Interpellation 2019/20:347 Ökad delaktighet i arbetet för en bättre arbetsmiljö

av Magnus Persson (SD)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Det är dags att ta ett helhetsbegrepp kring arbetet för en bättre arbetsmiljö på våra svenska arbetsplatser. Och regeringen gör många bra saker, men man inser inte att dagens arbetsmiljöarbete behöver anpassas till de förändringar som har skett på löntagarsidan då den fackliga organisationsgraden kraftigt minskar enligt regeringens egna siffror. I dag finns det arbetsplatser där det kan vara svårt att få någon vald till skyddsombud på grund av att personen man utsett saknar facklig koppling. Det finns många exempel där arbetsplatsen valt sin företrädare men facket sedan inte ansett honom lämplig och använt sin företrädesrätt och utsett någon annan tvärtemot arbetsplatsens önskemål.

Den som man på arbetsplatsen anser som lämpligast och som har intresse för och kunskap om arbetsmiljöarbete ska inte behöva tvingas vara med i ett fackförbund för att kunna bli skyddsombud, utan här ska makten ligga hos arbetsplatsens anställda. Den minskande anslutningsgraden leder till färre fackligt förtroendevalda och då på sikt även till svårigheter att utse skyddsombud då det i dag krävs facklig koppling. Det är baksidan av den kraftiga politisering av svensk fackföreningsrörelse och dess kopplingar till Socialdemokraterna som gjort att stora delar av Sveriges löntagare ställs utan möjlighet att arbeta aktivt för en bättre arbetsmiljö på sina arbetsplatser.

Likväl har arbetsgivaren ett arbetsmiljöansvar och ska i dag i första hand samverka med fackligt utsedda parter. Denna arbetsordning är inte längre motiverad. Dagens fackförbunds tidigare legitimitet i form av höga medlemstal kvarstår inte längre och kan därför inte framföras som skäl till att dagens fackförbund som är hårt knutna till Socialdemokraterna ska kunna ha monopol på makten över svenskt arbetsmiljöarbete.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Är ministern beredd att ta initiativ för att förändra arbetet och göra det möjligt för samtliga Sveriges löntagare att arbeta aktivt för trygga arbetsplatser samt att se över dagens system gällande fackförbundens företrädesrätt ?