Regeringens skrivelse 2019/20:39

Riksrevisionens rapport om grundsÀrskolans Skr.
kunskapsuppdrag 2019/20:39

Regeringen överlÀmnar denna skrivelse till riksdagen.

Stockholm den 7 november 2019

Stefan Löfven

Anna Ekström (Utbildningsdepartementet)

Skrivelsens huvudsakliga innehÄll

Skrivelsen innehĂ„ller regeringens bedömningar med anledning av Riksrevisionens granskningsrapport GrundsĂ€rskolans kunskapsuppdrag – styrning, stöd och uppföljning.

Riksrevisionens övergripande slutsats Àr att grundsÀrskolans behov inte tillgodosetts tillrÀckligt i de statliga insatserna för att styra, stödja och följa upp.

Riksrevisionen rekommenderar Statens skolverk att

‱se till att lĂ€rare i grundsĂ€rskolan fĂ„r tillrĂ€ckligt stöd för att kunna bedöma elevernas kunskaper,

‱utveckla uppföljningen och utvĂ€rderingen av grundsĂ€rskolan, och

‱sĂ€kerstĂ€lla att grundsĂ€rskolan tydligt beaktas i myndighetens interna styrning.

Riksrevisionen rekommenderar regeringen att

‱utveckla redovisningen till riksdagen av om grundsĂ€rskolan nĂ„r de mĂ„l som riksdagen beslutat, och

‱se över timplanerna för grundsĂ€rskolans Ă€mnen och Ă€mnesomrĂ„den. Regeringen instĂ€mmer i Riksrevisionens slutsatser och rekommendatio-

ner och har vidtagit ÄtgÀrder som ligger i linje med Riksrevisionens rekommendationer. Regeringen har beslutat direktiv till en utredare som ska analysera och lÀmna förslag om timplanerna för grundsÀrskolan bör förÀndras. Utredaren ska Àven analysera lÀrares behov nÀr det gÀller bedömning och uppföljning av elevers kunskapsutveckling i Àmnen och ÀmnesomrÄden samt ge förslag pÄ verktyg som lÀrare kan behöva i arbetet med att bedöma elevernas kunskapsutveckling i förhÄllande till kunskapskraven. Regerin-

1

Skr. 2019/20:39 gen har vidare beslutat en Àndring i förordningen (2001:100) om den officiella statistiken som innebÀr att det numera Àr tillÄtet för Skolverket att, för framstÀllning av statistik över skolvÀsende och barnomsorg, behandla kÀnsliga personuppgifter som avser hÀlsa för elever i bl.a. grundsÀrskolan. Det innebÀr att regeringen framöver kommer att ha bÀttre möjligheter att redovisa utvecklingen i grundsÀrskolan till riksdagen.

Regeringen delar Riksrevisionens bedömning att Skolverkets arbete nÀr det gÀller grundsÀrskolan behöver utvecklas. Av Skolverkets yttrande över granskningsrapporten framgÄr att ett arbete har pÄbörjats för att ÄtgÀrda brister och ytterligare utveckla myndighetens arbete i enlighet med Riksrevisionens rekommendationer.

Regeringen avser mot denna bakgrund inte att vidta nÄgra ytterligare ÄtgÀrder med anledning av granskningen.

I och med denna skrivelse anser regeringen att Riksrevisionens rapport Àr slutbehandlad.

2

InnehÄllsförteckning Skr. 2019/20:39
1 Ärendet och dess beredning ............................................................. 4
2 Riksrevisionens iakttagelser............................................................. 4
3 Regeringens bedömning av Riksrevisionens iakttagelser ................ 7
4 Regeringens ÄtgÀrder med anledning av Riksrevisionens  
  iakttagelser ..................................................................................... 11
Bilaga 1 Riksrevisionens rapport GrundsÀrskolans  
  kunskapsuppdrag – styrning, stöd och uppföljning  
  (RIR 2019:13).................................................................. 13
Utdrag ur protokoll vid regeringssammantrÀde den 7 november  
  2019 ...................................................................................... 81

3

Skr. 2019/20:39 1 Ärendet och dess beredning

Riksdagen överlĂ€mnade den 2 maj 2019 Riksrevisionens granskningsrapport GrundsĂ€rskolans kunskapsuppdrag – styrning, stöd och uppföljning (RIR 2019:13) till regeringen. Granskningsrapporten finns i bilagan.

Statens skolverk har beretts tillfÀlle att yttra sig över Riksrevisionens granskningsrapport. Yttrandet finns tillgÀngligt i Regeringskansliet (U2019/01850/S).

2 Riksrevisionens iakttagelser

Syftet med utbildningen i grundsÀrskolan Àr i det nÀrmaste identiskt med syftet i grundskolan. Flickor och pojkar som Àr elever i grundsÀrskolan kan i dag lÀsa Àmnen, ÀmnesomrÄden eller Àmnen i grundskolan utifrÄn individuella förutsÀttningar och behov. Inom grundsÀrskolan finns en inriktning som benÀmns trÀningsskolan för elever som inte kan tillgodogöra sig hela eller delar av utbildningen i Àmnen. Dessa elever kan i stÀllet lÀsa fem ÀmnesomrÄden (estetisk verksamhet, kommunikation, motorik, vardagsaktiviteter och verklighetsuppfattning).

Elever i grundsÀrskolan har samma rÀttigheter som elever i andra skolformer att utveckla sina kunskaper sÄ lÄngt det Àr möjligt. Det har tidigare funnits en övervikt mot ett omsorgstÀnkande i grundsÀrskolan, men i och med skollagen (2010:800) och de lÀroplaner som beslutades 2011 stÀrktes kunskapsperspektivet. GrundsÀrskolan har sedan dess endast följts upp och utvÀrderats i begrÀnsad omfattning. Riksrevisionen har dÀrför granskat hur regeringen och ansvariga skolmyndigheter har styrt, stöttat och följt upp grundsÀrskolan sedan Är 2011. I granskningen har det ingÄtt att bedöma om de statliga insatserna gett grundsÀrskolan goda förutsÀttningar att utveckla elevernas kunskaper sÄ lÄngt det Àr möjligt enligt utbildningens mÄl. Granskningen av styrningen och stödet till grundsÀrskolorna avgrÀnsas till ramverket för vad eleverna ska fÄ förutsÀttningar att lÀra sig, dvs. lÀroplaner, timplaner samt stödet att tolka skolans styrdokument.

Riksrevisionens övergripande slutsats Àr att grundsÀrskolans behov inte tillgodosetts tillrÀckligt i de statliga insatserna för att styra, stödja och följa upp. Det visas sÀrskilt av att antalet bedömningsstöd för grundsÀrskolan Àr fÄ och av att det finns brister i uppföljningen och utvÀrderingen av grundsÀrskolan pÄ nationell nivÄ. Det visas i viss mÄn ocksÄ av hur grundsÀrskolan beaktats vid timplaneförÀndringar och lÀroplansförÀndringar. Det finns ocksÄ brister i stödet för att tolka skolans styrdokument.

Enligt Riksrevisionen bör regeringen och Skolverket nÀr de styr, stödjer och följer upp grundsÀrskolan tillgodose det faktum att utbildningen sÄ lÄngt det Àr möjligt ska motsvara utbildningen i grundskolan och samtidigt vara anpassad efter grundsÀrskolans behov.

4

LÀrare behöver ytterligare bedömningsstöd för att kunna bedöma elevers kunskaper

Skolverket utvecklar bedömningsstöd som lĂ€rare anvĂ€nder för att bedöma elevernas kunskaper. LĂ€rare i grundskolan har tillgĂ„ng till bedömningsstöd i samtliga Ă€mnen som riktar sig till olika Ă„rskurser och stadier. LĂ€rare i grundsĂ€rskolan har dock bara tillgĂ„ng till bedömningsstöd i tvĂ„ Ă€mnen för Ă„rskurserna 1–6. För lĂ€rare som undervisar i Ă€mnesomrĂ„den saknas bedömningsstöd helt. Riksrevisionen anser att det Ă€r rimligt att lĂ€rare i grundsĂ€rskolan har tillgĂ„ng till ett lika omfattande stöd för att bedöma elevernas kunskaper som lĂ€rare i grundskolan.

Bristande information om mÄluppfyllelse i grundsÀrskolan ger sÀmre möjligheter för regeringen att redovisa utveckling till riksdagen

Skolverket ansvarar för att pÄ nationell nivÄ följa upp och utvÀrdera hur skolvÀsendet utvecklas mot de nationella mÄlen för utbildningen. FörutsÀttningarna för att samla in och analysera information om kunskapsresultat i grundsÀrskolan Àr sÀmre Àn i grundskolan. Det beror bl.a. pÄ att det finns begrÀnsade möjligheter att samla in betygsuppgifter för elever i grundsÀrskolan vilket försvÄrar jÀmförelser av mÄluppfyllelse sÄvÀl mellan skolenheter som över tid. I skollagen anges nÀmligen att betyg i grundsÀrskolans Àmnen endast sÀtts om eleven eller elevens vÄrdnadshavare begÀr det. För den elev som inte uppnÄr kraven för betyget E i ett Àmne sÀtts inte betyg. Den elev som lÀser ÀmnesomrÄden ges inte heller betyg. Det finns Àven begrÀnsningar av integritetsskÀl. MÄnga grundsÀrskoleenheter Àr smÄ och Skolverket kan dÀrför inte redovisa eventuella insamlade uppgifter pÄ skolenhetsnivÄ för mÄnga enheter. Det har Àven funnits vissa hinder pÄ grund av dataskyddsregleringen för insamling av uppgifter pÄ individnivÄ om personers hÀlsa. Skolverkets regelbundna uppföljning av officiell statistik har dÀrför sammantaget gett begrÀnsad information om kunskapsutvecklingen för elever i grundsÀrskolan och förutsÀttningarna för att de ska kunna utveckla sina kunskaper. Mot denna bakgrund anser Riksrevisionen att tillfÀlliga uppföljningar och utvÀrderingar borde ha getts större betydelse för att följa upp och utvÀrdera grundsÀrskolan pÄ nationell nivÄ.

Enligt Riksrevisionen har de utvÀrderingar och tillfÀlliga uppföljningar som Skolverket genomfört i vissa avseenden gett information om grundsÀrskolans förutsÀttningar att förbÀttra elevernas kunskaper. GrundsÀrskolan har dock omfattats av fÀrre utvÀrderingar Àn grundskolan och Skolverket har prioriterat bort grundsÀrskolan i utvÀrderingar som kunnat ge viktig information om skolformen. NÀr grundsÀrskolan har ingÄtt i utvÀrderingar och tillfÀlliga uppföljningar saknas det information om kunskapsutvecklingen för elever och skillnader mellan grundsÀrskolor och huvudmÀn, samt utvecklingen i grundsÀrskolan över tid. Riksrevisionen uppger dock att regeringen i viss mÄn fÄtt information om grundsÀrskolans förutsÀttningar att nÄ de nationella mÄlen för skolan genom Skolinspektionen tillsyn och kvalitetsgranskning samt de statliga offentliga utredningar som genomförts inom utbildningsomrÄdet. Riksrevisionen anser dock att information om uppföljning och utvÀrdering av grundsÀrskolan som regeringen redovisar till riksdagen i budgetpropositionen Àr bristfÀllig. Regeringen ska i budgetpropositionen till riksdagen redovisa de resultat som uppnÄtts

Skr. 2019/20:39

5

Skr. 2019/20:39 i verksamheten i förhÄllande till de mÄl riksdagen beslutat om. Sedan 2013 följs mÄluppfyllelsen inom utbildningsomrÄdet bland annat med hjÀlp av olika resultatindikatorer. För grundsÀrskolan finns inte nÄgra enskilda indikatorer för att följa kunskaperna för eleverna. I budgetpropositionen för 2019 redovisades heller inte nÄgon övrig information frÄn skolmyndigheternas utvÀrderingar, tillsyn eller kvalitetsgranskningar.

GrundsÀrskolans timplaner bör ses över

År 2011 beslutades om nya timplaner för grundsĂ€rskolan. Sedan dess har undervisningstiden utökats i vissa Ă€mnen bĂ„de i grundskolan och grundsĂ€rskolan. Undervisningstiden i grundsĂ€rskolans Ă€mnesomrĂ„den har inte utökats. Den totala undervisningstiden för grundsĂ€rskoleelever som lĂ€ser Ă€mnen och Ă€mnesomrĂ„den skiljer sig dĂ€rmed Ă„t. I timplanerna anges den garanterade undervisningstiden för varje Ă€mne och Ă€mnesomrĂ„de. Det finns skillnader i antalet timmar garanterad undervisningstid mellan timplanerna för Ă€mnen i grundsĂ€rskolan och i grundskolan, sĂ€rskilt i engelska, hem- och konsumentkunskap, idrott och hĂ€lsa, och slöjd. Riksrevisionen bedömer att detta kan behöva utvĂ€rderas sĂ€rskilt. Elever som lĂ€ser Ă€mnesomrĂ„den har vidare mindre garanterad undervisningstid Ă€n övriga elever i de obligatoriska skolformerna. Riksrevisionen bedömer att det finns risk för att nuvarande timplaner inte Ă€r tillrĂ€ckligt anpassade till grundsĂ€rskolans förutsĂ€ttningar och inte heller motsvarar grundskolans timplan sĂ„ lĂ„ngt det Ă€r möjligt. Enligt Riksrevisionen bör alla elever som utgĂ„ngspunkt ha rĂ€tt till en lika omfattande utbildning.

GrundsÀrskolan beaktas inte alltid vid lÀroplansÀndringar

Sedan Är 2011 har grundskolans lÀroplan Àndrats Ätta gÄnger varav fem ocksÄ omfattar grundsÀrskolan. Ingen Àndring som bara tar sikte pÄ grundsÀrskolans lÀroplan har genomförts. Vid tvÄ tillfÀllen har Àndringar av lÀroplanerna för grundsÀrskolan utarbetats och beslutats senare Àn för grundskolan. Det har enligt Riksrevisionen fÄtt till följd att huvudmÀn för grundsÀrskolor och lÀrare i grundsÀrskolan har fÄtt mindre tid pÄ sig att ta del av och sÀtta sig in i Àndringarna jÀmfört med de som arbetar i grundskolan. Den 1 juli 2019 förtydligades lÀroplanen för grundskolan, specialskolan och sameskolan avseende trygghet och studiero. GrundsÀrskolan lÀroplan omfattades inte av Àndringen och enligt Riksrevisionen framgÄr det inte tydligt varför grundsÀrskolan inte omfattades.

Skolverkets kommentarmaterial för att förstÄ kursplanerna Àr mindre omfattande för grundsÀrskolan Àn för grundskolan. Det Àr ocksÄ mindre omfattande för ÀmnesomrÄden Àn det Àr för grundsÀrskolans Àmnen. För grundsÀrskolan finns ett samlat kommentarmaterial som bestÄr av ett avsnitt per Àmne respektive ÀmnesomrÄde. Grundskolan har ett kommentarmaterial för varje Àmne, inklusive ett för vart och ett av de nationella minoritetssprÄken. GrundsÀrskolans kommentarmaterial Àr, till skillnad frÄn grundskolans, inte heller uppdaterat utifrÄn de revideringar av kursplaner som gjordes 2017. Riksrevisionen anser att Skolverket tydligare bör prioritera grundsÀrskolan vid utveckling av stöd för att tolka lÀroplanen och andra styrdokument.

6

Det finns brister i Skolverkets interna styrning Skr. 2019/20:39

I Skolverkets uppdrag som förvaltningsmyndighet för skolvÀsendet ingÄr att identifiera behov av ÄtgÀrder för att kunna frÀmja att alla barn och elever, sÄvÀl flickor som pojkar fÄr tillgÄng till en likvÀrdig utbildning. Det ingÄr ocksÄ att bidra till goda förutsÀttningar för barns utveckling och lÀrande och till förbÀttrade kunskapsresultat för elever.

Riksrevisionens bedömer att Skolverket pÄ flera av de omrÄden som granskats saknar överblick av vilka behov som finns i grundsÀrskolan. Först under Är 2018 har myndigheten gjort en samlad analys av olika behov av styrdokumentsutveckling i olika kursplaner. Dessutom har Skolverket Àven först under Är 2018 pÄbörjat arbetet för en samlad överblick av vilka uppföljningar och utvÀrderingar som myndigheten genomfört för olika skolformer och vilken information dessa gett.

NÀr det gÀller kommentarmaterial och bedömningsstöd har Skolverket haft kÀnnedom om behovet av att utveckla dessa för grundsÀrskolan.

Mot bakgrund av att grundsÀrskolan inte i tillrÀcklig grad omfattats av Skolverkets insatser ser Riksrevisionen behov av att myndigheten ytterligare utvecklar den interna styrningen sÄ att olika skolformer beaktas pÄ ett likvÀrdigt sÀtt vid beslut om insatser.

Riksrevisionens rekommendationer

Riksrevisionen ger Skolverket följande rekommendationer:

‱Se till att lĂ€rare i grundsĂ€rskolan fĂ„r tillrĂ€ckligt stöd för att kunna bedöma elevernas kunskaper.

‱Utveckla uppföljningen och utvĂ€rderingen av grundsĂ€rskolan. Uppföljningen och utvĂ€rderingen bör svara pĂ„ om elever i grundsĂ€rskolan har goda möjligheter att utifrĂ„n sina förutsĂ€ttningar nĂ„ sĂ„ lĂ„ngt som möjligt enligt utbildningens mĂ„l.

‱SĂ€kerstĂ€ll att grundsĂ€rskolan tydligt beaktas i myndighetens interna styrning.

Riksrevisionen ger regeringen följande rekommendationer:

‱Utveckla redovisningen till riksdagen av om grundsĂ€rskolan nĂ„r de mĂ„l som riksdagen beslutat.

‱Se över timplanerna för grundsĂ€rskolans Ă€mnen och Ă€mnesomrĂ„den.

3Regeringens bedömning av Riksrevisionens iakttagelser

Regeringen delar Riksrevisionens övergripande bedömning om att grundsÀrskolans behov inte tillgodosetts tillrÀckligt i de statliga insatserna för att styra, stödja och följa upp. För att utbildningen i grundsÀrskolan ska hÄlla hög kvalitet Àr det viktigt att den kontinuerligt följs upp och utvÀrderas sÄ att rÀtt ÄtgÀrder kan vidtas för att utveckla utbildningen för eleverna.

7

Skr. 2019/20:39

8

LÀrare i grundsÀrskolan behöver ökat stöd för att kunna bedöma elevernas kunskaper

Regeringen delar Riksrevisionens bedömning att lÀrare i grundsÀrskolan behöver ha tillgÄng till ytterligare stöd för att kunna bedöma elevernas kunskaper i Àmnen och ÀmnesomrÄden.

Utbildningen i grundsÀrskolan ska sÄ lÄngt som möjligt motsvara den som ges i grundskolan och ligga till grund för fortsatt utbildning. Antalet bedömningsstöd för lÀrarna i grundsÀrskolan motsvarar inte det antal som finns för grundskolan. För att kunna uppnÄ mÄlsÀttningen med ett stÀrkt fokus pÄ elevernas kunskapsutveckling Àr det viktigt att lÀrarna har rÀtt förutsÀttningar för att bedöma elevernas kunskaper. Av Skolverkets yttrande framgÄr att ett skÀl till att lÀrare i grundsÀrskolan kan ha ett stort behov av stödmaterial Àr att lÀrarna ofta har fÀrre kollegor som undervisar i samma Àmnen och ÀmnesomrÄden, vilket kan försvÄra en sambedömning av elevernas kunskapsutveckling. Skolverket har utökat antalet bedömningsstöd för grundsÀrskolan. Sammantaget med de bedömningsstöd som avses att publiceras 2020 kommer det att finnas bedömningsstöd för samtliga Ärskurser i grundsÀrskolan. Skolverkets ambition Àr att dÀrutöver ta fram ytterligare material under de nÀrmaste Ären.

Enligt regeringen finns det trots det arbete Skolverket pÄbörjat skÀl att ytterligare se över hur elevernas kunskapsutveckling i grundsÀrskolan tydligare ska kunna följas. Regeringen har dÀrför den 27 juni 2019 beslutat om tillÀggsdirektiv (dir. 2019:38) till Utredningen om elevers möjligheter att nÄ kunskapskraven (U 2017:07). Av direktiven framgÄr att utredaren i syfte att stÀrka sÀrskolan bl.a. ska analysera lÀrares behov nÀr det gÀller bedömning och uppföljning av elevers kunskapsutveckling i Àmnen och ÀmnesomrÄden, ge förslag pÄ verktyg som lÀrare kan behöva i arbetet med att bedöma elevernas kunskapsutveckling i förhÄllande till kunskapskraven, och vid behov föreslÄ författningsÀndringar.

LÀrare behöver mer tid pÄ sig för att sÀtta sig in i förÀndrade styrdokument

Riksrevisionen bedömer i sin granskningsrapport att en lÀroplansÀndring som omfattar grundskolan Àven bör omfatta grundsÀrskolan, om det inte finns sakliga skÀl emot. Regeringen anser att det Àr viktigt att lÀroplansÀndringar, i den mÄn det Àr lÀmpligt och möjligt, samordnas för att ge huvudmÀn och lÀrare i grundskolan och grundsÀrskolan likvÀrdiga förutsÀttningar att ta del av och sÀtta sig in i förÀndringarna.

Som tidigare nÀmnts ska utbildningen i grundsÀrskolan sÄ lÄngt det Àr möjligt motsvara den som ges i grundskolan. En strÀvan Àr att de bÄda skolformerna ska ha sÄ mÄnga gemensamma delar som möjligt. Skolverket anger att det finns flera exempel pÄ dÀr arbetet med lÀroplansÀndringar har bedrivits enligt olika tidsplaner och att beslut fattats vid olika tidpunkter, trots att ikrafttrÀdandet skett vid samma tidpunkt för grundskolan och grundsÀrskolan. SkÀlet till detta Àr att regeringen fattar beslut om kursplaner för grundskolan, medan Skolverket fattar beslut om grundsÀrskolans kursplaner och kunskapskraven för bÄda skolformerna. Skolverket anser att det finns utrymme för att utveckla arbetet med den gemensamma planeringen av revideringar och reformer av styrdokumenten.

Regeringen avser framöver att i möjligaste mÄn samordna Àndringar i grundskolans och grundsÀrskolans lÀroplaner i enlighet med Riksrevisionens rekommendation.

LÀrarna behöver ocksÄ ökat stöd för att tolka lÀroplanen och andra styrdokument

Regeringen delar Riksrevisionens bedömning att kommentarmaterialet för grundsÀrskolan behöver uppdateras.

Även Skolverket anser att grundsĂ€rskolans kommentarmaterial behöver uppdateras och ett arbete för att ta fram principer för kommentarmaterial pĂ„gĂ„r. DĂ€refter kommer kommentarmaterialet att revideras. I grundskolan och grundsĂ€rskolan lĂ€ser eleverna samma Ă€mnen och det Ă€r dĂ€rför enligt Skolverket rimligt att grundskolans kommentarmaterial handlar om Ă€mnena i stort och att ett mindre omfattande material förklarar det som Ă€r specifikt för grundsĂ€rskolan och i övrigt hĂ€nvisar till materialen för grundskolan. Att kommentarmaterialet för grundsĂ€rskolan Ă€r mindre omfattande Ă€r dĂ€rför i sig inte ett skĂ€l för revidering.

