vidta några åtgärder?

3. Vad bedömer ministern att det beror på att det är just i ämnet matematik som korrelationen mellan betyg och nationella prov är som sämst och avser ministern att vidta några åtgärder?