Interpellation 2019/20:350 Statens roll i att lösa bostadsbristen

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

I en uppmärksammad intervju med bostadsministern ges det uttryck för att det införda amorteringskravet inte skulle utgöra något hinder för bostadsbyggande. I samma artikel säger bostadsministern även att bostadsbyggande inte är någon kärnuppgift för staten.

Staten har i själva verket en stor och viktig roll i att sätta upp ett regelverk som är långsiktigt öppet och transparent och som gynnar bostadsbyggandet i Sverige.

Införandet av amorteringskravet, som minskade bostadsbyggandet kraftigt, är ett exempel på hur regeringen för en kontraproduktiv politik.

När man frågar hushållen var de helst vill bo svarar en övervägande majoritet att de vill bo i ett ägt småhus. Politikens uppgift är då att möjliggöra detta.

På kort tid har byggandet i Sverige sjunkit från nära 70 000 påbörjade bostäder till under 50 000, vilket framgår av samma artikel och den offentliga statistiken.

Med anledning av detta vill jag fråga stadsrådet Per Bolund:

 

  1. Anser statsrådet att staten inte har någon roll i att säkerställa att bostadsbristen löses i Sverige givet det uttalande som statsrådet nyligen gjort i medierna?
  2. Vad har regeringen och statsrådet vidtagit för åtgärder för att underlätta för hushållen att köpa en egen bostad?
  3. Vad avser statsrådet att vidta för konkreta åtgärder för att öka byggandet av småhus i Sverige?
  4. Hur kommer det att underlätta för hushåll med knappa ekonomiska resurser att få en hyrd bostad att regeringen avser att införa marknadshyror enligt januariöverenskommelsen?