Regeringen anser i linje med Skolverket att grundskolans kommentarmaterial kan anvÀndas av lÀrare som undervisar i grundsÀrskolan och att det Àr lÀmpligt att ett mindre omfattande material förklarar det som Àr specifikt för grundsÀrskolan. Med anledning av att Skolverket avser att uppdatera grundsÀrskolans kommentarmaterial bedömer regeringen att Skolverkets arbete Àr i enlighet med Riksrevisionens rekommendation. I sammanhanget vill regeringen ocksÄ framhÄlla de direktiv som tidigare nÀmnts. DÀr framgÄr att utredaren bl.a. ska övervÀga om det finns ett behov av kompetensutveckling för lÀrare eller annan personal som arbetar i undervisningen i syfte att öka elevernas möjlighet att nÄ mÄlen och i sÄdana fall ge förslag pÄ sÄdana insatser, som inte pÄ ett effektivt sÀtt kan genomföras av huvudmÀnnen sjÀlva, och lÀmna nödvÀndiga författningsförslag.

Uppföljningen och utvÀrderingen av grundsÀrskolans resultat bör utvecklas

Regeringen delar Riksrevisionens bedömning att uppföljningen och utvÀrderingen av grundsÀrskolans resultat behöver utvecklas och bÀttre svara pÄ frÄgan om elever, sÄvÀl flickor som pojkar, i grundsÀrskolan har goda möjligheter att utifrÄn sina förutsÀttningar nÄ sÄ lÄngt som möjligt enligt utbildningens mÄl.

Skolverket publicerar i dag statistik för att följa exempelvis kostnadsutveckling och lĂ€rarbehörighet. Genom en Ă€ndring i förordningen om den officiella statistiken (2001:100), som trĂ€dde i kraft den 15 januari 2019, har Skolverket getts ett rĂ€ttsligt stöd att samla in uppgifter pĂ„ individnivĂ„ i grundsĂ€rskolan. Ändringen innebĂ€r att det numera Ă€r tillĂ„tet för Skolverket att, för framstĂ€llning av statistik över skolvĂ€sende och barnomsorg, behandla kĂ€nsliga personuppgifter som avser hĂ€lsa för elever i bl.a. grundsĂ€rskolan. Skolverket uppger att det trots förordningsĂ€ndringen Ă€ven i fortsĂ€ttningen kommer att finnas begrĂ€nsningar i möjligheten att följa upp kunskapsutvecklingen pĂ„ grund av grundsĂ€rskolans utformning. SkĂ€let till det Ă€r bl.a. att det inte finns tillgĂ„ng till betyg och nationella prov i samma

Skr. 2019/20:39

9

Skr. 2019/20:39

10

utstrÀckning som i grundskolan. Det beror pÄ att betyg sÀtts i grundsÀrskolans Àmnen endast efter begÀran frÄn eleven och elevens vÄrdnadshavare, att betyg inte sÀtts för den elev som inte uppnÄr kraven för betyget E i ett Àmne och att elever som lÀser ÀmnesomrÄden inte heller ges betyg. GrundsÀrskolan ingÄr inte heller i de internationella studier som mÀter kunskapsutvecklingen i grundskolan.

NÀr det gÀller iakttagelsen att grundsÀrskolan ingÄtt i fÀrre utvÀrderingar Àn grundskolan anger Skolverket att grundsÀrskolan har sÄ specifika förutsÀttningar. En svÄrighet med utvÀrderingar i grundsÀrskolan Àr att de ofta krÀver sÀrskilda utvÀrderingsfrÄgor och enkÀter för att analysen ska bli rÀttvisande. Det Àr dÀrför inte möjligt att pÄ ett enkelt sÀtt inkludera grundsÀrskolan i en studie som huvudsakligen Àr inriktad mot grundskolan. Un- der hösten 2019 fÀrdigstÀllde dock Skolverket en utvÀrdering av de obligatoriska bedömningsstöden i grundsÀrskolans Ärskurs 1.

I likhet med Riksrevisionen anser regeringen att det Àr viktigt att Skolverket har kunskap om elevernas förutsÀttningar att nÄ sÄ lÄngt som möjligt enligt utbildningens mÄl. Regeringen bedömer att Skolverket genom den förordningsÀndring som genomförts nu har bÀttre möjligheter att följa upp och utvÀrdera grundsÀrskolan. DÀrtill kommer att Skolverket planerar att genomföra en utvÀrdering av de obligatoriska bedömningsstöden i grundsÀrskolans Ärskurs 1. Sammantaget ökar detta förutsÀttningarna för att förbÀttra kunskapsresultaten och ge elever möjlighet till en likvÀrdig utbildning. Regeringen avser att följa utvecklingen av Skolverkets arbete med utvÀrdering och uppföljning av grundsÀrskolan.

Skolverkets interna styrning kan förbÀttras

Regeringen delar Riksrevisionens bedömning att Skolverket kan förbÀttra sin interna styrning för att sÀkerstÀlla att olika skolformer beaktas pÄ ett likvÀrdigt sÀtt vid beslut om insatser.

Skolverket uppger att myndigheten stÀndigt arbetar med att utveckla den interna styrningen och att det finns behov av att fortsÀtta det arbetet. De senaste Ären har myndigheten bl.a. utvecklat nya arbetsprocesser och nya enheter har bildats. Det har ökat systematiken i samtliga delar av myndighetens arbete. FörÀndringarna syftar ocksÄ till att ge myndigheten bÀttre överblick av sÄvÀl skolformernas behov som genomförda insatser. Skolverket uppger att det finns behov av att genomlysa utbildningen för elever med utvecklingsstörning (intellektuell funktionsnedsÀttning) för att sÀkerstÀlla att utbildningen ger eleverna förutsÀttningar att nÄ sÄ lÄngt som möjligt i sin kunskapsutveckling. Regeringen delar denna bedömning och avser att följa Skolverkets arbete med detta. Sammanfattningsvis bedömer regeringen att myndighetens arbete med att utveckla den interna styrningen ligger i linje med Riksrevisionens rekommendationer.

Redovisningen av resultaten om grundsÀrskolan till riksdagen bör utvecklas

Regeringen delar Riksrevisionens bedömning att redovisningen till riksdagen om grundsÀrskolan nÄr de mÄl som riksdagen beslutat behöver utvecklas. Möjligheten att redovisa resultat i grundsÀrskolan Àr begrÀnsad. Som nÀmnts tidigare har förordningen (2001:100) om den officiella statistiken Àndrats sÄ att det att det numera Àr tillÄtet för Skolverket att, för

framstÀllning av statistik över skolvÀsende och barnomsorg, behandla Skr. 2019/20:39 kÀnsliga personuppgifter som avser hÀlsa för elever i bl.a. grundsÀrskolan.

Detta kommer att förbÀttra regeringens möjlighet att redovisa utvecklingen i grundsÀrskolan till riksdagen.

Timplanerna för grundsÀrskolan bör ses över

Regeringen delar Riksrevisionens bedömning att det finns risk för att nuvarande timplaner inte Àr tillrÀckligt anpassade till grundsÀrskolans förutsÀttningar och inte heller motsvarar grundskolans timplan sÄ lÄngt det Àr möjligt och att de dÀrför bör ses över.

Utbildningen i grundsĂ€rskolan ska sĂ„ lĂ„ngt det Ă€r möjligt motsvara den i grundskolan. Den huvudsakliga skillnaden i syfte mellan grundsĂ€rskolan och grundskola Ă€r att utbildningen i grundsĂ€rskolan ska ge elever med utvecklingsstörning en för dem anpassad utbildning. GrundsĂ€rskolan ska vara en flexibel skolform för eleverna. Som tidigare nĂ€mnts kan elever i grundsĂ€rskolan lĂ€sa Ă€mnen, Ă€mnesomrĂ„den eller Ă€mnen i grundskolan utifrĂ„n individuella förutsĂ€ttningar och behov. Även elever i trĂ€ningsskolan ska kunna lĂ€sa Ă€mnen om de bedöms ha förutsĂ€ttningar för det. Elever i grundsĂ€rskolan som bedöms kunna uppnĂ„ kunskapskraven i ett Ă€mne i grundskolan ska ha möjlighet att bedömas och fĂ„ betyg enligt de regler som gĂ€ller för grundskolan. Trots det finns det skillnader i timplanernas utformning avseende antalet timmar garanterad undervisningstid. Det medför svĂ„righeter för huvudmĂ€n och rektorer nĂ€r det gĂ€ller att planera undervisningen för elever som har möjlighet att lĂ€sa Ă€mnen enligt grundskolans och grundsĂ€rskolans lĂ€roplan, men Ă€ven för elever som vill lĂ€sa en kombination av Ă€mnen och Ă€mnesomrĂ„den enligt grundsĂ€rskolans och grundskolans lĂ€roplan. Enligt regeringen finns det dĂ€rför anledning att vidta Ă„tgĂ€rder i enlighet med Riksrevisionens rekommendation. Som tidigare nĂ€mnts har regeringen beslutat om tillĂ€ggsdirektiv i syfte att stĂ€rka sĂ€rskolan. Av direktiven framgĂ„r att utredaren bl.a. ska analysera och lĂ€mna förslag om timplanerna för grundsĂ€rskolan bör förĂ€ndras för att bĂ€ttre möta elevernas behov och öka flexibiliteten för eleverna att lĂ€sa utifrĂ„n olika timplaner, och lĂ€mna nödvĂ€ndiga författningsförslag.

4 Regeringens ÄtgÀrder med anledning av  
  Riksrevisionens iakttagelser  
Riksrevisionen har rekommenderat Skolverket att se till att lÀrare i grund-  
sÀrskolan fÄr tillrÀckligt stöd för att kunna bedöma elevernas kunskaper.  
Skolverket har vidare rekommenderats att utveckla uppföljningen och ut-  
vÀrderingen av grundsÀrskolan, och sÀkerstÀlla att grundsÀrskolan tydligt  
beaktas i myndighetens interna styrning. Skolverket har i sitt yttrande an-  
gett att arbete pÄbörjats för att komma tillrÀtta med de konstaterade bris-  
terna. Regeringen avser att följa myndighetens arbete i dessa delar. Som  
tidigare har nÀmnts har vidare regeringen beslutat tillÀggsdirektiv 11
   

Skr. 2019/20:39 (dir. 2019:38) till Utredningen om elevers möjligheter att nÄ kunskapskraven (U 2017:07). Av direktiven framgÄr att utredaren i syfte att stÀrka sÀrskolan bl.a. ska analysera lÀrares behov nÀr det gÀller bedömning och uppföljning av elevers kunskapsutveckling i Àmnen och ÀmnesomrÄden, ge förslag pÄ verktyg som lÀrare kan behöva i arbetet med att bedöma elevernas kunskapsutveckling i förhÄllande till kunskapskraven, och vid behov föreslÄ författningsÀndringar. Regeringen har Àven genomfört en Àndring i förordningen om den officiella statistiken, som innebÀr att det numera Àr tillÄtet för Skolverket att, för framstÀllning av statistik över skolvÀsende och barnomsorg, behandla kÀnsliga personuppgifter som avser hÀlsa för elever i bl.a. grundsÀrskolan. Denna Àndring ger Skolverket bÀttre möjligheter att följa upp och utvÀrdera grundsÀrskolan och ökar förutsÀttningarna för att förbÀttra kunskapsresultaten och ge elever möjlighet till en likvÀrdig utbildning.

Riksrevisionen har rekommenderat regeringen att utveckla redovisningen till riksdagen av om grundsÀrskolan nÄr de mÄl som riksdagen beslutat, och se över timplanerna för grundsÀrskolans Àmnen och ÀmnesomrÄden. Genom den Àndring av förordningen om den officiella statistiken som nÀmns ovan, har regeringen numera bÀttre förutsÀttningar att redogöra för utvecklingen i grundsÀrskolan till riksdagen. TillÀggsdirektiven till Utredningen om elevers möjligheter att nÄ kunskapskraven innehÄller ocksÄ ett uppdrag till utredaren att analysera och lÀmna förslag om timplanerna för grundsÀrskolan bör förÀndras. Regeringen avser ocksÄ att i möjligaste mÄn samordna Àndringar i grundskolans och grundsÀrskolans lÀroplaner tidsmÀssigt.

Mot denna bakgrund anser regeringen att det inte finns nÄgra behov av att vidta ytterligare ÄtgÀrder med anledning av granskningen.

I och med denna skrivelse anser regeringen att Riksrevisionens rapport Àr slutbehandlad.

12

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

EN GRANSKNINGSRAPPORT FRÅN RIKSREVISIONEN

GrundsÀrskolans kunskapsuppdrag

– styrning, stöd och uppföljning

rir 2019:13

13

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

Riksrevisionen Àr en myndighet under riksdagen med uppgift att granska den verksamhet som bedrivs av staten. VÄrt uppdrag Àr att genom oberoende revision skapa demokratisk insyn, medverka till god resursanvÀndning och effektiv förvaltning i staten.

Riksrevisionen bedriver bÄde Ärlig revision och effektivitetsrevision. Denna rapport har tagits fram inom effektivitetsrevisionen, vars uppgift Àr att granska hur effektiv den statliga verksamheten Àr. Effektivitetsgranskningar rapporteras sedan 2011 direkt till riksdagen.

riksrevisionen

isbn 978-91-7086-520-6 rir 2019:13

omslagets originalfoto: maskot bildbyrÄ ab

tryck: riksdagens interntryckeri, stockholm 2019

14

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

T I L L R I K S D A G E N

B E S L U T A D : 2 0 1 9 - 0 4 - 1 0 D N R : 3 . 1 . 1 - 2 0 1 8 - 0 2 6 8 R I R 2 0 1 9 : 1 3

HÀrmed överlÀmnas enligt 9 § lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m. följande granskningsrapport:

GrundsÀrskolans kunskapsuppdrag

– styrning, stöd och uppföljning

Riksrevisionen har granskat den statliga styrningen, stödet och uppföljningen av grundsÀrskolan sedan 2011. Resultatet av granskningen redovisas i denna granskningsrapport. Den innehÄller slutsatser och rekommendationer som avser regeringen och Statens skolverk.

Riksrevisor Helena Lindberg har beslutat i detta Àrende. Revisionsledare Olof Widmark har varit föredragande. Tillförordnad enhetschef Sofia Sandgren Massih och revisor Elin Sundberg har medverkat i den slutliga handlÀggningen.

Helena Lindberg

Olof Widmark

För kÀnnedom:

Regeringskansliet; Utbildningsdepartementet

Statens skolverk, Statens skolinspektion

R I K S R E V I S I O N E N

15

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

R I K S R E V I S I O N E N

16

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

InnehÄll

Sammanfattning och rekommendationer 5
1 Inledning 8
1.1 Bakgrund 8
1.2 Syfte, frÄgestÀllningar och disposition 11
1.3 Bedömningsgrunder 13
1.4 Metod och genomförande 15
2 Styrningen av grundsÀrskolan och Skolverket 17
2.1 Kunskapsuppdraget och lÀroplanen 17
2.2 Kunskapsbedömning och betyg i grundsÀrskolan 20
2.3 Om Skolverket 21
3 Utveckling av timplan, lÀroplan och stöd för att tolka styrdokument 23
3.1 Bedömningsgrund 23
3.2 Timplaner och lÀroplaner 23
3.3 Kommentarmaterial och allmÀnna rÄd 28
3.4 Systematisk styrdokumentsutveckling 31
3.5 Sammanfattande iakttagelser 32
4 Stöd att bedöma elevers kunskaper 34
4.1 Bedömningsgrund 34
4.2 Om stöd till kunskapsbedömning i grundsÀrskolan 34
4.3 Utvecklingen av bedömningsstöd 35
4.4 Sammanfattande iakttagelser 40
5 Uppföljning och utvÀrdering av grundsÀrskolans kunskapsuppdrag 41
5.1 Bedömningsgrund 41
5.2 Skolverkets uppföljning och utvÀrdering 42
5.3 Annan information om grundsÀrskolans mÄluppfyllelse 49
5.4 Sammanfattande iakttagelser 51
6 Slutsatser och rekommendationer 53
6.1 Riksrevisionens slutsatser 53
6.2 Rekommendationer 58
Referenslista 59
Bilaga 1. Timplaner 65

R I K S R E V I S I O N E N

17

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

R I K S R E V I S I O N E N

18

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

Sammanfattning och rekommendationer

Granskningens bakgrund och syfte

GrundsÀrskolan Àr till för barn som pÄ grund av en utvecklingsstörning eller en begÄvningsmÀssig funktionsnedsÀttning bedömts inte kunna nÄ grundskolans kunskapskrav. Hösten 2018 var 11 140 elever mottagna i grundsÀrskolan.

Oavsett skolform ska alla elever i den svenska skolan enligt skollagen ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lĂ€rande och sin personliga utveckling. De ska pĂ„ sĂ„ sĂ€tt utifrĂ„n sina egna förutsĂ€ttningar kunna utvecklas sĂ„ lĂ„ngt som möjligt enligt utbildningens mĂ„l. År 2011 reformerades hela det svenska skolvĂ€sendet i syfte att stĂ€rka fokuset pĂ„ kunskaper och att förtydliga mĂ„l- och resultatstyrningen av skolan. I samband med det stĂ€rktes kunskapsperspektivet Ă€ven i grundsĂ€rskolans lĂ€roplan. Tidigare utredningar hade funnit en övervikt mot ett omsorgstĂ€nkande i skolformen som inte var gynnsamt för uppdraget att utveckla elevernas kunskaper. GrundsĂ€rskolan har följts upp och utvĂ€rderats i begrĂ€nsad omfattning sedan reformerna.

Mot bakgrund av detta har Riksrevisionen granskat hur regeringen och ansvariga skolmyndigheter styrt, stöttat och följt upp grundsÀrskolan sedan 2011. Syftet har varit att bedöma om de statliga insatserna gett grundsÀrskolan goda förutsÀttningar att utveckla elevernas kunskaper sÄ lÄngt det Àr möjligt enligt utbildningens mÄl. I granskningen besvaras följande revisionsfrÄgor:

1.Är regeringens och Skolverkets insatser för att utveckla grundsĂ€rskolans lĂ€roplan och timplaner samt stöd till att tolka dem Ă€ndamĂ„lsenliga?

2.TillhandahÄller Skolverket grundsÀrskolans lÀrare ett ÀndamÄlsenligt stöd för att bedöma elevernas kunskaper?

3.Är uppföljningen och utvĂ€rderingen av grundsĂ€rskolans kunskapsuppdrag Ă€ndamĂ„lsenlig?

Granskningens resultat

Utbildningen i grundsÀrskolan ska sÄ lÄngt det Àr möjligt motsvara utbildningen i grundskolan och samtidigt anpassas efter grundsÀrskolans behov. Det innebÀr att regeringen och Skolverket bör tillgodose dessa intentioner nÀr de styr, stödjer och följer upp grundsÀrskolan. Riksrevisionens övergripande slutsats Àr att grundsÀrskolans behov inte tillgodosetts tillrÀckligt i de statliga insatserna för att styra, stödja och följa upp de obligatoriska skolformerna. Det visas sÀrskilt av att antalet bedömningsstöd för grundsÀrskolan Àr fÄ och av att det finns brister i uppföljningen och utvÀrderingen av grundsÀrskolan pÄ nationell nivÄ. Det visas i viss mÄn ocksÄ av hur grundsÀrskolan beaktats vid timplaneförÀndringar och lÀroplansförÀndringar och i stödet att tolka skolans styrdokument. Detta speglas

R I K S R E V I S I O N E N 5

19

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

Àven i intervjuerna med lÀrare och rektorer i grundsÀrskolan. De har en tydlig uppfattning att deras elever och grundsÀrskolan som skolform inte rÀknas pÄ samma sÀtt som grundskolan. Enligt Riksrevisionen Àr denna uppfattning ocksÄ delvis befogad nÀr det gÀller de statliga insatserna som omfattas av granskningen. Nedan sammanfattas Riksrevisionens iakttagelser.

Bristande stöd för att bedöma elevers kunskaper

Bedömningsstöd utvecklas av Skolverket som stöd till lĂ€rare för att bedöma elevernas kunskaper. Riksrevisionen menar att det Ă€r rimligt att lĂ€rare i grundsĂ€rskolan har tillgĂ„ng till ett lika omfattande stöd för att bedöma elevernas kunskaper som lĂ€rare i övriga skolformer. GrundsĂ€rskolans lĂ€rare har dock tillgĂ„ng till avsevĂ€rt fĂ€rre bedömningsstöd Ă€n grundskolans lĂ€rare. I grundsĂ€rskolan finns bedömningsstöd i tre Ă€mnen för Ă„rskurserna 1–6 och i grundskolan finns bedömningsstöd i alla Ă€mnen, Ă€ven om de inte omfattar alla Ă„rskurser i alla Ă€mnen.

Bristande information om mÄluppfyllelse

Skolverket har ansvar för att pÄ nationell nivÄ följa upp och utvÀrdera hur skolvÀsendet utvecklas mot de nationella mÄlen för utbildningen. Uppföljningarna och utvÀrderingarna har gett viss information om grundsÀrskolan inom specifika omrÄden, men sammantaget Àr redovisningen av mÄluppfyllelsen för grundsÀrskolan bristfÀllig.

I viss mÄn har den information som Skolinspektionen inhÀmtat och sammanstÀllt frÄn tillsyn och kvalitetsgranskningar, samt de statliga offentliga utredningar som genomförts inom utbildningsomrÄdet, gett regeringen information om nÄgra av grundsÀrskolans förutsÀttningar att nÄ de nationella mÄlen för skolan.

Enligt Riksrevisionens samlade bedömning finns det dock brister i den statliga uppföljningen och utvÀrderingen av grundsÀrskolan. Det saknas kunskaper om kunskapsutvecklingen för eleverna i grundsÀrskolan. Det saknas ocksÄ information om grundsÀrskolans förutsÀttningar att utveckla elevernas kunskaper, om skillnader mellan grundsÀrskolor och huvudmÀn samt utvecklingen i grundsÀrskolan över tid. Dessa brister visas Àven av regeringens redovisning till riksdagen i budgetpropositionen.

GrundsÀrskolans timplaner bör ses över

Riksrevisionen bedömer att det finns en risk för att nuvarande timplaner inte Àr tillrÀckligt anpassade till grundsÀrskolans förutsÀttningar och inte heller motsvarar grundskolans timplan sÄ lÄngt det Àr möjligt. I timplanerna anges den garanterade undervisningstiden för varje Àmne och ÀmnesomrÄde. Det finns skillnader i antalet timmar garanterad undervisningstid mellan timplanerna för Àmnen i grundsÀrskolan och i grundskolan, sÀrskilt i engelska, hem- och konsumentkunskap, idrott och hÀlsa, och slöjd, som sÀrskilt kan behöva

6R I K S R E V I S I O N E N

20

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

utvÀrderas. Elever som lÀser ÀmnesomrÄden har en lÀgre total garanterad undervisningstid Àn övriga elever i de obligatoriska skolformerna. Enligt Riksrevisionen bör alla elever som utgÄngspunkt ha rÀtt till en lika omfattande utbildning.

