Interpellation 2019/20:321 Sveriges beredskap mot samhällsfarliga virus

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Onsdagen den 5 februari 2020 fanns 24 560 bekräftat smittade fall av det nya coronaviruset, varav 24 347 i Fastlandskina. Hittills har 493 personer dött efter komplikationerna av det nya coronaviruset. Antalet dödsoffer överstiger antalet dödsoffer i sarsepidemin år 2002–2003. Antalet bekräftat återhämtade från smittan uppgår den 5 februari till 910 personer.

Det är nu känt att coronavirus sprids genom kontakt mellan människor, genom hostningar och nysningar. De allra flesta som drabbas blir lindrigt sjuka med luftvägssymtom som läker ut av sig själv. Riskgrupper blir hårdast drabbade.

Folkhälsomyndigheten bedömer i nuläget att spridningsrisken för coronaviruset i Sverige är mycket låg. Man uppger dock att man inte kan utesluta att fler fall kan upptäckas här. Viktigt att framhålla är dock att enstaka fall som upptäcks här inte innebär att det pågår en smittspridning i landet. Att det nya coronaviruset ska spridas i Sverige anses i dag som mycket låg, men det kan inte uteslutas att fler fall upptäcks här. Att enstaka fall upptäcks här betyder inte att det pågår en smittspridning i landet.

Det är av stor vikt att Sverige ligger i framkant med en modern och hållbar förmåga att möta pandemier av olika slag. Än så länge har inte coronaviruset klassats som pandemi, men det ska inte behöva hända innan vi har en fullgod krisplan. Det kan handla om beredskapsanskaffning för att kunna möta eventuella pandemier. Flera länder i Europa och omvärlden har uppmärksammat vikten av att bygga beredskap mot exempelvis olika typer av smittor, och här får inte Sverige ligga efter med att bygga upp en strategisk och säker beredskap gällande olika typer av smittor.

Därför vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

  1. Hur avser ministern att säkerställa Sveriges beredskap vid en pandemi för hela svenska folket?
  2. Anser ministern att Sverige har tillräckligt robusta vaccinationsstrategier i beredskap vid aktuella influensavirus, eller avser ministern att vidta ytterligare åtgärder?
  3. Hur avser ministern att skydda första linjens personal inom räddningstjänst, sjukvård och Försvarsmakten mot angrepp eller utbrott av exempelvis coronaviruset?