Interpellation 2019/20:113 Arvoden inom Sidas samarbetspartner

av Ludvig Aspling (SD)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

I september 2019 rapporterade Aftonbladet att Sida fryser betalningarna till organisationen African Enterprise Challenge Fund efter att en fördjupad revision visat att organisationens toppskick använt en stor del av medlen till löner och förmåner. Förra året avbröts samarbetet med en annan stor mottagare av samma skäl.

Enligt Sidas instruktioner för handläggare ska dessa ta fram information om partnerorganisationers chefslöner och dessutom särskilt kunna motivera nivåerna. Vi ställde därför frågan om hur mycket den operativt ansvarige för 20 av Sidas samarbetspartner tjänar. Avseende 11 av dessa har Sida över huvud taget ingen uppgift om ersättning. Avseende 5 organisationer finns en hänvisning till en viss lönekategori hos FN eller Världsbanken, vilket innebär en ersättning på mellan ungefär 1,25 och 2,8 miljoner kronor om året.

Endast i 4 fall av 20 vet Sida den faktiska siffran. I 1 av dessa fall, Slum Dwellers International, ökade direktörens lön med 332 procent strax efter att organisationen tecknat nytt avtal med Sida i juni 2018. Ett annat fall är den sedan tidigare svårt skandaltyngda organisationen Clinton Health Action Initiative, där vd:n tar ut mer än 4,7 miljoner kronor om året.

Vi ser det som problematiskt att Sidas handläggare rutinmässigt gör avsteg från myndighetens regelverk om kontroll av arvoden. Vi ser också en uppenbar risk för att Sida göder en osund kultur inom biståndet genom att acceptera väldigt höga arvoden.

Följande organisationer undersöktes:

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

  1. Anser statsrådet att Sidas handläggare gör tillräckligt för att kontrollera och dokumentera hur höga arvoden Sidas samarbetspartner betalar ut?
  2. Ser statsrådet en risk för att Sida göder en osund branschkultur?
  3. Ser statsrådet ett behov av striktare riktlinjer avseende vilka lönenivåer hos partner som Sida ska kunna acceptera?