GrundsĂ€rskolan beaktas oftast – men inte alltid – vid lĂ€roplansförĂ€ndringar

De flesta lÀroplansförÀndringar som gjorts sedan 2011 omfattar grundsÀrskolan sÄvÀl som grundskolan. I ett fall har grundsÀrskolan enligt Riksrevisionens bedömning inte tydligt beaktats. Det gÀller förtydliganden om trygghet och studiero i grundskolans, specialskolans och sameskolans lÀroplaner som börjar gÀlla 1 juli 2019, men som inte införs i grundsÀrskolans lÀroplaner. Det framgÄr inte tydligt varför grundsÀrskolan inte omfattas av denna revidering.

Riksrevisionen menar vidare att Skolverket tydligare bör prioritera grundsÀrskolan vid utvecklingen av stöd för att tolka lÀroplanen och andra styrdokument. Skolverkets kommentarmaterial Àr mindre omfattande för grundsÀrskolan Àn för grundskolan. Det Àr ocksÄ mindre omfattande för ÀmnesomrÄden Àn det Àr för grundsÀrskolans Àmnen. GrundsÀrskolans kommentarmaterial Àr, till skillnad frÄn grundskolans, inte heller uppdaterat utifrÄn de revideringar av kursplaner som gjordes 2017. Vid intervjuer med lÀrare och rektorer framkommer Àven att de allmÀnna rÄden som ska förtydliga tolkningen av skolans styrdokument inte alltid Àr tillrÀckligt anpassade för grundsÀrskolan. I övrigt Àr de allmÀnna rÄden uppskattade.

Rekommendationer

Riksrevisionen ger följande rekommendationer till Skolverket:

‱Se till att lĂ€rare i grundsĂ€rskolan fĂ„r tillrĂ€ckligt stöd för att kunna bedöma elevernas kunskaper.

‱Utveckla uppföljningen och utvĂ€rderingen av grundsĂ€rskolan. Uppföljningen och utvĂ€rderingen bör svara pĂ„ om elever i grundsĂ€rskolan har goda möjligheter att utifrĂ„n sina förutsĂ€ttningar nĂ„ sĂ„ lĂ„ngt som möjligt enligt utbildningens mĂ„l.

‱SĂ€kerstĂ€ll att grundsĂ€rskolan tydligt beaktas i myndighetens interna styrning.

Riksrevisionen ger följande rekommendationer till regeringen:

‱Utveckla redovisningen till riksdagen av om grundsĂ€rskolan nĂ„r de mĂ„l som riksdagen beslutat.

‱Se över timplanerna för grundsĂ€rskolans Ă€mnen och Ă€mnesomrĂ„den.

R I K S R E V I S I O N E N 7

21

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

1 Inledning

1.1 Bakgrund

1.1.1 Om grundsÀrskolan

GrundsÀrskolan Àr till för barn som pÄ grund av en utvecklingsstörning eller en begÄvningsmÀssig funktionsnedsÀttning bedömts inte kunna nÄ grundskolans kunskapskrav.1

Den nuvarande grundsÀrskolan fick sin utformning 2011 i samband med att det svenska skolvÀsendet reformerades. Eleverna i grundsÀrskolan fÄr sin utbildning enligt kursplaner för Àmnen eller ÀmnesomrÄden, eller en kombination av dessa. Utbildning inom ÀmnesomrÄden Àr avsedd för elever i inriktningen trÀningsskola som inte kan tillgodogöra sig hela eller delar av utbildningen i Àmnen. Elever i grundsÀrskolan kan ocksÄ delvis lÀsa nÄgot eller nÄgra Àmnen enligt grundskolans kursplaner. De kan Àven vara mottagna i grundsÀrskolan men lÀsa integrerat i en annan skolform, vanligtvis grundskolan, och helt eller delvis följa grundsÀrskolans kursplaner.2

I samband med reformerna av skolvÀsendet stramades reglerna Ät för vilka elever som skulle tas emot i grundsÀrskolan. Sedan dess ska barn med autism eller autismliknande tillstÄnd tas emot endast om de ocksÄ har en utvecklingsstörning eller en bestÄende begÄvningsmÀssig funktionsnedsÀttning. Det förtydligades ocksÄ att det för att bli mottagen i grundsÀrskolan krÀvs ett beslut av barnets hemkommun som ska föregÄs av en utredning som omfattar en pedagogisk, psykologisk, medicinsk och social bedömning av barnets förmÄgor.3 Elevantalet minskade dÀrefter men har de senaste Ären ökat igen. Under hösten 2018 fick

11 140 elever sin utbildning helt eller delvis enligt grundsÀrskolans kursplaner. Det motsvarar omkring 1 procent av antalet elever i grundskolan. Andelen pojkar var 62 procent. Omkring 6 300 elever undervisades i grundsÀrskolans Àmnen. Omkring 4 800 elever undervisades i ÀmnesomrÄden, vilket motsvarar 43 procent av grundsÀrskoleeleverna. Omkring 1 300, motsvarande 12 procent, av grundsÀrskolans elever var integrerade i en annan skolform.4 Hösten 2018 fanns

17 kap. 5 §, 29 kap. 8 § skollagen (2010:800). I skollagen gÀller att det som anges för personer med utvecklingsstörning Àven gÀller dem som har fÄtt en betydande och bestÄende begÄvningsmÀssig funktionsnedsÀttning pÄ grund av hjÀrnskada, föranledd av yttre vÄld eller kroppslig sjukdom.

27 kap. 9 § skollagen (2010:800).

37 kap. 5 § skollagen (2010:800).

4Skolverket, ”Sök statistik”, Undervisningsformer lĂ€sĂ„ren 2006/07-2018/19. Tabell 5, hĂ€mtad 2019-04-04.

8R I K S R E V I S I O N E N

22

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

det 555 grundsÀrskolor, varav endast 35 var fristÄende skolor med enskild huvudman.5 Majoriteten av grundsÀrskolorna drivs dÀrmed i kommunal regi.

Eleverna i grundsĂ€rskolan omfattas av samma övergripande mĂ„l för utbildningen som alla elever i svensk skola. De ska enligt skollagen ”ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lĂ€rande och sin personliga utveckling för att de ska kunna utvecklas sĂ„ lĂ„ngt som möjligt enligt utbildningens mĂ„l.”6 Vidare ska grundsĂ€rskolan ge eleverna en för dem anpassad utbildning som ger kunskaper och vĂ€rden och utvecklar elevernas förmĂ„ga att tillĂ€gna sig dessa. Granskningen inriktas mot den del av dessa mĂ„l som sĂ€ger att utbildningen ska utveckla elevernas kunskaper sĂ„ lĂ„ngt det Ă€r möjligt, vilket i rapporten kallas för skolans kunskapsuppdrag.7

1.1.2 FrÄn omsorgstÀnkande mot kunskapsutveckling

Undervisning av barn med intellektuell funktionsnedsÀttning har i Sverige bedrivits i olika former sedan mitten av 1800-talet. Gradvis har undervisningen kommit att betona elevernas kunskapsutveckling. I rapporten anvÀnds i fortsÀttningen beteckningen intellektuell funktionsnedsÀttning istÀllet för skollagens benÀmning utvecklingsstörning eller motsvarande begÄvningsmÀssiga funktionsnedsÀttning.8

LÀnge bedrevs undervisningen huvudsakligen i internatform. Efter andra vÀrldskriget fick barn med intellektuella funktionsnedsÀttningar i olika steg en förbÀttrad utbildningssituation. Under 1960-talet ökade kraven pÄ inkludering och rÀtten för personer med intellektuell funktionsnedsÀttning att leva som andra i samhÀllet. Det ledde 1967 till att alla barn med intellektuell funktionsnedsÀttning fick rÀtt till undervisning och skolplikt infördes för dessa elever. Undervisningen har dock under större delen av 1900-talet bedrivits som en del av samhÀllets vÄrd och omsorg. Ansvaret för undervisningen överfördes först 1985 frÄn Socialdepartementet till Utbildningsdepartementet och sÀrskolan hade fram till 1988 landstingen som huvudmÀn.9

5Skolverket, ”Sök statistik”, Skolenheter och elever lĂ€sĂ„ren 2013/14–2018/19. Tabell 2A, hĂ€mtad 2019-04-04.

63 kap. 3 § skollagen (2010:800).

7DÀrmed granskas inte skollagens övriga mÄl, till exempel att utbildningen syftar till att barn och elever ska inhÀmta och utveckla vÀrden förmedla och förankra respekt för de mÀnskliga rÀttigheterna och grundlÀggande demokratiska vÀrderingar. 1 kap. 4 § skollagen (2010:800).

8Begreppet utvecklingsstörning anvÀnds i skollagen och i förordningstexter. Begreppet Àr dock daterat. Intellektuell funktionsnedsÀttning anvÀnds i ICD-11 (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems) som Àr en internationell standard för klassificering av diagnoser. Det anvÀnds ocksÄ av de skolor som besökts under granskningen.

9SOU 2003:35, SOU 2004:98.

R I K S R E V I S I O N E N 9

23

10

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

I och med 1994 Ă„rs lĂ€roplansreform kom sĂ€rskolan att omfattas av samma lĂ€roplan som övriga skolformer och kunskapsperspektivet stĂ€rktes. Undervisningen bedrevs fortsatt i en egen skolform, men regeringen sĂ„g det som betydelsefullt att utbildningens vĂ€rdegrund, mĂ„l och riktlinjer samt ansvarsfördelning skulle vara desamma för alla barn med skolplikt. Även om sĂ€rskolan efter 1994 pĂ„ ett tydligare sĂ€tt Ă€n tidigare haft som mĂ„l att utveckla elevernas kunskaper, har undervisningen av elever med intellektuell funktionsnedsĂ€ttning fĂ„tt kritik för att vara för omsorgsinriktad. Under 00-talet konstaterade flera utredningar att sĂ€rskolan prĂ€glades av ett omsorgstĂ€nkande som inte ansĂ„gs vara gynnsamt för elevernas kunskapsutveckling.10

Ett huvudsyfte med reformerna 2011 var att stÀrka fokuset pÄ kunskaper och att förtydliga mÄl- och resultatstyrningen i hela skolvÀsendet. I samband med det stÀrktes kunskapsperspektivet ytterligare Àven i grundsÀrskolan. Riksdagen beslutade om en ny skollag och bland annat infördes nya lÀroplaner och ett nytt betygssystem.11 Fler elever skulle kunna nÄ skolans kunskapsmÄl om mÄlstrukturen gjordes tydligare, om elevernas kunskaper kontinuerligt följdes upp och utvÀrderades, samt om stöd sattes in tidigt. En ökad precisering av mÄl och krav i styrdokumenten bedömdes ge en ökad likvÀrdighet i bedömningen av elevers kunskaper och öka graden av mÄluppfyllelse.12

NÀr det gÀllde grundsÀrskolan menade regeringen att det var motiverat att behÄlla en egen skolform för elever med intellektuell funktionsnedsÀttning dÀr undervisningen kunde anpassas efter varje elevs förutsÀttningar. Samtidigt ansÄg regeringen att det var viktigt att utbildningen sÄ lÄngt det var möjligt skulle motsvara den som ges i grundskolan. Den skulle pÄ samma sÀtt som i grundskolan ligga till grund för fortsatt utbildning och ge eleverna kunskaper och vÀrden och utveckla elevernas förmÄga att tillÀgna sig dessa.13 Regeringen ansÄg ocksÄ att det ur ett likvÀrdighetsperspektiv var viktigt att grundsÀrskolans kursplaner hade samma struktur som i övriga skolformer. Det skulle ocksÄ möjliggöra samarbete och rörlighet mellan skolformerna.14 Kunskapsperspektivet lyftes ocksÄ fram i de nya kursplanerna pÄ ett tydligare sÀtt Àn tidigare. Denna förÀndring var tydligast i kursplanerna för trÀningsskolans ÀmnesomrÄden.15

10SOU 2004:98. Skolverket (2009) Redovisning av uppdrag om kunskapsbedömning i sÀrskola och sÀrvux. Skolinspektionen (2010) Undervisningen i svenska i grundsÀrskolan.

11Den nya skollagen omfattade hela skolvÀsendet. Andra delar av reformerna var en ny gymnasieskola, en ny lÀrarutbildning och satsningar pÄ lÀrares kompetens- och karriÀrsutveckling.

12Prop. 2008/09:87, bet. 2008/09:UbU9, rskr. 2008/09:189. Prop. 2009/10:165, bet. 2009/10:UbU21, rskr. 2009/10:370, rskr. 2009/10:371.

13Prop. 2009/10:165, bet. 2009/10:UbU21, rskr. 2009/10:370, rskr. 2009/10:371.

14Prop. 2008/09:87, bet. 2008/09:UbU9, rskr. 2008/09:189.

15Skolverket (2010) Redovisning av uppdrag om att utarbeta nya kursplaner och kunskapskrav för grundskolan och motsvarande skolformer m.m.

R I K S R E V I S I O N E N

24

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

Vidare menade regeringen att eleverna i den obligatoriska sÀrskolan borde ha samma möjligheter att följa sin utveckling mot uppstÀllda kunskapskrav som eleverna i grundskolan och att den obligatoriska sÀrskolans resultat borde belysas pÄ ett bÀttre sÀtt.16 Flera förÀndringar av kunskapsbedömningen i grundsÀrskolan genomfördes. En avgörande förÀndring blev att eleverna i grundsÀrskolans Àmnen skulle bedömas mot kunskapskrav i en mer absolut mening. Tidigare skulle bedömningen göras mot kunskapsmÄl, men efter varje elevs förutsÀttningar. Denna skrivning behölls dock för de elever som fÄr sin undervisning i ÀmnesomrÄden.17 En annan förÀndring var att eleverna i grundsÀrskolans Àmnen kom att omfattas av samma betygssteg som de övriga obligatoriska skolformerna. Betyget icke godkÀnt sÀtts emellertid inte och betyg sÀtts precis som innan reformerna endast om eleven eller elevens vÄrdnadshavare begÀr det.18

1.1.3 Motiv för granskning

GrundsÀrskolan Àr en till elevantalet liten skolform för elever med intellektuella funktionsnedsÀttningar. De har samma rÀttigheter som elever i andra skolformer att kunna utveckla sina kunskaper sÄ lÄngt det Àr möjligt. Det Àr dÀrför en principiellt viktig uppgift för staten att verka för att grundsÀrskolans elever ges goda förutsÀttningar att utveckla sina kunskaper.

Det har funnits en övervikt mot ett omsorgstÀnkande i skolformen, men elevernas möjligheter till kunskapsutveckling har successivt stÀrkts. En tydlig förÀndring skedde i samband med skolreformerna 2011 dÄ kunskapsperspektivet förstÀrktes i grundsÀrskolans lÀroplan. GrundsÀrskolan har dock följts upp och utvÀrderats i begrÀnsad omfattning sedan dess. Det Àr dÀrmed motiverat att undersöka hur regeringen och ansvariga skolmyndigheter har hanterat sitt ansvar för att eleverna i grundsÀrskolan ska kunna utveckla sina kunskaper sÄ lÄngt det Àr möjligt i enlighet med utbildningens mÄl.

1.2 Syfte, frÄgestÀllningar och disposition

SkolhuvudmÀnnen ansvarar för att genomföra utbildningen i skolan enligt de bestÀmmelser som finns i lagar, förordningar och övriga föreskrifter. Riksdagen utfÀrdar lagarna pÄ skolomrÄdet. Regeringen beslutar om förordningar och styr Àven skolan genom skolmyndigheterna. Regeringen och skolmyndigheterna pÄverkar dÀrigenom skolhuvudmÀnnens förutsÀttningar att genomföra sitt uppdrag, och det Àr dessa förutsÀttningar som Àr fokus för granskningen.

16Prop. 2008/09:87, bet. 2008/09:UbU9, rskr. 2008/09:189.

17Kunskapskraven utarbetades av Skolverket pÄ uppdrag av regeringen. Skolverket (2010) Redovisning av uppdrag om att utarbeta nya kursplaner och kunskapskrav för grundskolan och motsvarande skolformer m.m.

18Prop. 2008/09:87, bet. 2008/09:UbU9, rskr. 2008/09:189.

R I K S R E V I S I O N E N 11

25

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

I granskningen undersöks den statliga styrningen, stödet och uppföljningen av grundsÀrskolan sedan 2011. Syftet Àr att bedöma om de statliga insatserna gett grundsÀrskolan goda förutsÀttningar att utveckla elevernas kunskaper sÄ lÄngt det Àr möjligt.

Granskningen utgÄr frÄn följande frÄgor:

1.Är regeringens och Skolverkets insatser för att utveckla grundsĂ€rskolans lĂ€roplan och timplaner samt stöd till att tolka dem Ă€ndamĂ„lsenliga?

2.TillhandahÄller Skolverket grundsÀrskolans lÀrare ett ÀndamÄlsenligt stöd för att bedöma elevernas kunskaper?

3.Är uppföljningen och utvĂ€rderingen av grundsĂ€rskolans kunskapsuppdrag Ă€ndamĂ„lsenlig?

Skolans kunskapsuppdrag definieras i de centrala styrdokumenten för de obligatoriska skolformerna grundskolan, grundsÀrskolan, sameskolan och specialskolan. Dessa Àr skollagen, skolförordningen och de olika skolformernas lÀroplaner. Det Àr i lÀroplanerna som kunskapsuppdraget huvudsakligen konkretiseras och granskningen omfattar dÀrför utvecklingen av grundsÀrskolans lÀroplan. Skolformernas timplaner, som reglerar antalet timmar undervisning som eleverna minst har rÀtt till, sÀtter ocksÄ upp ramar för hur djupa kunskaper som kan uppnÄs i olika Àmnen och ÀmnesomrÄden och omfattas dÀrför ocksÄ av granskningen. Iakttagelser för de insatser som regeringen och Skolverket har genomfört för att utveckla lÀroplan och timplaner och ge stöd för att tolka skolans styrdokument beskrivs i kapitel 3.

Skolverket ska ocksÄ bedöma behovet av och utveckla bedömningsstöd för lÀrares bedömning av elevernas kunskapsutveckling.19 Iakttagelser för de insatser som Skolverket genomfört för att utveckla bedömningsstöd beskrivs i kapitel 4.

Granskningen av styrningen och stödet till grundsÀrskolorna avgrÀnsas till ramverket för vad eleverna ska fÄ förutsÀttningar att lÀra sig, det vill sÀga lÀroplaner, timplaner, samt stödet att tolka skolans styrdokument. Det innebÀr att granskningen inte omfattar all verksamhet som Skolverket riktar till grundsÀrskolan. Myndighetens skolutvecklingsuppdrag, som bland annat innebÀr att ge organisatoriskt stöd till skolhuvudmÀnnen och didaktiskt stöd till lÀrare för hur de ska bedriva undervisningen i klassrummen, granskas inte.20

Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) ger ocksÄ stöd till huvudmÀn. Myndigheten ger rÄd och stöd till skolhuvudmÀn i specialpedagogiska frÄgor som rör barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsÀttning, bland annat

19Förordningen (2015:1047) med instruktion för Statens skolverk.

20Förordningen (2015:1047) med instruktion för Statens skolverk.

12 R I K S R E V I S I O N E N

26

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

intellektuell funktionsnedsÀttning.21 SPSM:s uppdrag omfattar inte ramverket för utbildningen och granskas inte.

Skolverket ansvarar för att pÄ nationell nivÄ följa upp och utvÀrdera hur utbildningen utvecklats i förhÄllande till skolans nationella mÄl.22 Men Àven andra informationskÀllor kan komplettera Skolverkets uppföljningar och utvÀrderingar och ge viktig information om utbildningen i grundsÀrskolan. I granskningen redovisas dÀrför Àven vad den information som Skolinspektionens sammanstÀllningar av resultat frÄn tillsyn och kvalitetsgranskningar visar. En genomgÄng görs Àven av vilken information som tagits fram i det statliga kommittévÀsendet pÄ uppdrag av regeringen. DÀremot omfattar granskningen inte kvaliteten pÄ tillsynen, kvalitetsgranskningarna eller kommittéernas arbete. Iakttagelser för uppföljningen och utvÀrderingen av grundsÀrskolans kunskapsuppdrag beskrivs i kapitel 5.

SkolhuvudmÀnnens verksamhet granskas inte, men information har inhÀmtats frÄn huvudmÀnnen och anvÀnts i bedömningen av de statliga insatserna. Granskningsresultaten sammanfattas och diskuteras i det avslutande kapitel 6.

1.3 Bedömningsgrunder

Bedömningen av om de statliga insatserna Àr ÀndamÄlsenliga och ger grundsÀrskolan goda förutsÀttningar att utveckla elevernas kunskaper sÄ lÄngt det Àr möjligt görs ur olika aspekter.

Bedömningen utgÄr frÄn Skolverkets och Skolinspektionens instruktionsenliga uppdrag.

Skolverkets instruktionsenliga uppdrag omfattar granskningens alla granskningsfrÄgor. Myndigheten Àr förvaltningsmyndighet för skolvÀsendet och ska frÀmja att alla barn och elever fÄr tillgÄng till en likvÀrdig utbildning, bidra till goda förutsÀttningar för barns utveckling och lÀrande och till förbÀttrade kunskapsresultat för elever. Myndigheten ska följa utvecklingen inom sitt verksamhetsomrÄde och kontinuerligt göra en analys av behov av ÄtgÀrder inom omrÄdet. Skolverket ska Àven utarbeta och genomföra insatser som tillgodoser dessa behov och ska kontinuerligt informera regeringen om analysen och arbetet.23

Inom ramen för detta övergripande uppdrag ska Skolverket bland annat kontinuerligt utveckla de styrdokument som myndigheten har bemyndigande att meddela föreskrifter om. Skolverket ska kontinuerligt bedöma behovet av och

21Förordningen (2011:130) med instruktion för Specialpedagogiska skolmyndigheten. I förordningen anvÀnds begreppet utvecklingsstörning.

2226 kap. 24 § skollagen (2010:800). Förordningen (2015:1047) med instruktion för Statens skolverk.

23Förordningen (2015:1047) med instruktion för Statens skolverk.

R I K S R E V I S I O N E N 13

27

14

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

utveckla bedömningsstöd utifrÄn olika elevgruppers behov och förutsÀttningar. Myndigheten ska Àven pÄ nationell nivÄ följa upp och utvÀrdera hur utbildningen utvecklats i förhÄllande till skolans nationella mÄl.24

Skolverkets instruktion har i vissa avseenden förtydligats under 2018. Myndighetens övergripande uppdrag att frÀmja att alla barn och elever fÄr tillgÄng till en likvÀrdig utbildning, bidra till goda förutsÀttningar för barns utveckling och lÀrande och till förbÀttrade kunskapsresultat för elever har inte Àndrats, men regeringen har förtydligat att uppdraget Àr kontinuerligt. Motsvarande förtydligande har gjorts för uppgiften att utveckla styrdokument. Regeringen har vidare förtydligat att Skolverket ska genomföra insatser som tillgodoser de behov som identifierats i myndighetens behovsanalyser. NÀr det gÀller uppföljning och utvÀrdering har regeringen förtydligat att uppdraget gÀller samtliga utbildningar och Àven förtydligat att ÄtgÀrderna ska anpassas efter respektive verksamhet.25

Regeringen har inte beslutat om sÀrskilda förordningsmotiv för instruktionsÀndringarna och Utbildningsdepartementet har inte redovisat skÀl till att instruktionen Àndrats.26 Riksrevisionen bedömer att instruktionsÀndringarna inte medfört en avgörande förÀndring av Skolverkets uppdrag under den tidsperiod som granskningen omfattar. Att kontinuerligt över tid analysera behovet av ÄtgÀrder, genomföra insatser som tillgodoser dessa behov och att göra det för samtliga utbildningar som myndigheten ansvarar för bör ses som en del av Skolverkets grundlÀggande uppdrag som förvaltningsmyndighet för skolvÀsendet. Vidare bör det ses som en förutsÀttning för att kunna uppfylla kraven i myndighetsförordningen om att en myndighet fortlöpande ska utveckla verksamheten och att verksamheten ska bedrivas effektivt.27 En del av bedömningen av Skolverkets arbete omfattar dÀrmed hur myndigheten identifierat behov av insatser för olika skolformer. Det Àr enligt Riksrevisionen viktigt att informationsinsamlingen av behov sker sÄ att olika skolformer kan beaktas pÄ ett likvÀrdigt sÀtt vid beslut om insatser.

