Interpellation 2019/20:302 Skattereformens effekter på sammanhållningen

av Niklas Wykman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Sverige är ett land med stora avstånd med viktiga näringar och arbetstillfällen som ligger långt utanför våra större städer. Det är viktigt att politiken verkar för att värna förutsättningar för tillväxt och goda levnadsvillkor i hela landet. Regeringens politik är dock inte välavvägd. Sammanhållningen i Sverige äventyras nu av skattehöjningar som främst riktas mot dem som bor utanför våra större städer. Finansministerns skattepolitik slår mot förutsättningarna att leva och verka i hela landet.

Höjda drivmedelsskatter och införandet av flygskatten är två tydliga exempel på hur finansministern medverkar till att försvåra för människor som lever med långa avstånd i vardagen. Sverige ska använda ekonomiska styrmedel för att minska vår påverkan på natur och klimat. Men Sverige behöver ta tag i klimatutmaningen där den är som störst – i stället för att pressa igenom symbolpolitiska skattehöjningar som slår hårdast mot landsbygden och dem som bor utanför våra storstadsområden.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

  1. På vilket sätt kommer den av ministern aviserade skattereformen att bidra till att underlätta för människor som är beroende av bilen och lever med långa avstånd mellan familj och jobb?
  2. Kommer skattereformen att innehålla höjda fordons- och drivmedelsskatter eller skatt på avstånd – eller är detta uteslutet för ministern?