NÀr det gÀller Skolinspektionens uppdrag sÄ ska myndigheten sammanfatta och publicera resultaten av sitt arbete med tillsyn och kvalitetsgranskning och lÀmna en sammanfattning och analys av erfarenheterna av dessa verksamheter till regeringen varje Är.28 Skolinspektionen berörs dÀrmed av den tredje granskningsfrÄgan om uppföljningen och utvÀrderingen av grundsÀrskolans kunskapsuppdrag.

24Förordningen (2015:1047) med instruktion för Statens skolverk.

25Ändringsförfattning SFS 2017:1302. Uppdraget att utveckla bedömningsstöd var sedan tidigare kontinuerligt.

26Intervju vid Utbildningsdepartementet, 2018-12-05. E-post frÄn Utbildningsdepartementet, 2019-02-12.

276 § myndighetsförordningen (2007:515).

28Förordningen (2011:556) med instruktion för Statens skolinspektion.

R I K S R E V I S I O N E N

28

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

De insatser som genomförts av regeringen och Skolverket bedöms ocksÄ i ett jÀmförande perspektiv.

GrundsÀrskolan Àr en del av ett större system. Den har i huvudsak motsvarande kunskapsmÄl och ingÄr i samma mÄl- och resultatstyrningssystem som övriga obligatoriska skolformer. I förarbetena till den nya skollagen 2011 uttrycker regeringen att utbildningen i grundsÀrskolan sÄ lÄngt det Àr möjligt ska motsvara den som ges i grundskolan.29 I de principiella utgÄngspunkterna för skollagen anges ocksÄ att alla skolformer i sÄ stor utstrÀckning som möjligt ska ha en gemensam reglering i de fall dÀr det Àr lÀmpligt.30 Grundskolan utgör dÀrmed en regleringsmÀssig utgÄngspunkt för utformningen av utbildningen i grundsÀrskolan. Samtidigt har grundsÀrskolan organiserats som en egen skolform för en avgrÀnsad elevgrupp, framför allt för att det ansetts vara det bÀsta sÀttet att kunna anpassa utbildningen och tillgodose elevgruppens behov. De insatser som genomförs för grundsÀrskolan ska dÀrför ocksÄ anpassas till skolformen och dess elever.

De statliga insatserna för grundsÀrskolan omfattas dÀrmed av tvÄ samtidiga intentioner. En intention Àr att genomföra samma eller motsvarande insatser för olika skolformer, dÀr dessa insatser ofta genomförs med grundskolan som utgÄngspunkt. Den andra intentionen Àr att insatserna ska anpassas efter grundsÀrskolans behov. Det Àr mot denna bakgrund relevant att i vissa avseenden jÀmföra och bedöma de statliga insatserna för grundsÀrskolan med de insatser som genomförs för grundskolan.

UtgÄngspunkt för jÀmförelsen Àr att den statliga styrningen, stödet och uppföljningen ska ge grundsÀrskolan och grundskolan likvÀrdiga förutsÀttningar att genomföra sitt uppdrag. JÀmförelserna görs med olika utgÄngspunkter för varje granskningsfrÄga.

Slutligen utgÄr bedömningen av om styrningen, stödet och uppföljningen av grundsÀrskolan Àr ÀndamÄlsenlig utifrÄn vad grundsÀrskolans personal anser om de statliga insatserna.

De övergripande bedömningsgrunderna har operationaliserats i varje kapitel.

1.4 Metod och genomförande

Granskningen baseras pÄ dokumentstudier och intervjuer. Riksrevisionen har gÄtt igenom förarbeten, uppdragsdirektiv och redovisningar av uppdrag vad gÀller de förÀndringar som genomförts av lÀroplaner och timplaner för grundsÀrskolan och grundskolan mellan 2011 och 2018. Riksrevisionen har Àven kartlagt de

29Prop. 2009/10:165, bet. 2009/10:UbU21, rskr. 2009/10:370, rskr. 2009/10:371.

30Prop. 2009/10:165, bet. 2009/10:UbU21, rskr. 2009/10:370, rskr. 2009/10:371.

R I K S R E V I S I O N E N 15

29

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

kommentarmaterial, allmÀnna rÄd och bedömningsstöd som Skolverket tagit fram som stöd till grundsÀrskolans lÀrare och rektorer. Granskningen av uppföljningar och utvÀrderingar mellan 2011 och 2018 omfattar en genomgÄng av Skolverkets publikationer inklusive Ärsredovisningar och lÀgesrapporter, Skolinspektionens Ärsredovisningar, Ärsrapporter och kvalitetsgranskningar samt de statliga offentliga utredningar (SOU:er) som publicerats under perioden.31 Granskningen utgÄr Àven frÄn en sammanstÀllning som Skolverket gjort av genomförda uppföljningar och utvÀrderingar för perioden 2014 till 2018. I denna fÄngas Àven myndighetens interna undersökningar upp.32 Vidare har Skolverkets interna styrdokument gÄtts igenom. Iakttagelser som rör Skolverkets interna organisation omfattar framför allt perioden efter 2016 dÄ myndigheten omorganiserades.

För att förstÄ vilka faktorer som pÄverkat de statliga insatser som genomförts har Riksrevisionen intervjuat anstÀllda pÄ Utbildningsdepartementet, Skolverket och Skolinspektionen. För att fÄ information och förstÄelse för hur insatserna pÄverkar grundsÀrskolan har sex rektorer och 14 lÀrare pÄ sju kommunala grundsÀrskolor intervjuats, antingen enskilt eller i mindre grupper.33 LÀrarna undervisar i Àmnen eller ÀmnesomrÄden. Urvalet av skolor gjordes med avseende pÄ huvudmannens storlek och för att fÄ en geografisk spridning i landet. Intervjuerna var semistrukturerade dÀr de intervjuade kunnat ge synpunkter pÄ de statliga insatser som granskats och i övrigt kunnat föra fram synpunkter om grundsÀrskolan.

Granskningen har genomförts av projektledare Olof Widmark och projektmedarbetare Elin Sundberg. TvÄ referenspersoner har varit knutna till projektet och gett synpunkter pÄ sÄvÀl ett granskningsupplÀgg som ett utkast till granskningsrapporten:

‱Daniel Sundberg, professor i pedagogik vid LinnĂ©universitetet.

‱Kerstin Göransson, professor i specialpedagogik vid Karlstads universitet.

FöretrÀdare för Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet), Skolverket och Skolinspektionen har fÄtt tillfÀlle att faktagranska och i övrigt lÀmna synpunkter pÄ ett utkast till granskningsrapporten.

31Publikationerna har identifierats genom sökningar pÄ myndigheternas webbplatser.

32Arbetsmaterial framtaget av Skolverket 2018 i ett internt uppdrag att utveckla Skolverkets analysverksamhet.

33Skolor hos enskilda huvudmÀn har kontaktats, men har inte haft möjlighet att delta.

16 R I K S R E V I S I O N E N

30

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

2Styrningen av grundsÀrskolan och Skolverket

I kapitlet beskrivs först hur grundsÀrskolans kunskapsuppdrag Àr utformat i lÀroplan och timplaner. DÀrefter beskrivs hur Skolverket styrs och hur myndigheten Àr organiserad. Kapitlet utgör en grund för kapitel 3 till 5.

2.1 Kunskapsuppdraget och lÀroplanen

LÀroplanen innehÄller tre delar: (1) skolans vÀrdegrund och uppdrag, (2) övergripande mÄl och riktlinjer för utbildningen och (3) kursplaner. Den första delen Àr till stor del gemensam för de olika skolformerna medan lÀroplanens andra del innehÄller mindre skillnader mellan de olika skolformerna. Kursplanerna innehÄller syfte, centralt innehÄll och kunskapskrav för varje Àmne eller ÀmnesomrÄde. NÀr ordet lÀroplan anvÀnds i rapporten avses Àven de kursplaner inklusive kunskapskrav som finns samlade i lÀroplanen.

2.1.1 GrundsÀrskolans lÀroplan

LÀroplanen för grundsÀrskolan har utarbetats för att sÄ lÄngt som möjligt motsvara innehÄllet i lÀroplanen för grundskolan. Kursplanerna för grundsÀrskolan följer samma struktur som grundskolan och ju större praktiska inslag ett Àmne har desto mer liknar innehÄllet motsvarande kursplan för grundskolans Àmne.34

Ämnena i grundsĂ€rskolan motsvarar till stor del de Ă€mnen som finns i grundskolan, med vissa skillnader. I grundsĂ€rskolan lĂ€ser eleverna inte moderna sprĂ„k. I grundsĂ€rskolan finns ocksĂ„ en samlad kursplan för samhĂ€llsorienterande Ă€mnen som motsvarar Ă€mnena religion, samhĂ€llskunskap, geografi och historia i grundskolan. Även de naturorienterande Ă€mnena har en samlad kursplan som motsvarar Ă€mnena kemi, biologi och fysik i grundskolan. ÄmnesomrĂ„dena Ă€r estetisk verksamhet, kommunikation, motorik, vardagsaktiviteter och verklighetsuppfattning. Av tabell 1 framgĂ„r vilka Ă€mnen och Ă€mnesomrĂ„den som finns i grundsĂ€rskolan, vilka Ă€mnen som ett Ă€mnesomrĂ„de motsvarar och garanterad undervisningstid.

34Skolverket (2010) Redovisning av uppdrag om att utarbeta nya kursplaner och kunskapskrav för grundskolan och motsvarande skolformer m.m.

R I K S R E V I S I O N E N 17

31

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

Tabell 1 Ämnen och Ă€mnesomrĂ„den i grundsĂ€rskolan med garanterad undervisningstid i Ă„rskurs 1–9

Ämnen Timmar ÄmnesomrĂ„den Timmar
       
Bild 225 Estetisk verksamhet 995
Musik 395    
Slöjd 730    
       
Svenska/svenska som andrasprÄk 1 300 Kommunikation 995
Engelska 180    
ModersmÄl35 -    
       
Idrott och hÀlsa 750 Motorik 995
       
Hem- och konsumentkunskap 525 Vardagsaktiviteter 995
SamhÀllsorienterande Àmnen 695    
       
Naturorienterande Àmnen 595 Verklighetsuppfattning 995
Teknik 190    
Matematik 1 110    
       
Elevens val 195 Elevens val 190
       
Skolans val 1 800 Fördelningsbar tid 1 500
       
Total undervisningstid 6 890 Total undervisningstid 6 665
       

Även om strukturen i kursplanerna Ă€r densamma för de obligatoriska skolformerna sĂ„ finns det skillnader i hur centralt innehĂ„ll och kunskapskrav delas upp per stadie och Ă„rskurs. I Skolverkets uppdrag att ta fram kursplaner med kunskapskrav i samband med skolreformerna 2011 angavs att kursplanerna i varje Ă€mne i grundskolan skulle beskriva centralt innehĂ„ll för Ă„rskurs 1–3, 4–6 och 7–9, samt ange kunskapskrav för Ă„rskurs 3, 6 och 9. I grundsĂ€rskolans Ă€mnen skulle centralt innehĂ„ll anges för Ă„rskurs 1–6 och 7–9, samt kunskapskrav för Ă„rskurs 6 och 9. För Ă€mnesomrĂ„den skulle inte det centrala innehĂ„llet delas in Ă„rskursvis och kunskapskrav skulle endast anges för Ă„rskurs 9.

Sedan lÀsÄret 2018/2019 har Skolverket pÄ uppdrag av regeringen stadieindelat det centrala innehÄllet i grundsÀrskolans Àmnen och ÀmnesomrÄden pÄ ett liknande sÀtt som i grundskolan. Det gjordes i samband med att de obligatoriska skolformernas timplaner stadieindelades. Skolverket har inom uppdraget Àven tagit fram kunskapskrav i fem Àmnen i Ärskurs 3 i grundsÀrskolan. 2016 infördes Àven nya kunskapskrav i lÀsförstÄelse i Ärskurs 1 i grundskolan, men inte i grundsÀrskolan. I tabell 2 sammanfattas för vilka Ärskurser som kunskapskrav

35Enligt 5 kap. 8 § skolförordningen (2011:185) kan modersmÄl anordnas som elevens val, inom ramen för skolans val eller utanför den garanterade undervisningstiden.

18 R I K S R E V I S I O N E N

32

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

anges i kursplanerna. Tabell 3 sammanfattar för vilka stadier som centralt innehÄll anges i kursplanerna.

Tabell 2 Årskurs dĂ€r kunskapskrav anges i kursplanerna för Ă€mnen/Ă€mnesomrĂ„den och frĂ„n vilket Ă„rtal det har funnits

  Grundskolans GrundsÀrskolans GrundsÀrskolans
  Àmnen Àmnen ÀmnesomrÄden
       
Åk 1 I lĂ€sförstĂ„else sedan 2016 - -
       
Åk 3 2011 I fem Ă€mnen sedan 2018 -
       
Åk 6 2011 2011 -
       
Åk 9 2011 2011 2011
       

Tabell 3 Årskurs dĂ€r centralt innehĂ„ll anges i kursplanerna för Ă€mnen/Ă€mnesomrĂ„den och frĂ„n vilket Ă„rtal det har funnits

  Grundskolans GrundsÀrskolans GrundsÀrskolans
  Àmnen Àmnen ÀmnesomrÄden
       
Åk 1–3 2011 Sedan 2018 Sedan 2018
       
Åk 4–6 2011 2011 Sedan 2018
       
Åk 7–9 2011 2011 2011
       

2.1.2 Olika bemyndiganden gÀllande lÀroplanernas innehÄll

I Skolverkets instruktion frĂ„n 2016 angavs att myndigheten ska utforma kursplaner och kunskapskrav.36 År 2018 specificerades att Skolverket kontinuerligt ska utveckla de styrdokument som myndigheten har bemyndigande att meddela föreskrifter om.37 LĂ€roplanerna Ă€r förordningar som beslutas av regeringen, men Skolverket har rĂ€tt att meddela föreskrifter om olika delar av lĂ€roplanen. Denna föreskriftsrĂ€tt varierar mellan skolformer. Skolverket fĂ„r meddela föreskrifter om kunskapskrav i bĂ„de grundsĂ€rskolan och grundskolan, men för grundsĂ€rskolan fĂ„r myndigheten Ă€ven meddela föreskrifter om kursplanerna i sin helhet med syfte och centralt innehĂ„ll.38 Skillnaderna i bemyndigande att föreskriva om lĂ€roplanens olika delar framgĂ„r av tabell 4.

365 § förordningen (2015:1047) med instruktion för Statens skolverk.

37Ändringsförfattning SFS 2017:1302.

382 § förordningen (SKOLFS 2010:255) om lÀroplan för grundsÀrskolan. 3 § förordningen (SKOLFS 2010:37) om lÀroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet.

R I K S R E V I S I O N E N 19

33

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

Tabell 4 Vem fattar beslut om lÀroplanens olika delar?

Del i lÀroplanen Grundskola GrundsÀrskola
     
LĂ€roplan, del 1 och 2 Regeringen Regeringen
  (förordning) (förordning)
     
Kursplanernas syfte och centrala innehÄll, Regeringen Skolverket
del 3 (förordning) (föreskrift)
     
Kunskapskrav i kursplanerna, del 3 Skolverket Skolverket
  (föreskrift) (föreskrift)
     

Fram till 1 juli 2017 fanns det Àven regleringsskillnader för timplanerna för olika skolformer. Innan dess reglerades timplanerna för grundskolan i skollagen, och det krÀvdes dÀrmed riksdagsbeslut för att Àndra dem, medan de för grundsÀrskolan beslutades i förordning. Timplanerna för alla de obligatoriska skolformerna Àr numera bilagor till skolförordningen.39

2.2 Kunskapsbedömning och betyg i grundsÀrskolan

Kunskapskraven i kursplanerna anger vad eleven ska ha uppnÄtt vid utgÄngen av en viss Ärskurs i varje Àmne och ÀmnesomrÄde, samt för att uppnÄ ett visst betyg om betyg ges. Betyg sÀtts i grundsÀrskolans Àmnen frÄn Ärskurs 6 om eleven eller elevens vÄrdnadshavare begÀr det. Precis som i grundskolans Àmnen sÀtts betyg A till E för godkÀnda resultat, men betyget F för icke godkÀnt anvÀnds inte i grundsÀrskolan.40

Betyg sÀtts inte i ÀmnesomrÄden. I kursplanerna för ÀmnesomrÄden finns kunskapskrav pÄ tvÄ nivÄer, grundlÀggande kunskaper och fördjupade kunskaper. TvÄ kravnivÄer infördes i och med skolreformerna 2011 i syfte att bÀttre kunna fÄnga spridningen av kunskaper i elevgruppen och möta varje elevs behov av utmaningar i lÀrandet. Bedömningen mot kunskapskraven i ÀmnesomrÄden ska göras efter elevens förutsÀttningar.

I tabell 5 framgÄr exempel pÄ en del av ett kunskapskrav i Àmnet svenska som rör förmÄgan att samtala, och en del av ett kunskapskrav i ÀmnesomrÄdet kommunikation i inriktningen trÀningsskola som rör sprÄkförstÄelse.

39Prop. 2016/17:143, bet. 2016/17:UbU23, rskr. 2016/17:339.

403 kap. 13–21 §§ samt 11 kap. 19–23 §§ skollagen (2010:800).

20 R I K S R E V I S I O N E N

34

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

Tabell 5 Exempel pÄ del av kunskapskrav i Ärskurs 9 i grundsÀrskolan

Ämne: Betyg E   Betyg C   Betyg A
Svenska Eleven kan samtala om   Eleven kan samtala om Eleven kan samtala om
  varierande Àmnen i olika   varierande Àmnen i olika varierande Àmnen i olika
  sammanhang genom att   sammanhang genom att sammanhang genom att
  medverka i att stÀlla   pÄ ett delvis fungerande pÄ ett vÀl fungerande
  frÄgor, svara och   sÀtt stÀlla frÄgor, svara sÀtt stÀlla frÄgor, svara
  uttrycka önskan och   och uttrycka önskan och och uttrycka önskan och
  kÀnslor.   kÀnslor.   kÀnslor.
         
ÄmnesomrĂ„de: GrundlĂ€ggande kunskaper (efter elevens Fördjupade kunskaper (efter elevens
Kommunikation förutsÀttningar)   förutsÀttningar)
  Eleven reagerar igenkÀnnande pÄ Eleven förstÄr sprÄket i tal, sÄnger,
  sprÄket i tal, sÄnger, ljudlekar och ljudlekar och Äterkommande
  Äterkommande berÀttelser.   berÀttelser och kan ÄterberÀtta delar av
        innehÄllet.  
           

I Ă„rskurs 1–5 i Ă€mnen och i Ă€mnesomrĂ„den, samt i övrigt om betyg inte sĂ€tts, ska elevens kunskapsutveckling anges vid utvecklingssamtal och i skriftliga individuella utvecklingsplaner som kommuniceras till vĂ„rdnadshavaren. NĂ€r eleverna avslutat grundsĂ€rskolan ska de fĂ„ ett intyg om den utbildning de genomgĂ„tt, och om vĂ„rdnadshavaren begĂ€r det ska skolan ocksĂ„ komplettera intyget med ett allmĂ€nt studieomdöme som avser elevens möjlighet att bedriva studier.41

2.3 Om Skolverket

Skolverket Ă€r förvaltningsmyndighet för skolvĂ€sendet. Myndighetens ansvar och uppgifter framgĂ„r av myndighetens instruktion och regleringsbrev som beslutas av regeringen. Förutom de instruktionsenliga uppgifterna sĂ„ styrs Skolverket av jĂ€mförelsevis mĂ„nga regeringsuppdrag. År 2018 hade myndigheten 100 regeringsuppdrag som antingen tillkom, pĂ„gick, eller slutredovisades under Ă„ret.42

Skolverket omorganiserades 2016 och nuvarande organisation med sex avdelningar och underliggande enheter framgÄr av figur 1 nedan.

4111 kap. 15–17 §§ skollagen (2010:800).

42Skolverket (2019) Skolverkets Ärsredovisning 2018. Antalen gÀller bÄde uppdrag givna i regleringsbrev och i sÀrskild ordning.

R I K S R E V I S I O N E N 21

35

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

Figur 1 Skolverkets organisation

                                          LÀrarnas  
  InsynsrĂ„d           GENERALDIREKTÖR         ansvarsnĂ€mnd  
                     
               
                                          RÄdet för  
                                        dansarutbildning  
              Internrevision     GD-stab              
                                             
    VERKSAMHETSSTÖD                   ANALYS    
                     
                                       
Ekonomi       HR     Skoljuridik       Internationella     Insats- System-
              studier     utvÀrdering utvÀrdering
                               
                                       
Inköp och                         Gymnasie- och     Förskole- och    
    Internservice     Verksjuridik       vuxenutbildnings-     grundskole- Utredning
upphandling                
                        statitik     statistik    
                         
  VERKSAMHETSUTVECKLINGSSTÖD             LÄROPLANER    
           
                                         
Process     Portfölj- och             Styrdokuments-     För- och    
    utvecklings-                   Gymnasieskolan
och arkitektur                 utveckling     grundskolan
    samordning                      
                                             
Förvaltning     Infrastruktur               Vuxen-              
och system-                   Nationella prov    
    och plattform               utbildningen      
utveckling                              
                           
    KOMMUNIKATION               HANDLÄGGNING
                 
                                         
Digitala tjÀnster     Upplysnings-             Statsbidrag 1     Statsbidrag 2    
    tjÀnst 1                      
                                     
                                     
Upplysnings-     Kommunikations-             LÀrar-     LÀrar-    
  tjÀnst 2     samordning             legitimation 1     legitimation 2    
                                   
                                SKOLUTVECKLING
                               
                                           
                            Skolans     Metod och Riktade
                            organisation    
                                planering insatser 1
                            och ledning    
                                         
                            NyanlĂ€ndas     Ämnesdidaktik AllmĂ€ndidaktik
                            lÀrande    
                                         
                                       
                            Skola och   Riktade insatser Riktade
                              för nyanlÀndas
                            arbetsliv   insatser 2
                                lÀrande
                                       

I granskningen berörs sÀrskilt det arbete som utförs pÄ avdelningen för analys och pÄ avdelningen för lÀroplaner. Avdelningen för analys har huvudansvaret för att följa upp och utvÀrdera skolan pÄ nationell nivÄ. Avdelningen för lÀroplaner har bland annat ansvar för att utveckla styrdokument, nationella prov och bedömningsstöd. Sedan 2016 finns en central enhet för styrdokumentsutveckling som ska koordinera arbetet inom avdelningen med att utveckla styrdokumenten. Utvecklingen av styrdokument och framtagandet av exempelvis kommentarmaterial som stöd för att förstÄ kursplaner görs av sÄ kallade skolformsenheter. Den enhet som ansvarar för att utveckla grundsÀrskolans styrdokument Àr enheten för för- och grundskolan. Enheten för nationella prov ansvarar för att ta fram nationella prov och bedömningsstöd.

22 R I K S R E V I S I O N E N

36

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

3Utveckling av timplan, lÀroplan och stöd för att tolka styrdokument

I kapitlet redovisas iakttagelser för granskningsfrÄga 1, om regeringens och Skolverkets insatser för att utveckla grundsÀrskolans lÀroplan och timplaner samt stöd till att tolka skolans styrdokument Àr ÀndamÄlsenliga.

3.1 Bedömningsgrund

Bedömningsgrunderna tar sikte pÄ att lÀroplaner och timplaner och stödet att tolka skolans styrdokument ska utformas sÄ att utbildningen i grundsÀrskolan sÄ lÄngt det Àr möjligt motsvarar den i grundskolan och samtidigt anpassas efter grundsÀrskolans behov. En förÀndring av en lÀroplan bör enligt Riksrevisionen som utgÄngspunkt ocksÄ ses som en förbÀttring som Àr tÀnkt att svara mot ett identifierat behov. En lÀroplansförÀndring som omfattar grundskolan bör dÀrmed, om det inte Àr omotiverat, Àven omfatta grundsÀrskolan. Det Àr Àven önskvÀrt att förÀndringarna kommer elever i grundsÀrskolan tillgodo samtidigt som elever i övriga skolformer. Iakttagelserna i kapitlet har gjorts med avseende pÄ om Àndringar av lÀroplaner och timplaner omfattat grundskolan och grundsÀrskolan samt nÀr de har genomförts.

Det ingÄr i Skolverkets uppdrag att över tid identifiera behov av utveckling av lÀroplaner, timplaner, kommentarmaterial och allmÀnna rÄd för att kunna genomföra sitt uppdrag pÄ ett ÀndamÄlsenligt sÀtt. Bedömningen av utvecklingen av dessa dokument utgÄr frÄn följande kriterier.

En ÀndamÄlsenlig utveckling av grundsÀrskolans lÀroplan, timplaner samt kommentarmaterial och allmÀnna rÄd innebÀr att:

-revideringar av lÀroplan och timplaner har utgÄtt frÄn grundsÀrskolans behov och frÄn att sÄ lÄngt som möjligt motsvara utbildningen i grundskolan.

-kommentarmaterial och allmÀnna rÄd ger lÀrare och rektorer i grundsÀrskolan motsvarande stöd att tolka skolans styrdokument som i övriga skolformer.

-Skolverket arbetar kontinuerligt med att identifera utvecklingsbehov av grundsÀrskolans styrdokument och stödet till att tolka dem.

-lÀrare och rektorer i grundsÀrskolan uppfattar att lÀroplan, timplaner samt kommentarmaterial och allmÀnna rÄd uppfyller grundsÀrskolans behov.

3.2 Timplaner och lÀroplaner

I följande avsnitt redovisas iakttagelser för de förÀndringar av timplanerna och lÀroplanerna för grundsÀrskolan och grundskolan som genomförts sedan skolreformerna 2011 fram till och med 2018.

R I K S R E V I S I O N E N 23

37

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

3.2.1 Behov av att se över grundsÀrskolans timplaner

I och med skolreformerna 2011 fick grundsÀrskolan nya timplaner. Skolverket fick i uppdrag av regeringen att anpassa timplanerna till att de nya kunskapskraven skulle vara möjliga att nÄ, att grundsÀrskolan skulle vara nio Är i stÀllet för tio och att det nya Àmnet teknik skulle införas.43

I det förslag som presenterades och genomfördes minskades antalet timmar i Àmnena hem- och konsumentkunskap, idrott och hÀlsa, slöjd samt musik i förhÄllande till den dÄvarande sÀrskolans timplaner och antalet timmar i engelska utökades. UtgÄngspunkten var att timplanerna skulle bli mer lika grundskolans. Baserat pÄ synpunkter frÄn lÀrare och elever tog Skolverket Àven fram ett förslag som innebar större justeringar av timantalet i dessa Àmnen i förhÄllande till grundskolans timplan, men hann inte analysera konsekvenserna av förslaget. Skolverket valde dÀrför att inte lÀgga fram detta förslag. Timplanen för ÀmnesomrÄden justerades för att utbildningen skulle vara nio Är istÀllet för tio.44 Nuvarande timplaner för grundsÀrskolan och grundskolan finns i bilaga 1.

Under granskningsperioden har undervisningstiden utökats i vissa Ă€mnen i grundskolan och grundsĂ€rskolans Ă€mnen. År 201345 och 201646 utökades undervisningstiden i matematik med 120 respektive 105 timmar i grundskolan och i grundsĂ€rskolan, och dĂ€rmed utökades den totala undervisningstiden. Den 1 juli 2019 utökas matematikĂ€mnet i bĂ„da skolformerna med ytterligare

105 timmar. Det möjliggörs genom att minska antalet timmar för elevens val och i grundsÀrskolan Àven genom att minska antalet timmar i slöjd.47

Undervisningstiden i grundsÀrskolans ÀmnesomrÄden har inte utökats vid dessa förÀndringar. Den totala undervisningstiden för grundsÀrskoleelever som lÀser Àmnen och ÀmnesomrÄden skiljer sig dÀrmed Ät. Regeringen motiverade inte varför elever som lÀser ÀmnesomrÄden inte skulle omfattas av den utökade undervisningstiden.48 Det hade enligt en intervju med Skolverket varit möjligt att

43Regeringsbeslut (U2009/312/S).

44Skolverket (2010) Redovisning av uppdrag att utarbeta nya kursplaner och kunskapskrav för grundskolan och motsvarande skolformer m.m.

45Prop. 2012/13:64, bet. 2012/13:UbU16, rskr. 2012/13:199.

46Prop. 2015/16:149, bet. 2015/16:UbU21, rskr. 2015/16:256. Utbildningsdepartementet (U2015/06066/S).

47Bet. 2015/16:UbU12, rskr. 2015/16:168. Utbildningsdepartementet (U2016/03475/S). Ändringsförfattning SFS 2018:1512.

48För elever som i huvudsak lÀser ÀmnesomrÄden i trÀningsskolan men som lÀser Àmnet matematik menade regeringen att huvudmannen skulle kunna anvÀnda de 1 500 timmarna för elevens val till utökad matematikundervisning.

24 R I K S R E V I S I O N E N

38

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

se över behovet av att utöka undervisningstiden i ÀmnesomrÄdet verklighetsuppfattning.49

Den 1 juli 2019 utökas undervisningstiden i grundskolans Àmne idrott och hÀlsa med 100 timmar.50 Skolverket har haft i uppdrag av regeringen att analysera möjligheten till att utöka undervisningstiden i Àmnet idrott och hÀlsa Àven i grundsÀrskolan. I redovisningen till regeringen i februari 2019 bedömde myndigheten att ytterligare timmar inte bör lÀggas pÄ Àmnet idrott och hÀlsa eller ÀmnesomrÄdet motorik. SkÀlen var bland annat att grundsÀrskolans elever som lÀser Àmnen redan har fler undervisningstimmar i Àmnet idrott och hÀlsa Àn i grundskolan, och att ÀmnesomrÄdet motorik har mÄnga fler undervisningstimmar Àn Àmnet idrott och hÀlsa.51

Under 2016 uppmÀrksammade Skolverket regeringen pÄ ett behov av att se över grundsÀrskolans timplan bÄde med avseende pÄ den totala garanterade undervisningstiden i ÀmnesomrÄden och pÄ fördelningen av den garanterade undervisningstiden mellan Àmnen. Skolverket framförde att elever som lÀser ÀmnesomrÄden i inriktningen trÀningsskola bör ha rÀtt till lika mycket undervisningstid som övriga elever i grundsÀrskolan och grundskolan. Skolverket uppmÀrksammade ocksÄ regeringen pÄ att skillnaderna i garanterad undervisningstid i grundsÀrskolans och grundskolans Àmnen var stora, sÀrskilt i engelska, hem- och konsumentkunskap, slöjd samt idrott och hÀlsa. Myndigheten pekade pÄ att det kan försvÄra planering och genomförande av undervisningen nÀr det gÀller integrerade elever.52

3.2.2 FörÀndringar av grundsÀrskolans och grundskolans lÀroplaner

Som framgÄr av tabell 6 har det sedan 2011 genomförts Ätta förÀndringar av grundskolans lÀroplan, varav fem ocksÄ omfattar grundsÀrskolan. Ingen förÀndring har enskilt gjorts av grundsÀrskolans lÀroplan.

49Intervju vid Skolverket, 2018-06-12.

50Bet. 2015/16:UbU14, rskr. 2015/16:228. Ändringsförfattning SFS 2018:1512.

51Skolverket (2019) Redovisning av uppdrag om mer rörelse i skolan.

52Skolverket (2018) Redovisning av uppdrag om att ta fram en stadieindelad timplan för grundsÀrskolan, specialskolan och sameskolan.

R I K S R E V I S I O N E N 25

39

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

Tabell 6 FörÀndringar i grundskolans och grundsÀrskolans lÀroplaner

    Grundskola GrundsÀrskola  
FörĂ€ndring År Ämnen Ämnen   Ämnes- Beskrivning av förĂ€ndring
 
  omrÄden
           
             
Ny kursplan i 2013 Ja Nej   Nej Ny kursplan med nya kunskapskrav.
kinesiska som           Ej aktuellt att införa i grundsÀrskolan
modernt sprÄk           som inte har moderna sprÄk.
             
ModersmÄl som 2015 Ja Ja   Nej Nya kursplaner och kunskapskrav i
minoritetssprÄk           Àmnet modersmÄl som
            minoritetssprÄk för grundskolan och
            grundsÀrskolan.53 Ej relevant för
            ÀmnesomrÄden.
             
Samverkan med 2016 Ja Ja   Ja Förtydliganden i lÀroplanernas del 1
förskola och           och 2 om samverkan med förskolan
fritidshem           och fritidshemmet för att underlÀtta
            övergÄngar mellan skolformerna.
             
Kunskapskrav i 2016 Ja Nej   Nej Nya kunskapskrav i lÀsförstÄelse i
lÀsförstÄelse i           Ärskurs 1. Infördes endast för
Ärskurs 1           grundskolan.
             
Digital 2017 Ja Ja   Ja Ändringar av kursplaners syfte och
kompetens           centralt innehÄll i alla Àmnen i
            grundskolan och tolv Àmnen och alla
            ÀmnesomrÄden i grundsÀrskolan.
             
JÀmstÀlldhet 2018 Ja Ja   Ja Förtydliganden av skolans
            jÀmstÀlldhetsuppdrag i de olika
            lÀroplanernas del 1 och 2.
             
Stadieindelning i 2018 Ja Ja   Ja FörÀndrade timplaner, kursplaner och
lÄg-, mellan- och           kunskapskrav.
högstadie            
             
Trygghet och 2019 Ja Nej   Nej Förtydliganden i lÀroplanen för
studiero           grundskolan om rektors ansvar för
            trygghet och studiero m.m.
             

Vissa förÀndringar har gjorts i bÄda lÀroplanernas övergripande delar. Det gÀller samverkan med förskola och fritidshem, digital kompetens och jÀmstÀlldhet.54 FörÀndringen av digital kompetens innebar Àven Àndringar i kursplaner. Det har Àven tagits fram nya kursplaner i modersmÄl som minoritetssprÄk för bÄda skolformerna.55

I andra fall har förÀndringar endast gjorts i lÀroplanernas kursplaner. NÀr de obligatoriska skolformernas timplaner stadieindelades 2018, sÄ stadieindelades det

53GÀllde de nationella minoritetssprÄken finska, jiddisch, meÀnkieli och romani chib.

54Ändringsförfattning SKOLFS 2016:38, SKOLFS 2016:41, SKOLFS 2017:11, SKOLFS 2017:14, SKOLFS 2018:8 och 2018:11.

55Ändringsförfattning SKOLFS 2015:36, SKOLFS 2015:45 och SKOLFS 2015:46.

26 R I K S R E V I S I O N E N

40

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

centrala innehÄllet i grundsÀrskolans Àmnen och ÀmnesomrÄden pÄ motsvarande sÀtt som i grundskolan. Skolverket tog Àven fram kunskapskrav i fem Àmnen i Ärskurs 3 i grundsÀrskolan.56

NĂ€r bĂ„da skolformerna omfattats av förĂ€ndringar av lĂ€roplanerna har de vid samtliga tillfĂ€llen trĂ€tt i kraft samtidigt för grundskolan och grundsĂ€rskolan. Det betyder att förĂ€ndringarna har kommit eleverna till del samtidigt. I tvĂ„ fall har förĂ€ndringar i kursplaner tagits fram och beslutats senare för grundsĂ€rskolan Ă€n för grundskolan. Inom uppdraget om att stadieindela timplaner 2017 togs kursplaner och kunskapskrav fram för grundsĂ€rskolan efter att de togs fram för grundskolan. För grundskolan beslutades förĂ€ndringar om digital kompetens i kursplanerna i början av mars 2017 och för grundsĂ€rskolan i slutet av augusti samma Ă„r. Ändringarna skulle tillĂ€mpas frĂ„n 30 juni 2018, men kunde ocksĂ„ tillĂ€mpas tidigare. Det kan tillĂ€ggas att kursplanerna togs fram senare för grundsĂ€rskolan Ă€ven vid skolreformerna 2011. Det betyder att huvudmĂ€n för grundsĂ€rskolor och grundsĂ€rskolelĂ€rare vid dessa förĂ€ndringar har haft kortare tid pĂ„ sig att ta del av och sĂ€tta sig in i förĂ€ndringarna inför ikrafttrĂ€dandet jĂ€mfört med personal i grundskolan. Det kan ha inneburit att huvudmĂ€nnen haft sĂ€mre förutsĂ€ttningar att organisera kompetensutveckling om förĂ€ndringarna i lĂ€roplanen för grundsĂ€rskolans personal.

I och med att eleverna inte lÀser moderna sprÄk i grundsÀrskolan berördes grundsÀrskolan inte av att nya kursplaner togs fram för Àmnet kinesiska som modernt sprÄk i grundskolan.57 Det finns dock tvÄ exempel pÄ att förÀndringar av lÀroplaner inte omfattar grundsÀrskolan pÄ samma sÀtt eller vid samma tidpunkt som övriga skolformer.

Inom ramen för en satsning för att tidigt identifiera elever som Àr i behov av stödinsatser infördes kunskapskrav i lÀsförstÄelse i Ärskurs 1 i grundskolan men inte i grundsÀrskolan. Det framgÄr inte av uppdraget till Skolverket varför det inte var aktuellt att införa kunskapskrav i grundsÀrskolan och Riksrevisionen har inte utrett om det var motiverat.58 Kunskapskraven infördes som en av flera ÄtgÀrder vilket beskrivs nÀrmare i kapitel 4.

Det andra fallet gÀller förtydliganden i grundskolans, sameskolans och specialskolans lÀroplaner som trÀder ikraft 1 juli 2019. De rör rektors ansvar för att skolmiljön ska prÀglas av trygghet och studiero och nya mÄl som rör att elever ska

56Regeringsbeslut (U2014/3489/S), (U2014/5377/S) och (U2017/01874/S). Utbildningsdepartementet (U2016/03475/S). Prop. 2016/17:143, bet. 2016/17:UbU23, rskr. 2016/17:339. Ändringsförfattning SFS 2018:750.

57Ändringsförfattning SKOLFS 2013:157.

58Regeringsbeslut (U2015/03529/S).

R I K S R E V I S I O N E N 27

41

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

bidra till en god och respektfull arbetsmiljö.59 FörÀndringarna bygger pÄ ett förslag frÄn Skolkommissionen, vars övergripande uppdrag inte omfattade grundsÀrskolan. Författningsförslagen frÄn kommissionen omfattade dÀrmed heller inte grundsÀrskolan.60 Skolkommissionen menade dock generellt att de bedömningar och förslag som presenterades kunde ha betydelse Àven för elever i bland annat grundsÀrskolan. Skolverket framförde vid regeringens delning av förslaget att myndigheten ansÄg att det Àr lÀmpligt att alla skolformer omfattas vid lÀroplansförÀndringar.61 Det framgÄr inte av regeringens beslut varför inte grundsÀrskolans lÀroplan revideras med avseende pÄ trygghet och studiero.

Utöver de beslutade förÀndringarna som redovisas i tabellen har Skolverket under 2018 fattat ett beslut om att revidera kursplaner och kunskapskrav för flera skolformer. Skolverket övervÀgde inledningsvis om grundsÀrskolan skulle inkluderas i uppdraget eller inte.62 Uppdraget omfattar nu grundskolan, grundsÀrskolan, sameskolan och specialskolan och vissa Àmnesplaner i gymnasieskolan. Det ska resultera i att reviderade kursplaner trÀder i kraft till höstterminen 2020.

I Riksrevisionens intervjuer med lÀrare och rektorer Àr en tydlig uppfattning att grundsÀrskolan ofta kommer efter grundskolan och andra skolformer, eller inte omfattas alls av olika statliga satsningar. Kritiken gÀller Àven de insatser som huvudmÀnnen genomför. Det förekommer till exempel att interna konferenser och utbildningar inte omfattar grundsÀrskolans personal. Sammantaget skapar det en kÀnsla hos de intervjuade lÀrarna och rektorerna att grundsÀrskolan inte riktigt rÀknas. I övrigt framkommer hos mÄnga av de intervjuade att lÀroplanen i stor utstrÀckning Àr nÄgonting man förhÄller sig till. Fokus Àr att tolka den och omsÀtta den i undervisningen pÄ bÀsta sÀtt.

3.3 Kommentarmaterial och allmÀnna rÄd

I kommentarmaterialen för de olika skolformerna förklaras och tydliggörs kursplanernas innehÄll i syfte att lÀrare och rektorer ska fÄ en djupare förstÄelse för de urval och stÀllningstaganden som ligger bakom texterna och fÄ stöd i sitt arbete. Kommentarmaterialen Àr ocksÄ tÀnkta att anvÀndas i planeringen av undervisningen och vara ett underlag för diskussion om undervisning, bedömning och kunskapskrav. AllmÀnna rÄd Àr rekommendationer av hur lagar och andra bestÀmmelser bör tillÀmpas, exempelvis skollagen, skolförordningen

59Ändringsförfattning SKOLFS 2018:242.

60SOU 2017:35.

61Svar pÄ faktagranskning frÄn Skolverket, 2019-03-22.

62Skolverket (2018) Inriktningsbeslut.

28 R I K S R E V I S I O N E N

42

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

och lÀroplanerna. RÄden bör enligt Skolverket följas om verksamheten inte uppfyller kraven i bestÀmmelserna pÄ andra sÀtt.

3.3.1 Mindre omfattande kommentarmaterial för grundsÀrskolan

För grundsÀrskolan finns ett samlat kommentarmaterial som bestÄr av ett avsnitt per Àmne respektive ÀmnesomrÄde. Grundskolan har ett kommentarmaterial för varje Àmne, inklusive ett för vart och ett av de nationella minoritetssprÄken.63 Omfattningen av kommentarmaterialet per Àmne i grundskolan Àr i genomsnitt 28 sidor. Kommentarmaterialet för grundsÀrskolan Àr i genomsnitt 8 sidor per Àmne och 5 sidor per ÀmnesomrÄde. Skolverket har inte kunnat ge nÄgon förklaring till varför kommentarmaterialet för grundsÀrskolan Àr av mindre omfattning Àn grundskolans, eller varför avsnitten om grundsÀrskolans ÀmnesomrÄden Àr mindre omfattande Àn de för Àmnen.64

I kommentarmaterialet för grundsÀrskolan anges att lÀrare kan anvÀnda sig av grundskolans kommentarmaterial.65 NÀr det gÀller Àmnen Àr anledningen enligt Skolverket att Àmnena i grundsÀrskolan inte skiljer sig nÀmnvÀrt frÄn Àmnen i grundskolan och dÀrmed kan utgöra ett komplement och ge ytterligare bakgrund till grundsÀrskolans kursplaner. Det Àr samma grundlÀggande kunskaper och progression i lÀrandet. NÀr det gÀller ÀmnesomrÄden sÄ pekar Skolverket pÄ att de motsvaras av flera Àmnen. Det kan dÀrför i viss mÄn finnas mer information i dessa Àmnens kommentarmaterial, bÄde vad gÀller grundsÀrskolans och grundskolans Àmnen. Att den information som finns i grundskolans kommentarmaterial inte skrivits in direkt i grundsÀrskolans kommentarmaterial beror enligt Skolverket pÄ att grundsÀrskolans elevgrupp Àr mycket heterogen och att lÀrarna kan lÀsa de delar som de anser Àr relevanta.66

Även om detta skulle vara rimligt i sak Ă€r en konsekvens att grundsĂ€rskolans lĂ€rare pĂ„ ett annat sĂ€tt Ă€n grundskolans lĂ€rare dels mĂ„ste anvĂ€nda sig av flera olika underlag, dels mĂ„ste översĂ€tta information som Ă€r framtagen för en annan elevgrupp till sina egna elevers förutsĂ€ttningar. Att behöva tolka material som Ă€r framtaget för andra skolformer (inte bara kommentarmaterial) Ă€r nĂ„gonting som lĂ€rare och rektorer i grundsĂ€rskolan Ă„terkommer till i intervjuerna. De uppger att det tar mycket tid frĂ„n övrig undervisningsplanering.

63Utöver de Àmnesspecifika kommentarmaterialen finns det tvÄ skolforms- och Àmnesövergripande kommentarmaterial som omfattar grundsÀrskolan, ett om digitalisering och ett om sprÄk- och kunskapsutveckling.

64E-post frÄn Skolverket, 2019-03-11.

65Skolverket (2011) Kommentarmaterial till grundsÀrskolans kursplaner.

66E-post frÄn Skolverket, 2019-03-10.

R I K S R E V I S I O N E N 29

43

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

3.3.2 Kommentarmaterialet Àr inte uppdaterat

Kommentarmaterialen för de obligatoriska skolformerna togs fram 2011. De flesta av grundskolans kommentarmaterial reviderades 2017 i samband med de förÀndringar om digitalisering som genomfördes i lÀroplanerna för samtliga obligatoriska skolformer. Tidigare hade Àven kommentarmaterialet för fysik reviderats i grundskolan.67 Skolverket sÄg ett behov av att revidera kommentarmaterialet för grundsÀrskolan med anledning av lÀroplansförÀndringarna 2017.68 Skolverket har ocksÄ uppmÀrksammat att vissa skrivningar i kommentarmaterialet Àr daterade och prÀglas av skolreformerna 2011.69 Liknande kritik framkommer i intervjuerna med lÀrare och rektorer.

Skolverket valde att skjuta pÄ revideringen av grundsÀrskolans kommentarmaterial i och med regeringsuppdraget om att stadieindela timplanerna för grundsÀrskolan, vilket medförde Àndringar i kursplanerna frÄn och med höstterminen 2018. PÄ motsvarande sÀtt har planerna pÄ en revidering skjutits fram Ànnu en gÄng i och med att grundsÀrskolan omfattas av Skolverkets pÄgÄende arbete med att utveckla kursplaner.70 För nÀrvarande uppdaterar Skolverket dÀrför inga kommentarmaterial som omfattas av det pÄgÄende projektet. Kommentarmaterialet för grundsÀrskolan saknar dÀrmed skrivningar som beaktar de lÀroplansförÀndringar som genomförts sedan 2017 och har i övrigt inte uppdaterats sedan det togs fram 2011.

3.3.3 Viss kritik mot mÄlgruppsanpassningen av de allmÀnna rÄden

NÀr skolreformerna 2011 skulle implementeras ingick det i uppdraget till Skolverket att ta fram allmÀnna rÄd som stöd för att tolka styrdokumenten.71 Det finns 14 gÀllande allmÀnna rÄd och dessa behandlar vanligtvis frÄgor som Àr generella för flera skolformer sÄ som systematiskt kvalitetsarbete, extra anpassningar och sÀrskilt stöd, eller betyg och betygssÀttning. Ett allmÀnt rÄd berör mottagandet i grundsÀrskolan och riktar sig dÀrmed specifikt till grundsÀrskolans mÄlgrupp.72 Revideringar av de allmÀnna rÄden görs vanligtvis pÄ initiativ av Skolverket, men det kan Àven ingÄ i ett regeringsuppdrag.

I de intervjuer som Riksrevisionen gjort med lÀrare och rektorer i grundsÀrskolan bedöms de allmÀnna rÄden generellt hÄlla en god kvalitet, men det finns kritik mot att de inte Àr fullt anpassade till grundsÀrskolan. De intervjuade pekar pÄ att samma lagar och regler gÀller i de olika skolformerna, men att de fÄr Àgna tid Ät att

67E-post frÄn Skolverket, 2019-03-10.

68Intervju vid Skolverket, 2018-06-28. E-post frÄn Skolverket, 2019-02-04.

69Intervju vid Skolverket, 2018-06-12.

70E-post frÄn Skolverket, 2019-02-04.

71Regeringsbeslut (U2009/312/S).

72Skolverket (2018) Mottagande i grundsÀrskola och gymnasiesÀrskola samt urval till gymnasiesÀrskolans nationella program.

30 R I K S R E V I S I O N E N

44

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

fundera pÄ hur rÄden kan appliceras i grundsÀrskolan. Det gÀller till exempel sÀrskilt stöd och betygssÀttning. RÄden upplevs av flera av de intervjuade som att de Àr skrivna för grundskolan och skrivningarna om grundsÀrskolan upplevs ibland som alltför knapphÀndiga.

Liknande synpunkter frÄn verksamma lÀrare framkommer Àven i skolmyndighetsutredningens betÀnkande frÄn 2018. LÀrare i grundsÀrskolan, gymnasiesÀrskolan och vuxenutbildningen beskriver att de ofta saknar stödjande material, till exempel allmÀnna rÄd, som Àr riktat sÀrskilt till den skolform som de undervisar i. Skolmyndighetsutredningen menar i sitt betÀnkande att olika skolformer ska behandlas likvÀrdigt. LÀrare bör dÀrför ha likvÀrdig tillgÄng till material som kan stödja undervisningen och utbildningen i övrigt, och utredningen menar att allmÀnna rÄd och stödmaterial i olika former i högre grad bör riktas till samtliga skolformer.73

I intervjuer med Skolverket framkommer att det förs en diskussion pÄ myndigheten om de allmÀnna rÄden Àr tillrÀckligt mÄlgruppsanpassade och att man kÀnner till att verksamma i grundsÀrskolan har synpunkter pÄ mÄlgruppsanpassningen.74

3.4 Systematisk styrdokumentsutveckling

3.4.1 Ökad systematik i styrdokumentsutvecklingen

Information om utvecklingsbehov av lÀroplaner och timplaner samlas in löpande av de enskilda skolformsenheterna pÄ avdelningen för lÀroplaner. Informationsinsamlingen har fram till 2018 frÀmst skett enskilt inom varje skolform.75 Informationen har samlats in genom att handlÀggare pÄ Skolverket har haft kontakt med huvudmÀn och skolor vid konferenser och inom ramen för olika beslutade regeringsuppdrag om att utveckla lÀroplaner och timplaner. Inom uppdragen har ibland sÄ kallade referensskolor knutits till behovsanalys och genomförande. Information har ocksÄ hÀmtats frÄn Skolverkets upplysningstjÀnst dit lÀrare och annan personal i skolan samt privatpersoner kan höra av sig för att fÄ svar pÄ frÄgor. Information om utvecklingsbehov har Àven inhÀmtas frÄn de uppföljningar och utvÀrderingar som avdelningen för analys genomfört. Men grundsÀrskolan har i liten utstrÀckning omfattats av avdelningens undersökningar, vilket beskrivs i kapitel 5. Skolverket har inte heller förrÀn 2018 gjort en samlad analys av behoven av styrdokumentsutveckling i olika kursplaner

73SOU 2018:41.

74Intervju vid Skolverket, 2018-06-12.

75Intervjuer vid Skolverket, 2018-06-12, 2018-06-28, 2018-08-13 och 2018-08-15.

R I K S R E V I S I O N E N 31

45

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

eller haft en samlad plan av vad som borde utvecklas i styrdokumenten och nÀr det ska göras.76

De senaste Ären har insatser gjorts för att systematisera arbetet med att utveckla styrdokument. Under 2016 bildades enheten för styrdokumentsutveckling pÄ avdelningen för lÀroplaner i detta syfte. Under 2018 förtydligade regeringen att uppdraget var kontinuerligt i Skolverkets instruktion. Skolverket beslutade ocksÄ om nya processer för hur arbetet med styrdokumentsutveckling ska bedrivas. Under Äret har informationsinsamlingen om behov av styrdokumentsutveckling utvecklats. Bland annat har gemensamma frÄgor som kan stÀllas i enkÀter till huvudmÀn och skolor tagits fram. Skolverket har ocksÄ inlett ett arbete med att pÄ ett mer systematiskt sÀtt anvÀnda sig av referensskolor. FörÀndringarna syftar till att arbetet ska ske pÄ ett likvÀrdigt sÀtt för olika skolformer.

Inom ramen för det beslutade uppdraget att revidera kursplaner och kunskapskrav har Skolverket under 2018 genomfört behovsanalyser av revideringsbehoven av kursplanerna. Dessa omfattade i huvudsak grundskolan. Under 2019 genomför Skolverket en mer detaljerad behovsanalys specifikt för grundsÀrskolan.

3.5 Sammanfattande iakttagelser

‱Det finns skillnader i total garanterad undervisningstid mellan timplanerna för grundsĂ€rskolans Ă€mnen och Ă€mnesomrĂ„den. Det finns Ă€ven skillnader i garanterad undervisningstid i flera Ă€mnen mellan timplanerna för grundsĂ€rskolan och grundskolan, sĂ€rskilt i engelska, hem- och konsumentkunskap, slöjd samt idrott och hĂ€lsa. Skolverket har uppmĂ€rksammat regeringen pĂ„ behovet av att se över grundsĂ€rskolans timplaner.

‱FörĂ€ndringar av lĂ€roplaner har i de flesta fall omfattat grundsĂ€rskolan och grundskolan och trĂ€tt i kraft för de bĂ„da skolformerna vid samma tidpunkt. GrundsĂ€rskolans lĂ€roplan har inte Ă€ndrats utan att en motsvarande förĂ€ndring har utretts och genomförts för grundskolan.

‱I tvĂ„ fall har förĂ€ndringar av lĂ€roplaner inte omfattat grundsĂ€rskolan men övriga obligatoriska skolformer. NĂ€r det gĂ€ller de förtydliganden om trygghet och studiero som införs 1 juli 2019 har Skolverket framfört att det Ă€r lĂ€mpligt att alla skolformer omfattas vid lĂ€roplansförĂ€ndringar.

‱I tvĂ„ fall har förĂ€ndringarna av lĂ€roplaner blivit tillgĂ€ngliga för grundsĂ€rskolans personal senare Ă€n för grundskolans personal. Det gĂ€ller nĂ€r timplaner och kursplaner stadieindelades och nĂ€r bestĂ€mmelser om digital kompetens infördes i lĂ€roplanerna.

76Intervjuer vid Skolverket, 2018-08-13 och 2018-08-15.

32 R I K S R E V I S I O N E N

46

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

‱Kommentarmaterialet för grundsĂ€rskolan Ă€r mindre omfattande Ă€n för grundskolan. Skolverket har inte angett nĂ„gra skĂ€l till detta.

‱Kommentarmaterialet för grundsĂ€rskolan uppdaterades inte nĂ€r det uppdaterades för grundskolan 2017 och har i övrigt inte uppdaterats sedan 2011. LĂ€rare och rektorer upplever att det i viss mĂ„n Ă€r daterat.

‱De allmĂ€nna rĂ„den Ă€r uppskattade av lĂ€rare och rektorer, men det finns kritik mot att de inte Ă€r tillrĂ€ckligt mĂ„lgruppsanpassade.

‱Skolverkets arbete med att identifiera behov av styrdokumentsutveckling har fĂ„tt ökad systematik.

‱LĂ€rare och rektorer som intervjuats i granskningen upplever generellt att grundsĂ€rskolan ofta kommer efter grundskolan vid statliga insatser och vid insatser som genomförs av huvudmannen.

R I K S R E V I S I O N E N 33

47

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

4 Stöd att bedöma elevers kunskaper

I kapitlet redovisas iakttagelser för granskningsfrÄga 2, om Skolverket tillhandahÄller grundsÀrskolans lÀrare ett ÀndamÄlsenligt stöd för att bedöma elevernas kunskaper.

4.1 Bedömningsgrund

Skolverket ansvarar enligt myndighetens instruktion sedan 2016 för att kontinuerligt bedöma behovet av och utveckla bedömningsstöd utifrÄn olika elevgruppers behov och förutsÀttningar. Mellan 2011 och 2016 hade myndigheten i sitt regleringsbrev ett motsvarande uppdrag att kontinuerligt bedöma behov av och utveckla prov och bedömningsmaterial samt anpassa dessa till olika elevgruppers behov inom den sÄ kallade provbanken. Bedömningen av hur Skolverket utfört sitt uppdrag utgÄr frÄn följande kriterier.

Ett ÀndamÄlsenligt stöd att bedöma elevernas kunskaper innebÀr att:

-Skolverket kontinuerligt har bedömt behovet av och utvecklat bedömningsstöd för grundsÀrskolan utifrÄn elevgruppens behov och förutsÀttningar.

-lÀrare i grundsÀrskolan har motsvarande stöd för att bedöma elevernas kunskaper som lÀrare i grundskolan.

-lÀrare och rektorer i grundsÀrskolan upplever att de fÄr ett bra stöd att bedöma elevernas kunskaper.

4.2 Om stöd till kunskapsbedömning i grundsÀrskolan

Skolans kunskapsmÄl preciseras i lÀroplanernas kursplaner med kunskapskrav. Kunskapskraven i kursplanerna anger vad eleven ska ha uppnÄtt vid utgÄngen av en viss Ärskurs i varje Àmne och ÀmnesomrÄde, samt för att uppnÄ ett visst betyg i Àmnen dÀr betyg kan sÀttas.

Kunskapsbedömningen av eleverna kan göras med olika syften. Den kan göras för att ge underlag för att planera den framtida undervisningen och för att kunna bedöma behovet av stöd till eleven. Kunskapsbedömningen kan Àven ha en mer kontrollerande funktion dÀr elevens kunskaper ska mÀtas mot kunskapskraven i ett Àmne och kan dÄ bland annat ligga till grund för ett betyg.77

77Skolverket (2017) Gilla Matematik. Det beskrivs exempelvis i lÀrarinformationen till detta bedömningsstöd att det syftar till att frÀmja en kontinuerlig och systematisk bedömning, uppföljning och utvÀrdering av elevernas kunskapsutveckling. Vidare anges att man som lÀrare fÄr hjÀlp att se om en elev Àr i behov av extra anpassningar eller ytterligare stimulans.

34 R I K S R E V I S I O N E N

48

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

Kunskapsbedömningen av elevernas prestationer görs enskilt av varje lÀrare men sker ofta Àven gemensamt.78 Sambedömning innebÀr att lÀrare samarbetar kring bedömning och betygssÀttning, till exempel genom att bedöma elevers prestationer tillsammans eller genom att diskutera bedömningen.79

Bedömningsstöd ger lÀrare ett konkret stöd för kunskapsbedömningen i ett specifikt Àmne i en eller flera Ärskurser. De kan anvÀndas för de olika syften som finns med kunskapsbedömningen. Nationellt framtagna bedömningsstöd har ocksÄ en annan mer generell funktion. De syftar till att frÀmja en likvÀrdig bedömning i skolan genom att skapa en norm för bedömningen av elevens kunskaper.80

Bedömningsstöden kan enligt Riksrevisionen pÄ vissa sÀtt sÀgas vara viktigare i grundsÀrskolan Àn i andra skolformer. Möjligheten till sambedömning försvÄras av att grundsÀrskoleenheterna ofta Àr smÄ med fÄ lÀrare som sÀllan undervisar i samma Àmnen. Det finns ocksÄ ofta bara en eller nÄgra fÄ grundsÀrskoleenheter hos samma huvudman, vilket gör att det finns sÀmre förutsÀttningar till kollegiala sambedömningar. Det gör att bedömningsstöd i större utstrÀckning kan bidra till likvÀrdiga bedömningar i grundsÀrskolan Àn i andra skolformer.

Vid sidan av bedömningsstöden tar Skolverket fram mer generella stöd för bedömning och betygsÀttning. Under hösten 2018 publicerades ett allmÀnt rÄd om betyg och betygsÀttning som ger rekommendationer om hur arbetet ska bedrivas och riktar sig till alla skolformer dÀr lÀrare sÀtter betyg.81 För att bedöma elevernas kunskaper i ett enskilt Àmne eller ÀmnesomrÄde Àr dock bedömningsstöden centrala.

4.3 Utvecklingen av bedömningsstöd

4.3.1 FrÄn inga till tre bedömningsstöd

Skolverket framförde i sitt budgetunderlag till regeringen för Ă„ren 2011–2013 att det saknades bedömningsstöd i grundsĂ€rskolan och föreslog att myndigheten skulle tilldelas sĂ€rskilda medel för att under tre Ă„r kartlĂ€gga behovet av och utveckla bedömningsstöd.82 Skolverket hade fört fram samma förslag 2009.83

78Det framkommer bland annat i Riksrevisionens intervjuer med lÀrare och rektorer.

79Skolverkets webbplats, ”Sambedömning”, hĂ€mtad 2019-02-13.

80Se exempelvis Skolverket, ”Bedömning i Ă€mnen i grundsĂ€rskolan”, hĂ€mtad 2019-03-02.

81Skolverket erbjuder Ă€ven inom ramen för sitt skolutvecklingsuppdrag stöd till att sĂ€tta betyg i tvĂ„ webbkurser, BetygssĂ€ttning för lĂ€rare i Ă„rskurs 4–6 och BetygssĂ€ttning för lĂ€rare i Ă„rskurs 7–9, gymnasieskolan och vuxenutbildningen.

82Skolverket (2010) Budgetunderlag 2011–2013. Bristen pĂ„ bedömningsstöd pĂ„pekades för grundsĂ€rskolan, gymnasieskolan och sĂ€rskild utbildning för vuxna.

83Skolverket (2009) Redovisning av uppdrag om kunskapsbedömning i sÀrskola och sÀrvux.

R I K S R E V I S I O N E N 35

49

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

Skolverket tilldelades inte medel enligt förslaget, men valde att ta fram ett bedömningsstöd för grundsĂ€rskolan, Gilla LĂ€sa Skriva, som publicerades 2014.84 Det gĂ€ller för Ă„rskurs 1–6 i Ă€mnena svenska och svenska som andrasprĂ„k och Ă€r frivilligt att anvĂ€nda.

Skolverket fick 2015 i uppdrag att ta fram obligatoriska bedömningsstöd för Ärskurs 1 i svenska, svenska som andrasprÄk och matematik för samtliga obligatoriska skolformer.85 Dessa bedömningsstöd togs i bruk för grundsÀrskolan 1 juli 2017, vilket var senare Àn för andra skolformer.86 Sedan dess finns det ett bedömningsstöd i lÀs- och skrivutveckling och ett i matematik som Àr obligatoriskt att anvÀnda i Ärskurs 1 för elever som lÀser Àmnen i grundsÀrskolan.87

PĂ„ initiativ av Skolverket utökades bedömningsstödet i matematik till att Ă€ven omfatta Ă„rskurs 2–6, eftersom grundsĂ€rskolan i princip saknade bedömningsstöd. En annan anledning var att det skulle vara svĂ„rt att utveckla bedömningsstöd enbart för Ă„rskurs 1 nĂ€r det saknades kunskapskrav för denna Ă„rskurs och vid den tidpunkten Ă€ven för Ă„rskurs 3.88 För nĂ€rvarande finns det dĂ€rmed bedömningsstöd i tre av grundsĂ€rskolans Ă€mnen (svenska, svenska som andrasprĂ„k och matematik) och inget i Ă€mnesomrĂ„den.89

De obligatoriska bedömningsstöden bör ocksÄ ses i relation till en bredare satsning pÄ tidiga insatser. Den 1 juli 2019 införs nya bestÀmmelser i skollagen om tidiga stödinsatser i grundskolan, specialskolan och sameskolan som gÄr under benÀmningen garanti för tidiga stödinsatser. Den innebÀr att om det vid anvÀndningen av de obligatoriska bedömningsstöden i Ärskurs 1 eller genomförandet av nationella prov i Ärskurs 3 finns en indikation om att en elev inte kommer att nÄ de kunskapskrav som minst ska uppnÄs, sÄ ska en sÀrskild bedömning genomföras och stödinsatser sÀttas in vid behov.90 GrundsÀrskolan omfattas inte av garantin, vilket kritiserades av flera remissinstanser nÀr den infördes. Möjligheterna att inkludera grundsÀrskolan utreds för nÀrvarande genom ett tillÀggsdirektiv till en statlig utredning.91 I grundsÀrskolan Àr de

84Skolverket (2014) Gilla LĂ€sa Skriva – bedömningsstöd i Ă„rskurs 1–6.

85Regeringsbeslut (U2015/03529/S).

86Redovisningen av bedömningsstöden för grundsÀrskolan senarelades enligt Àndring av uppdraget i Skolverket regleringsbrev 2016.

87Skolverket (2016) Bedömningsstöd i lĂ€s- och skrivutveckling – obligatoriskt i Ă„rskurs 1 och (2017) Gilla Matematik – bedömningsstöd för grundsĂ€rskolans Ă„rskurs 1–6.

88Intervju vid Skolverket, 2018-06-25.

89Skolverket har vid faktagranskningen av rapporten framfört att det finns ett generellt stödmaterial för ÀmnesomrÄden: Skolverket (2015) Kunskapsbedömning i trÀningsskolan. Det finns inte i Skolverkets bedömningsportal.

90Garantin gÀller Àven vid anvÀndning av sÄ kallade kartlÀggningsmaterial som utvecklats för förskoleklassen.

91Dir. 2017:88, dir. 2018:33, dir. 2018:58.

36 R I K S R E V I S I O N E N

50

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

obligatoriska bedömningsstöden dÀrmed Ànnu inte kopplade till samma rÀtt till tidiga stödinsatser som i grundskolan, Àven om bestÀmmelser i övrigt om ledning och stimulans, extra anpassningar och sÀrskilt stöd gÀller i samtliga skolformer.

Skolverket samlar i den nuvarande organisationen in information om behovet av bedömningsstöd via kontakter med rektorer och lÀrare och genom frÄgor som stÀllts till myndighetens upplysningstjÀnst. Genom statistik för hur ofta befintliga stöd laddas ner frÄn Skolverkets webbplats skapar sig myndigheten ocksÄ en uppfattning om vilka bedömningsstöd som Àr mest efterfrÄgade. I en utvÀrdering av betygsÀttning i Ärskurs 6 frÄn 2017 framkom att lÀrare i grundsÀrskolan upplever att de har mindre stöd i olika bedömningssituationer Àn lÀrare i grundskolan.92 Skolverket har ocksÄ haft i uppdrag att revidera de obligatoriska bedömningsstöden för grundskolan.93 I arbetet med revideringen har Skolverket följt upp de tidigare bedömningsstöden. Uppdraget kom nÀr bedömningsstöden för grundsÀrskolan precis hade börjat anvÀndas och dessa omfattades varken av uppföljningen eller revideringen. Skolverket har dock inlett en egeninitierad utvÀrdering av de obligatoriska bedömningsstöden i grundsÀrskolans Ärskurs 1 som planeras att slutföras under hösten 2019.94

Vid intervjuer med Skolverket framkommer att myndigheten vid prioriteringar av vilka bedömningsstöd som ska tas fram dels tar hÀnsyn till i vilka Àmnen och Ärskurser det saknas bedömningsstöd och dels till hur mycket de anvÀnds. Det finns exempelvis Àmnen i grundskolan som har bedömningsstöd som anvÀnds i lÄg utstrÀckning, medan de Àr vÀlanvÀnda i andra Àmnen. Dilemmat blir dÄ att avgöra om bedömningsstöd ska tas fram i Àmnen dÀr de saknas eller dÀr det finns en kultur av att anvÀnda dem.95

Under 2017 tog enheten för nationella prov fram en plan för att under Ă„ren 2017– 2022 ta fram olika bedömningsstöd. Den omfattade alla skolformer och i planen ingick att ta fram bedömningsstöd i matematik, svenska och svenska som andrasprĂ„k för Ă„rskurs 7–9 i grundsĂ€rskolan. Skolverket beslutade att inte ta fram bedömningsstöden för grundsĂ€rskolan i och med att myndigheten hösten 2017 fick i uppdrag att till 2022 digitalisera nationella prov och bedömningsstöd, vilket tar en stor del av enheten för nationella provs resurser.96 Inom ramen för uppdraget ska Skolverket ta fram ett ramverk för bedömningsstöden samt precisera vilka nationella bedömningsstöd som ska finnas.97 Arbetet utgĂ„r frĂ„n att

92Skolverket (2017) UtvÀrdering av betyg frÄn Ärskurs 6.

93Regeringsbeslut (U2017/02561/S).

94Svar pÄ faktagranskning frÄn Skolverket, 2019-03-22.

95Intervju vid Skolverket, 2018-08-22.

96Intervjuer vid Skolverket, 2018-06-25 och 2018-08-22.

97Skolverket (2018) Redovisning av uppdrag om plan för utvecklingsarbetet med att digitalisera de nationella proven m.m.

R I K S R E V I S I O N E N 37

51

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

de nationella bedömningsstödens syften enligt regeringen bör förtydligas sĂ„ att de antingen Ă€r betygsstödjande, diagnostiska eller formativa.98 Det pĂ„gĂ„r för nĂ€rvarande ett arbete pĂ„ Skolverket med att definiera och kategorisera alla bedömningsstöd utifrĂ„n de syften som regeringen har angett. Mot bakgrund av att myndigheten uppmĂ€rksammat att behovet av bedömningsstöd Ă€r stort inom grundsĂ€rskolan Ă€ndrades dock beslutet om att inte ta fram de planerade bedömningsstöden för grundsĂ€rskolans Ă€mnen.99 De ska tas fram under 2018–2020.

4.3.2 GrundsÀrskolan har fÄ men uppskattade bedömningsstöd

Som nÀmnts finns det bedömningsstöd i grundsÀrskolan för bedömning av elevers kunskaper i svenska, svenska som andrasprÄk och matematik i Ärskurs 1-6.100 Sammantaget har lÀrarna i grundsÀrskolans Àmnen dÀrmed tillgÄng till bedömningsstöd i tre av tretton Àmnen. Dessa har ocksÄ funnits under relativt kort tid. Fram till 2014 fanns det inget bedömningsstöd för lÀrare i Àmnen. Det finns inte bedömningsstöd för att bedöma elevers kunskaper i ÀmnesomrÄden.101

Som jÀmförelse har lÀrare i grundskolan tillgÄng till bedömningsstöd i samtliga Àmnen, vilket framgÄr av tabell 7.102 Dessa har tillkommit pÄ olika sÀtt och över tid, till exempel inom ramen för regeringsuppdrag. Bedömningsstöden kan ocksÄ ha tillkommit inom ramen för mindre projekt pÄ Skolverket.103 De Àr dÀrför olika i omfattning och innehÄll. Bedömningsstöden för grundskolan omfattar inte alla stadier i alla Àmnen, men den stora skillnaden i antalet bedömningsstöd visar att grundsÀrskolans lÀrare har ett avsevÀrt mindre omfattande stöd för att bedöma elevernas kunskaper Àn grundskolans lÀrare.104

98Prop. 2017/18:14, bet. 2017/18:UbU5, rskr. 2017/18:44.

99Intervju vid Skolverket, 2018-08-22.

100Prop. 2014/15:137, 2015/16:UbU4, rskr. 2015/16:48.

101Som nÀmnts finns det ett generellt stödmaterial för kunskapsbedömning. Skolverket (2015) Kunskapsbedömning i trÀningsskolan.

102Antalet bedömningsstöd varierar beroende pÄ hur man rÀknar. SammanstÀllningen i tabellen baseras pÄ en genomgÄng av Skolverket bedömningsportal pÄ dess webbplats 2018-12-29. I portalen redovisar Skolverket bedömningsstöden under olika rubriker, dÀr varje rubriknivÄ rÀknats som ett bedömningsstöd i granskningen. Varje bedömningsstöd kan bestÄ av flera delar, vilka inte har rÀknats.

103Intervju vid Skolverket, 2018-08-22.

104Det kan tillÀggas att lÀrarna i grundskolan utöver bedömningsstöden har nationella prov som ger stöd för bedömningen av elevernas kunskaper i tio av grundskolans Àmnen i Ärskurs 3, 6 och 9. Proven ska dock inte genomföras i alla Àmnen i dessa Ärskurser.

38 R I K S R E V I S I O N E N

52

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

Tabell 7 Antal bedömningsstöd i grundskolans och grundsÀrskolans Àmnen*

  GrundsÀrskolans     Grundskolans  
    Àmnen         Àmnen  
                 
  Ă„k 1–3 Ă„k 4–6 Ă„k 7–9 Ă„k 1–3   Ă„k 4–6 Ă„k 7–9
                   
Bild - -   - 1   -   1
                   
Grundskolan                  
Biologi         1   3   4
Fysik         1   2   1
Kemi         1   2   1
Teknik         -   2   -
GrundsÀrskolan                  
Naturorienterande Àmnen - -   -          
Teknik - -   -          
                   
Engelska - -   - 2   3   2
                   
Hem- och konsumentkunskap - -   - -   -   1
                   
Grundskolan                  
Geografi         -   1   -
Historia         -   3   2
Religionskunskap         -   2   1
SamhÀllskunskap         -   1   1
GrundsÀrskolan                  
SamhÀllsorienterande Àmnen - -   -          
                   
Idrott och hÀlsa - -   - -   1   1
                   
Matematik 1 1   - 3   3   3
                   
Moderna sprÄk   Ej aktuellt     -   1   1
                   
Musik - -   - -   1   1
                   
Slöjd - -   - -   1   1
                   
Svenska/svenska som 1 1   - 2   3   1
andrasprÄk                  
                   

*Ett bedömningsstöd kan omfatta flera stadier. DÀrför överensstÀmmer inte antalen i tabellen med det antal som omnÀmns i texten ovan.

I de intervjuer som gjorts med lÀrare och rektorer framkommer att de bedömningsstöd som finns för grundsÀrskolan Àr vÀl anvÀnda och uppskattade, Àven om vissa skolor sÀger att de inte kunnat bedöma alla dess delar Ànnu. Men genomgÄende upplever lÀrarna att de saknar stöd för kunskapsbedömning och mÄste Àgna mycket tid Ät att ta fram eget material för att göra kunskapsbedömningar. LÀrarna i Àmnen sÀger att de ibland kan utgÄ frÄn grundskolans bedömningsstöd, men att det tar tid att anpassa dem till sina egna elever.

Det Àr en accepterad del av yrket att utveckla material sjÀlv, inklusive stödet för kunskapsbedömning. En rektor sÀger att man som lÀrare i grundsÀrskolan mÄste

R I K S R E V I S I O N E N 39

53

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

köpa det, annars kan man inte jobba i skolformen. Samtidigt har lÀrarna och rektorerna svÄrt att förstÄ varför det endast finns nÄgra fÄ bedömningsstöd för grundsÀrskolan nÀr det sedan lÀnge finns en mÀngd stöd för lÀrare i grundskolan. De menar att de bör ha samma stöd som lÀrare i andra skolformer att bedöma elevernas kunskaper dÄ skolans mÄl gÀller för deras elever likvÀl som för andra elever. De ser inte heller att det skulle finnas nÄgot hinder för att utveckla bedömningsstöd för deras elever, till exempel för att elevgruppen skulle vara för heterogen i kunskapsnivÄ. Det gÀller Àven lÀrare i ÀmnesomrÄden, Àven om en del av dessa lÀrare reflekterar över att det kan vara svÄrt.

4.4 Sammanfattande iakttagelser

‱FörutsĂ€ttningarna för sambedömning Ă€r sĂ€mre i grundsĂ€rskolan Ă€n i grundskolan. Bedömningsstöden kan dĂ€rför vara viktigare för att frĂ€mja en likvĂ€rdig bedömning av elevernas kunskaper i grundsĂ€rskolan Ă€n i andra skolformer.

‱Skolverket hade vid inledningen av den period som granskningen omfattar identifierat att grundsĂ€rskolan saknade bedömningsstöd.

‱Skolverket har tagit vissa initiativ till att ta fram bedömningsstöd för grundsĂ€rskolans Ă€mnen. Myndigheten tog 2014 fram ett bedömningsstöd i svenska och svenska som andrasprĂ„k. Inom ramen för ett regeringsuppdrag om att ta fram ett bedömningsstöd i matematik valde Skolverket att utvidga detta till fler Ă„rskurser. Det togs i bruk 2017. Skolverket har beslutat att under 2018–2020 ta fram bedömningsstöd i dessa tre Ă€mnen för Ă„rskurs 7-9.

‱De bedömningsstöd som finns i grundsĂ€rskolans Ă€mnen Ă€r uppskattade.

‱Sammantaget har grundsĂ€rskolans lĂ€rare i Ă€mnen ett avsevĂ€rt mindre omfattande stöd för att bedöma elevernas kunskaper Ă€n grundskolans lĂ€rare. LĂ€rare som undervisar i Ă€mnesomrĂ„den saknar bedömningsstöd för att bedöma elevers kunskaper.

40 R I K S R E V I S I O N E N

54

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

5Uppföljning och utvÀrdering av grundsÀrskolans kunskapsuppdrag

I kapitlet redovisas iakttagelser för granskningsfrÄga 3, om uppföljningen och utvÀrderingen av grundsÀrskolans kunskapsuppdrag Àr ÀndamÄlsenlig.

5.1 Bedömningsgrund

Skolverket ansvarar enligt skollagen för att pÄ nationell nivÄ följa upp och utvÀrdera skolvÀsendet. Skolverkets uppföljning och utvÀrdering ska enligt myndighetens instruktion öka kunskapen om hur utbildningen har utvecklats i förhÄllande till de nationella mÄlen. Myndigheten ska vidare analysera utvecklingen av samtliga utbildningar och verksamheter, anpassat efter respektive verksamhet.105 Regeringen styr och följer upp Skolverkets arbete, och ska i budgetpropositionen rapportera om grundsÀrskolans mÄluppfyllelse i förhÄllande till de mÄl som riksdagen beslutat.106 Dessa mÄl omfattar grundsÀrskolan sÄvÀl som grundskolan och regeringen har sÀrskilt betonat att grundsÀrskolans resultat bör belysas pÄ ett bÀttre sÀtt Àn de gjordes innan skolreformerna 2011.107

Regeringen har Àven annan information att tillgÄ om grundsÀrskolan Àn den som Skolverket sammanstÀller, frÀmst frÄn Skolinspektionen och statliga offentliga utredningar. Skolinspektionen ska enligt sin instruktion sammanfatta och publicera resultaten.av sitt arbete med tillsyn och kvalitetsgranskning och varje Är lÀmna en sammanfattning108 och analys av erfarenheterna av tillsyn och kvalitetsgranskning De statliga offentliga utredningarnas uppdrag utformas av regeringen och anges i utredningsdirektiv. Den information som Skolinspektionen och utredningsvÀsendet sammanstÀller ses i granskningen ocksÄ som en del av kunskaperna om hur utbildningen i grundsÀrskolan utvecklas i förhÄllande till dess nationella mÄl.

I granskningen undersöks grundsÀrskolans kunskapsuppdrag, det vill sÀga att grundsÀrskolan ska ge eleverna möjlighet att utveckla sina kunskaper sÄ lÄngt det Àr möjligt. I kapitlet beskrivs dels den uppföljning och utvÀrdering som gjorts av elevernas kunskapsutveckling i sig. Dels beskrivs vilken övrig uppföljning och utvÀrdering som gjorts om grundsÀrskolan och vad den ger för information. Denna information gÀller förutsÀttningar för att eleverna ska kunna utveckla sina

10526 kap. 24 § skollagen (2010:800). 1–2 §§ förordningen (2015:1047) med instruktion för Statens skolverk.

10610 kap. 3 § budgetlagen (2011:203).

107Prop. 2008/09:87, bet. 2008/09:UbU9, rskr. 2008/09:189.

1084 § förordningen (2011:556) med instruktion för Statens skolinspektion.

R I K S R E V I S I O N E N 41

55

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

kunskaper. Med detta avses exempelvis grundlÀggande förutsÀttningar som andelen behöriga lÀrare och tillgÄng till elevhÀlsa eller frÄgor som rör undervisningen, till exempel hur lÀrare anvÀnder kursplaner i undervisningen eller hur undervisningen i ett Àmne bedrivs. Bedömningen utgÄr frÄn följande kriterier.

Med ÀndamÄlsenlig uppföljning och utvÀrdering av grundsÀrskolans kunskapsuppdrag menas att det pÄ nationell nivÄ finns information om:

-kunskapsutvecklingen hos eleverna i grundsÀrskolan.

-grundsÀrskolans förutsÀttningar att frÀmja elevers kunskapsutveckling.

-skillnader mellan skolor och huvudmÀn vad gÀller kunskapsutvecklingen hos elever och grundsÀrskolans förutsÀttningar att frÀmja elevers kunskapsutveckling.

Informationsinsamlingen kan enligt Riksrevisionen genomföras pÄ olika sÀtt. Den kan samlas in via regelbunden uppföljning eller genom djupare, mer tillfÀlliga utvÀrderingsinsatser. Informationsinsamlingen kan vara bÄde kvantitativ och kvalitativ.109 I kapitlet görs en uppdelning mellan regelbunden uppföljning samt utvÀrdering och tillfÀllig uppföljning.

5.2 Skolverkets uppföljning och utvÀrdering

5.2.1 BegrÀnsade möjligheter till regelbunden uppföljning

Skolverket publicerar Ärligen officiell statistik för grundsÀrskolan. Statistiken samlas in av Statistiska centralbyrÄn pÄ uppdrag av Skolverket. Insamlingen gÀller kostnader, antal elever som lÀser Àmnen respektive ÀmnesomrÄden och som lÀser integrerat i grundskolan, antal lÀrare och deras behörigheter samt uppgifter om antal elever som fÄr sÀrskilt stöd och antal elever som pendlar till en grundsÀrskola i en annan kommun.

Möjligheten att regelbundet följa upp elevers kunskapsresultat i grundsÀrskolan Àr begrÀnsad, sÀrskilt i jÀmförelse med grundskolan dÀr uppföljningen av elevernas kunskaper Àr omfattande. I grundskolan mÀts elevernas kunskaper genom betyg, resultat pÄ nationella prov och internationella studier sÄsom PISA och TIMMS. Det finns genom dessa mÀtningar information om elevernas kunskapsnivÄ,

109Ibland görs en tydlig definitionsskillnad mellan vad som menas med uppföljning respektive utvĂ€rdering, dĂ€r uppföljning sĂ€gs svara pĂ„ frĂ„gan vad som skett och genomförs regelbundet för att kontrollera hur en verksamhet genomförs medan utvĂ€rdering svarar pĂ„ frĂ„gan varför och sker vid sĂ€rskilda tillfĂ€llen och ger nĂ„gon form av vĂ€rdering. Uppföljningsinformation krĂ€ver dock oftast nĂ„gon form av vĂ€rdering för att kunna anvĂ€ndas och utvĂ€rdering Ă€r ofta beroende av och bygger pĂ„ data som samlats in genom uppföljning. Det beskrivs exempelvis i SOU 2014:12 UtvĂ€rdera för utveckling – om utvĂ€rdering av skolpolitiska reformer. Riksrevisionen bedömer att det för granskningens syften inte Ă€r nödvĂ€ndigt att göra en strikt uppdelning av dessa undersökningstyper.

42 R I K S R E V I S I O N E N

56

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

likvÀrdigheten sett till elevresultat mellan skolor och utvecklingen av elevernas kunskaper över tid.

Vidare Àr förutsÀttningarna för att samla in och analysera motsvarande information sÀmre i grundsÀrskolan Àn i grundskolan. Betyg sÀtts inte i ÀmnesomrÄden. Kunskapsbedömningen inom ÀmnesomrÄden görs ocksÄ utifrÄn varje elevs förutsÀttningar. Det gör att information om vilken nivÄ som eleverna nÄr Àr svÄr att jÀmföra mellan skolor och över tid. Eftersom betyg i Àmnen endast sÀtts om eleven eller elevens vÄrdnadshavare begÀr det, och betyg inte sÀtts om eleven inte nÄtt nivÄn för godkÀnt finns det inte betygsuppgifter för alla elever. BÄde i Àmnen och ÀmnesomrÄden hade det dock kunnat vara möjligt att samla in och analysera fler uppgifter om elevernas kunskapsutveckling pÄ gruppnivÄ, exempelvis om antal elever som uppnÄr kunskapskraven.

Det har under den period som granskningen omfattar ocksÄ funnits lagmÀssiga begrÀnsningar för att samla in information om elever i grundsÀrskolan. Till och med 2018 har det inte varit tillÄtet att samla in uppgifter pÄ individnivÄ som avslöjar uppgifter om personers hÀlsa, dit intellektuell funktionsnedsÀttning rÀknas.110 Det innebÀr att uppgifter om elever i grundsÀrskolan hittills bara har kunnat samlats in pÄ gruppnivÄ och att Skolverket dÀrmed inte har haft uppgifter om enskilda elever och bakgrundsinformation om eleverna. I undersökningar av grundsÀrskolan har det dÀrmed inte varit möjligt att kontrollera för olika bakgrundsfaktorer pÄ samma sÀtt som nÀr grundskoleutbildning följs upp och analyseras. Det gÀller exempelvis vilken betydelse elevens familjebakgrund har för elevens möjligheter att nÄ utbildningens mÄl.

Skolverket har vid tvÄ tillfÀllen, 2007 och 2010, framfört till regeringen att myndigheten önskar fÄ möjlighet att samla in individbaserad statistik för bland annat grundsÀrskolan.111 Efter att förordningen om den officiella statistiken Àndrades den 15 januari 2019 Àr det nu möjligt att behandla personuppgifter inom bland annat grundsÀrskolan.112 Skolverket planerar att samla in individstatistik för elever i grundsÀrskolan frÄn och med hösten 2019.

Det finns dock Àven praktiska begrÀnsningar för pÄ vilken nivÄ uppgifter som samlas in i grundsÀrskolan kan redovisas. MÄnga grundsÀrskoleenheter Àr smÄ och det gÄr dÀrför av sekretesskÀl inte att redovisa eventuella insamlade uppgifter pÄ skolenhetsnivÄ för mÄnga enheter.113 Det sker Àven ett inflöde av elever frÄn grundskolan till grundsÀrskolan under de nio Ärskurser som skolformerna omfattar. Det försvÄrar jÀmförelser mellan skolenheter och över tid.

110Förordningen (2001:100) om den officiella statistiken.

111Utbildningsdepartementet (U2018/03059/GV).

112Förordningen (2018:2046) om Àndring i förordningen (2001:100) om den officiella statistiken.

113Intervju vid Skolverket, 2018-10-03.

R I K S R E V I S I O N E N 43

57

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

Den regelbundna uppföljningen har sammantaget gett begrÀnsad information om kunskapsutvecklingen för eleverna i grundsÀrskolan och förutsÀttningarna för att de ska kunna utveckla sina kunskaper. Den ger dÀrmed Àven en begrÀnsad bild av hur grundsÀrskolan utvecklats över tid. I och med detta borde utvÀrderingar och tillfÀlliga uppföljningar enligt Riksrevisionen ha getts en större betydelse för att följa upp och utvÀrdera grundsÀrskolan pÄ nationell nivÄ.

5.2.2FÀrre utvÀrderingar och tillfÀlliga uppföljningar av grundsÀrskolan

Som grund för bedömningen av Skolverkets utvÀrderingar och tillfÀlliga uppföljningar har Riksrevisionen utgÄtt frÄn en sammanstÀllning av undersökningar som gjorts pÄ Skolverkets analysavdelning mellan Ären 2014 och 2018. Dessa omfattar bÄde publicerade och interna undersökningar. För tidigare Är har Riksrevisionen gÄtt igenom de undersökningar som Skolverket publicerat pÄ sin hemsida och som omfattar grundsÀrskolan.

Mellan 2014 och 2018 har Skolverket genomfört eller pÄbörjat totalt 134 undersökningar av skilda slag som rör de obligatoriska skolformerna. De innefattar utvÀrderingar och tillfÀlliga uppföljningar som redovisas fördelade pÄ skolform i tabell 8. MÄnga av undersökningarna Àr sammanstÀllningar av statistik som baseras pÄ Skolverkets regelbundna statistikinsamling. Dessa har exkluderats ur redovisningen eftersom förutsÀttningarna för statistikinsamling som nÀmnts skiljer sig Ät för grundsÀrskolan och grundskolan. De redovisade analystyperna Àr sÄdana som Riksrevisionen bedömt skulle kunnat ge information om grundsÀrskolans kunskapsuppdrag.114

114Riksrevisionen har utgĂ„tt frĂ„n en intern sammanstĂ€llning av Skolverket 2018 av antalet undersökningar som genomförts av myndigheten 2014–2018, samt myndighetens egna kategoriseringar av dessa undersökningar. Kategorierna ska inte ses som Skolverkets officiella kategoriseringar. Indelningen Ă€r vidare Ă€n avgrĂ€nsningen av grundsĂ€rskolans kunskapsuppdrag i granskningen. Riksrevisionen bedömer dock att redovisningen ger en bra bild av Skolverkets uppföljningar och utvĂ€rderingar av grundsĂ€rskolan och grundskolan, och att fĂ„ undersökningar som motsvaras av granskningens avgrĂ€nsningar hamnar utanför redovisningen.

44 R I K S R E V I S I O N E N

58

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

Tabell 8 Antal utvĂ€rderingar och tillfĂ€lliga uppföljningar per skolform 2014–2018. Antalet av dessa som tillkommit genom regeringsuppdrag redovisas inom parentes.

  Grundskolan GrundsÀrskolan
     
UtvÀrderingar115 59 (35) 13 (9)
TillfÀlliga uppföljningar116 33 (20) 14 (9)
Totalt 92 (55) 27 (18)
     

Ingen av de utvÀrderingar och uppföljningar som redovisas i tabell 8 har enbart omfattat grundsÀrskolan. Som tabellen visar har en majoritet av uppföljningarna och utvÀrderingarna tillkommit inom regeringsuppdrag, men en stor andel av de genomförda undersökningarna har initierats av Skolverket.

MÀngden undersökningar ger en viss bild av hur vÀl grundsÀrskolan beaktas i Skolverkets uppföljnings- och utvÀrderingsinsatser. Som tabellen visar omfattas grundsÀrskolan i lÀgre grad Àn grundskolan av myndighetens utvÀrderingar och tillfÀlliga uppföljningar - 27 undersökningar jÀmfört med 92. Antalet utvÀrderingar och uppföljningar i tabellen kan i vissa fall gÀlla flera delredovisningar inom samma övergripande uppdrag. De redovisade undersökningarna Àr ocksÄ av olika slag och ger olika typ av information. I följande avsnitt beskrivs pÄ vilket sÀtt grundsÀrskolan omfattats av Skolverkets uppföljningar och utvÀrderingar och vilken information som dessa gett.

5.2.3BegrÀnsad information i utvÀrderingar och tillfÀlliga uppföljningar

De utvÀrderingar och tillfÀlliga uppföljningar som Skolverket genomfört under granskningsperioden varierar i omfattning och inriktning. I en utvÀrdering, UtvÀrdering av betyg frÄn Ärskurs 6, omfattas grundsÀrskolan av de flesta empiriska undersökningarna i analysen och ger en bild av betygssÀttningen i grundsÀrskolan i denna Ärskurs. I nÄgra av de tillfÀlliga uppföljningar som omfattat grundsÀrskolan sÄ har Skolverket tagit fram information som sÀrskilt rör grundsÀrskolan inom specifika omrÄden. Det gÀller en kartlÀggning av IT- kompetens i skolan117 och tvÄ rapporter med prognoser för framtida lÀrarbehov.118 Detsamma gÀller tvÄ uppföljningar av minoritetspolitikens mÄl dÀr Skolverket i

115Det gÀller enligt Skolverkets indelning utvÀrderingar av system, reformer/försöksverksamheter respektive insatser.

116Skolverket benÀmner denna kategori som uppföljningar/kartlÀggningar.

117Skolverket (2016) IT-anvÀndning och IT-kompetens i skolan. Skolverkets IT-uppföljning 2015.

118Skolverket (2015) Redovisning av uppdrag om prognos över behovet av olika lÀrarkategorier och (2017) Redovisning av uppdrag att ta fram Äterkommande prognoser över behovet av förskollÀrare och olika lÀrarkategorier. Skolverket har kategoriserat rapporten 2017 som kartlÀggning och rapporten 2015 som utvÀrdering.

R I K S R E V I S I O N E N 45

59

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

redovisningen 2015 till exempel pekade pÄ skillnader i timplanen i samiska mellan grundskolan och grundsÀrskolan.119 I kunskapssammanstÀllningen Att planera för barn och elever med funktionsnedsÀttning120 ges ocksÄ en bild av vissa förhÄllanden som gÀller i utbildningen i grundsÀrskolan.

I mÄnga utvÀrderingar och tillfÀlliga uppföljningar Àr den information som redovisas om grundsÀrskolan mer knapphÀndig. Flera utvÀrderingar som omfattar grundsÀrskolan gÀller utvÀrderingar av Skolverkets skolutvecklingsinsatser. Dessa gÀller bland annat hur insatserna tagits emot av lÀrare och annan personal, men kan Àven ge information om hur undervisningen bedrivs. FÄ grundsÀrskolor omfattas av dessa satsningar vilket gör att det finns lite information om grundsÀrskolan i de redovisningar av uppdragen som Skolverket lÀmnat till regeringen.121 Ett undantag Àr en rapport frÄn 2011 om den sÄ kallade matematiksatsningen. I den utreddes om det finns avgörande skillnader mellan matematikundervisningen i grundsÀrskolan och grundskolan.122

Även i de tillfĂ€lliga uppföljningar som omfattar grundsĂ€rskolan Ă€r den information som redovisas om grundsĂ€rskolan begrĂ€nsad. Det gĂ€ller till exempel Skolverkets lĂ€gesbedömningar som omfattar hela skolvĂ€sendet och innehĂ„ller sammanstĂ€llningar av kunskapslĂ€get inom olika skolformer och Skolverkets bedömningar av utvecklingen i skolvĂ€sendet. För grundsĂ€rskolan redovisas endast uppgifter om utvecklingen av antalet elever.123

Flera av de tillfĂ€lliga uppföljningarna Ă€r avrapporteringar av regeringsuppdrag om funktionshinderpolitik och riksdagens fastslagna handikappolitiska mĂ„l. Dessa uppdrag har bĂ„de gĂ€llt att redovisa genomförda insatser och att sammanstĂ€lla information om elever med funktionsnedsĂ€ttning i skolan, bland annat i grundsĂ€rskolan.124 Även i dessa sammanstĂ€llningar Ă€r den information som redovisas om grundsĂ€rskolan begrĂ€nsad.

119Skolverket (2014) Redovisning av uppdrag att följa upp och analysera Skolverkets verksamhet utifrÄn minoritetspolitikens mÄl och (2015) Redovisning av uppdrag att följa upp och analysera Skolverkets verksamhet utifrÄn minoritetspolitikens mÄl. Skolverket har kategoriserat rapporten 2014 som kartlÀggning och den 2015 som utvÀrdering.

120Skolverket (2015) Att planera för barn och elever med funktionsnedsĂ€ttning - en sammanstĂ€llning av forskning, utvĂ€rdering och inspektion 1994–2014.

121Det gĂ€ller exempelvis olika redovisningar av matematiklyftet. Ramböll (2016) SlututvĂ€rdering: UtvĂ€rderingen av matematiklyftet 2013–2016. Avsedd för Skolverket. UmeĂ„ universitet (2016) UtvĂ€rdering av matematiklyftets resultat. Slutrapport. Skolverket (2018) Redovisning av uppdrag om utvĂ€rdering av de nationella skolutvecklingsprogrammen och (2018) Redovisning av uppdrag om Samverkan för bĂ€sta skola. Till exempel var det en grundsĂ€rskola som 2017 ingick satsningen Samverkan för bĂ€sta skola.

122Skolverket (2011) Matematikundervisning i grundsÀrskolan. En utvÀrdering av Matematiksatsningen.

123Skolverket (2015) Skolverket lÀgesbedömning 2015 och (2017) Skolverkets lÀgesbedömning 2017.

124Skolverket (2014) Rapportering om prioriterade insatser samt underlag för uppföljning för de funktionshinderspolitiska delmÄlen för Skolverket, Skolinspektionen och Specialpedagogiska

46 R I K S R E V I S I O N E N

60

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

I andra tillfÀlliga uppföljningar framgÄr inte resultaten för grundsÀrskolan. Det gÀller exempelvis i en sammanstÀllning av privata aktörer inom förskola och skola.125 Andra utvÀrderingar som omfattar grundsÀrskolan gÀller mer generella frÄgestÀllningar dÀr det kan vara mindre relevant att sÀrredovisa olika skolformer, till exempel en utvÀrdering av konsekvenser för skolhuvudmÀn av rÀtten att överklaga vissa beslut.126

Sammantaget har de utvÀrderingar och tillfÀlliga uppföljningar som Skolverket genomfört i vissa avseenden gett information om grundsÀrskolans förutsÀttningar att förbÀttra elevernas kunskaper. Det saknas dÀremot information om skillnader mellan grundsÀrskolor och huvudmÀn samt utvecklingen i grundsÀrskolan över tid. Inga av undersökningarna har gett information om kunskapsutvecklingen för elever i grundsÀrskolan.

5.2.4 GrundsÀrskolan prioriteras bort

DÄ utvÀrderingar och uppföljningar görs inom ramen för regeringsuppdrag sÄ framgÄr det ofta vilka skolformer som ska omfattas av uppdraget. Det gÀller exempelvis den nÀmnda utvÀrderingen av betyg frÄn Ärskurs 6 dÀr regeringen angav att grundsÀrskolan skulle omfattas.127 NÀr skolform inte angetts i uppdragsbeskrivningen har Skolverket i flera fall avgrÀnsat bort grundsÀrskolan i utvÀrderingar som skulle kunnat ge viktig information om skolformen. Det gÀller till exempel i rapporteringen av tvÄ regeringsuppdrag, ett om utvÀrdering av den nya betygsskalan128 och kunskapskravens utformning samt ett om lÀrares anvÀndning av kurs- och Àmnesplaner.129 Det finns ocksÄ exempel pÄ att grundsÀrskolan avgrÀnsats bort i Skolverkets egeninitierade utvÀrderingar. Exempelvis omfattas grundsÀrskolan inte av en stor utvÀrdering av skolreformerna 2011.130

Enligt intervjuer med Skolverket Àr en anledning till att grundsÀrskolan och andra skolformer ibland avgrÀnsas bort att uppdragen ska belysa breda frÄgestÀllningar samtidigt som tidsramarna för uppdragen ofta Àr korta. Det blir dÀrmed svÄrt att

skolmyndigheten, (2014) Rapportering om utvecklingen av funktionshinderspolitiken Ă„r 2014 för Skolverket, Skolinspektionen och Specialpedagogiska skolmyndigheten, (2016) Slutredovisning av uppdrag om slutrapportering om utvecklingen av funktionshinderspolitiken Ă„ren 2011–2016 för Skolverket, Skolinspektionen och Specialpedagogiska skolmyndigheten och (2018) KunskapssammanstĂ€llning med utgĂ„ngspunkt i rekommendationer inom utbildningsomrĂ„det. En liknande uppföljning Ă€r Skolverket (2014) Uppdrag om uppföljning av de sex mĂ„len för Education for All (EFA).

125Skolverket (2014) Privata aktörer inom förskola och skola.

126Skolverket (2015) Uppdrag om konsekvenser för skolhuvudmÀn av rÀtten att överklaga vissa beslut.

127Skolverket (2017) UtvÀrdering av betyg frÄn Ärskurs 6.

128Skolverket (2016) UtvÀrdering av den nya betygsskalan samt kunskapskravens utformning.

129Skolverket (2018) LÀrares anvÀndning av kurs- och Àmnesplaner.

130Skolverket (2015) Skolreformer i praktiken - hur reformerna landade i grundskolans vardag 2011–2014.

R I K S R E V I S I O N E N 47

61

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

inkludera en specifik skolform med sÀrskilda förutsÀttningar i analysen, Àven om det vore relevant att den omfattades.131 Till exempel angavs i uppdragsdirektivet till regeringsuppdraget att utvÀrdera den nya betygsskalan samt kunskapskravens utformning att utvÀrderingen skulle göras utifrÄn perspektiven nationell likvÀrdighet, tydlighet för elever och lÀrare och eventuell inverkan pÄ betygsinflation. Skolverket avgrÀnsade utvÀrderingen till grund- och gymnasieskolan Àven om den del av uppdraget som avsÄg den nya betygsskalan samt kunskapskravens pÄverkan pÄ nationell likvÀrdighet och tydlighet för elever och lÀrare enligt Riksrevisionens bedömning har tydlig bÀring Àven pÄ grundsÀrskolan.

Skolverket uppger i intervjuer ocksÄ att de pÄ grund av de mÄnga regeringsuppdragen har begrÀnsade möjligheter att genomföra egna uppföljnings- och utvÀrderingsinsatser, bland annat av grundsÀrskolan.132 Samtidigt visar tabell 8 att mÄnga undersökningar Skolverket genomför Àr egeninitierade. Under granskningsperioden har Skolverket till exempel gjort tre utvÀrderingar av undervisningen i ett enskilt Àmne i grundskolan.133 NÄgra motsvarande utvÀrderingar har inte gjorts av undervisningen i grundsÀrskolan. Med andra prioriteringar hade fler utvÀrderingar och tillfÀlliga uppföljningar kunnat göras av grundsÀrskolan.

5.2.5Ingen samlad överblick av behovet av uppföljning och utvÀrdering

FöregÄende avsnitt visar att grundsÀrskolan inte omfattats av Skolverkets uppföljningar och utvÀrderingar i samma utstrÀckning som grundskolan, och ibland prioriterats bort i dem. En förklaring kan vara att det funnits brister i Skolverkets arbete nÀr det gÀller kartlÀggning och dokumentation av vilka uppföljnings- och utvÀrderingsinsatser som genomförts för olika skolformer. Det har gjort det svÄrt för Skolverket att överblicka vilka behov av informationsinsamling som finns för bland annat grundsÀrskolan.134 Den inventering av undersökningar som myndigheten genomfört under 2018, dÀr skolform ingÄr som en kategori, kan ge bÀttre förutsÀttningar för prioriteringar av insatser. Inventeringen har legat till grund för en plan som Àr tÀnkt att anvÀndas för att prioritera mellan olika tÀnkbara undersökningar i framtiden. Syftet med planen Àr att Skolverket bÀttre ska kunna uppfylla sin instruktionsenliga uppgift.135

131Intervju vid Skolverket, 2018-11-16.

132Intervjuer vid Skolverket, 2018-08-31 och 2018-11-16.

133Skolverket (2015) Bild i grundskolan, (2015) Musik i grundskolan och (2015) Slöjd i grundskolan.

134Intervjuer vid Skolverket, 2018-08-31 och 2018-11-16.

135Skolverket (2018) Plan för uppföljnings- och utvÀrderingsstudier.

48 R I K S R E V I S I O N E N

62

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

5.3 Annan information om grundsÀrskolans mÄluppfyllelse

I följande avsnitt beskrivs den information om grundsÀrskolan som regeringen fÄr via Skolinspektionen och statliga offentliga utredningar.

5.3.1Viss information frÄn Skolinspektionens tillsyn och kvalitetsgranskning

Syftet med Skolinspektionens tillsyn Ă€r att bedöma om skolor och huvudmĂ€n uppfyller lagstiftningens krav.136 Tillsynsresultaten ger dĂ€rmed svar pĂ„ om huvudmĂ€nnen och skolorna uppfyller dessa lagkrav. Den regelbundna tillsynen av grundsĂ€rskolan har varit mer omfattande Ă€n tillsynen av grundskolan. Den har sedan 2009 genomförts i tvĂ„ cykler, 2009–2014 och 2015–2018. I den förstnĂ€mnda cykeln besöktes alla huvudmĂ€n, grundsĂ€rskolor och grundskolor. Denna modell behölls i den andra cykeln för grundsĂ€rskolan, medan de grundskoleenheter som besöktes valdes ut utifrĂ„n en riskanalys. FrĂ„n och med 2019 kommer den regelbundna tillsynen att genomföras i kortare cykler pĂ„ tvĂ„ Ă„r för alla skolformer och samtliga skolor kommer vĂ€ljas ut utifrĂ„n en riskanalys. År 2019 kommer ingen grundsĂ€rskola att besökas inom ramen för den regelbundna tillsynen, i och med att samtliga grundsĂ€rskolor har varit föremĂ„l för regelbunden tillsyn under de tvĂ„ senaste tillsynscyklerna.137

I kvalitetsgranskningar ska Skolinspektionen granska kvaliteten i verksamheten i förhÄllande till mÄl och andra riktlinjer.138 Sedan 2011 har Skolinspektionen genomfört en kvalitetsgranskning, om integrerade grundsÀrskoleelever i grundskolan.139 Skolinspektionen planerar under 2019 att genomföra en kvalitetsgranskning av grundsÀrskolan. Inriktningen Àr inte beslutad.140

Resultaten av tillsyn och kvalitetsgranskningar beskrivs varje Ă„r i Skolinspektionens Ă„rsredovisning och Ă„rsrapport. Riksrevisionens genomgĂ„ng av dessa för Ă„ren 2012–2018 visar att de ger viss information om förutsĂ€ttningarna för att grundsĂ€rskolan ska ge alla elever möjlighet att nĂ„ sĂ„ lĂ„ngt som möjligt. Skolinspektionen beskriver i flera av rapporterna att tillsynen har identifierat brister i huvudmĂ€nnens systematiska kvalitetsarbete. HuvudmĂ€nnen och rektorerna samlar inte alltid in information om elevernas kunskapsutveckling och

13626 kap. 2 § skollagen (2010:800).

137Intervju med generaldirektör och bitrÀdande generaldirektör vid Skolinspektionen, 2018-12-18.

13826 kap. 19–20 §§ skollagen (2010:800).

139Skolinspektionen (2016) Integrerade elever - undervisningssituationen för elever som Àr mottagna i grundsÀrskolan och fÄr sin undervisning i grundskolan.

140Skolinspektionen hÄller Àven pÄ att utveckla en ny form av regelbunden granskning av skolan, regelbunden kvalitetsgranskning. GrundsÀrskolan kommer inte att omfattas av denna granskningsform under 2019 och inga beslut Àr tagna om nÀr den kommer att göra det.

R I K S R E V I S I O N E N 49

63

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

analyserar resultaten. Skolinspektionen beskriver att det i dessa fall saknas kunskaper för att identifiera vilka utvecklingsbehov som finns i utbildningen. Även kvalitetsgranskningen om integrerade grundsĂ€rskoleelever visade att dessa elevers kunskapsresultat inte alltid följdes upp och analyserades. I Ă„rsrapporten för 2017 beskrivs dock att fĂ„ grundsĂ€rskolor, drygt 20 av nĂ€rmare 600, hade sĂ„dana brister att Skolinspektionen krĂ€vde Ă„tgĂ€rder. Samtidigt beskriver Skolinspektionen att myndigheten funnit bristande kunskap om skolans centrala styrdokument, bĂ„de hos ansvariga rektorer och huvudmĂ€n.141

Skolinspektionens tillsyn och kvalitetsgranskningar har dÀrmed i viss mÄn gett regeringen information om grundsÀrskolans förutsÀttningar att nÄ de nationella mÄlen för skolan.

5.3.2 Lite information frÄn statliga offentliga utredningar

De statliga kommittéerna tillsÀtts av regeringen och utredningarnas uppdrag definieras i uppdragsdirektiv. Riksrevisionens genomgÄng av de statliga offentliga utredningarna pÄ skolomrÄdet sedan 2011 visar att grundsÀrskolan har getts en undanskymd roll eller saknats i utredningar som omfattar uppföljning och utvÀrdering av de obligatoriska skolformerna. Det gÀller exempelvis Utredningen om förbÀttrade resultat i grundskolan, Grundskoleutredningen, Utredningen om nationella prov, 2015 Ärs skolkommission, Utredningen om en lÀsa- skriva-rÀkna- garanti samt Utredningen om skolans kommunalisering.142 NÄgra utredningar har gett mer information om grundsÀrskolan i vissa avseenden. I ett betÀnkande av utredningen BÀttre skola genom mer attraktiva skolprofessioner analyserades konsekvenserna av de legitimationskrav som gÀller för lÀrare i bland annat grundsÀrskolan.143 2017 Ärs Skolmyndighetsutredning144 tog upp vissa aspekter av stöd till lÀrare att tolka kunskapsuppdraget och bedöma elevernas kunskaper. I betÀnkandet Saknad! UppmÀrksamma elevers frÄnvaro och agera redovisades uppgifter om frÄnvaro i grundsÀrskolan.145 Sammantaget har de statliga utredningarna emellertid gett regeringen begrÀnsad information om grundsÀrskolans elever kan utvecklas sÄ lÄngt det Àr möjligt enligt utbildningens mÄl.

En pÄgÄende statlig offentlig utredning som omfattar grundsÀrskolan ska bland annat kartlÀgga och analysera skolornas stöd- och elevhÀlsoarbete och lÀmna förslag i syfte att skapa bÀttre förutsÀttningar för elever att nÄ de kunskapskrav som minst ska uppnÄs. Utredaren ska Àven analysera hur elevhÀlsoarbetet kan

141Skolinspektionen (2012, 2014, 2015) Årsrapport och (2015, 2016, 2017) Årsredovisning.

142SOU 2013:30, SOU 2014:5, SOU 2014:12, SOU 2015:81, SOU 2016:25, SOU 2016:38, SOU 2016:59, SOU 2017:35.

143SOU 2017:51.

144SOU 2018:41.

145SOU 2016:94.

50 R I K S R E V I S I O N E N

64

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

utvecklas.146 Vidare har regeringen tillsatt en utredning som ska föreslÄ hur lÄngsiktig uppföljning för mÄlen inom funktionshinderspolititiken bör utformas och som bland annat ska föreslÄ effekt- och resultatmÄl för utbildningsomrÄdet.147 Dessa utredningar kan ge ökad information om grundsÀrskolan, och lÀmna förslag som leder till förbÀttrad uppföljning av skolformen. Riksrevisionen har dock inte kÀnnedom om i vilken utstrÀckning utredningarna samlar in och redovisar information om grundsÀrskolans kunskapsuppdrag. DÀremot omfattas grundsÀrskolan exempelvis inte av en pÄgÄende statlig offentlig utredning om likvÀrdighet i skolan.148

5.3.3 Regeringens avrapportering till riksdagen Àr bristfÀllig

Regeringen ska i budgetpropositionen redovisa till riksdagen de resultat som uppnÄtts i verksamheten i förhÄllande till de mÄl riksdagen beslutat om.149 Sedan 2013 följs mÄluppfyllelsen inom utbildningsomrÄdet bland annat med hjÀlp av olika resultatindikatorer. Regeringen har möjlighet att bedöma vilka indikatorer som ska anvÀndas. För grundskolan finns fem indikatorer för att följa elevernas kunskaper medan det inte finns nÄgra enskilda mÄlindikatorer för grundsÀrskolan.150 Ingen övrig information frÄn skolmyndigheternas utvÀrderingar, tillsyn eller kvalitetsgranskningar har redovisats. För grundsÀrskolan redovisas i budgetpropositionen för 2019 endast uppgifter om antalet elever och kostnader. Tidigare Är har Àven uppgifter om andelen behöriga lÀrare redovisats.151

5.4 Sammanfattande iakttagelser

‱Möjligheterna till regelbunden uppföljning av grundsĂ€rskolan har till och med januari 2019 begrĂ€nsats av att individuppgifter för elever inte varit möjliga att samla in. Det finns vissa praktiska begrĂ€nsningar för att sammanstĂ€lla och analysera resultat pĂ„ skol- och huvudmannanivĂ„.

‱Skolverket regelbundna uppföljning av grundsĂ€rskolan har gett begrĂ€nsad information om kunskapsutvecklingen för eleverna i grundsĂ€rskolan och förutsĂ€ttningarna för att de ska kunna utveckla sina kunskaper.

146Dir. 2017:88, dir. 2018:33, dir. 2018:58.

147Dir 2017:133.

148Dir 2018:71.

14910 kap. 3 § budgetlagen (2011:203).

150Resultat pÄ nationella prov i grundskolan, andelen elever som uppnÄtt kunskapskraven i samtliga grundskolans Àmnen i Ärskurs 9, genomsnittligt meritvÀrde i Ärskurs 9, andelen elever i Ärskurs 9 som uppnÄtt behörighet till gymnasieskolans nationella program och resultat i internationella studier som PISA, TIMSS och PIRLS.

151Prop. 2018/2019:1, prop. 2017/18:1, prop. 2016/17:1, prop. 2015/16:1, prop. 2014/15:1, prop. 2013/14:1, prop. 2012/13:1, prop. 2011/12:1, prop. 2010/11:1.

R I K S R E V I S I O N E N 51

65

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

‱GrundsĂ€rskolan har omfattats av fĂ€rre av Skolverkets utvĂ€rderingar och tillfĂ€lliga uppföljningar Ă€n grundskolan.

‱UtvĂ€rderingarna och de tillfĂ€lliga uppföljningarna har i vissa avseenden gett information om grundsĂ€rskolans förutsĂ€ttningar att förbĂ€ttra elevernas kunskaper, men det saknas sĂ€rskilt information om kunskapsutvecklingen hos eleverna i grundsĂ€rskolan och om skillnader mellan skolor och huvudmĂ€n.

‱Skolverket har prioriterat bort grundsĂ€rskolan i utvĂ€rderingar som kunnat ge viktig information om skolformen.

‱Det har funnits brister i Skolverkets arbete nĂ€r det gĂ€ller kartlĂ€ggning och dokumentation av vilka uppföljnings- och utvĂ€rderingsinsatser som genomförts för olika skolformer. Det har gjort det svĂ„rt för myndigheten att överblicka behovet av informationsinsamling för grundsĂ€rskolan.

‱Skolinspektionens tillsyn och kvalitetsgranskningar har gett regeringen viss information om grundsĂ€rskolans förutsĂ€ttningar att nĂ„ de nationella mĂ„len för skolan. Det finns dock begrĂ€nsningar i vad den regelbundna tillsynen kan svara pĂ„.

‱Statliga offentliga utredningar har gett regeringen begrĂ€nsad information om grundsĂ€rskolans elever kan utvecklas sĂ„ lĂ„ngt det Ă€r möjligt enligt utbildningens mĂ„l.

‱Informationsbristerna i uppföljningen och utvĂ€rderingen av grundsĂ€rskolan visas i regeringens rapportering till riksdagen om grundsĂ€rskolan i budgetpropositionen. Den innehöll 2019 endast uppgifter om antalet elever och kostnader.

52 R I K S R E V I S I O N E N

66

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

6 Slutsatser och rekommendationer

Riksrevisionen har granskat den statliga styrningen, stödet och uppföljningen av grundsÀrskolan sedan 2011. Syftet har varit att bedöma om de statliga insatserna gett grundsÀrskolan goda förutsÀttningar att utveckla elevernas kunskaper sÄ lÄngt det Àr möjligt i enlighet med skollagens mÄl för utbildningen. I kapitlet redovisas slutsatser och de rekommendationer som lÀmnas till regeringen och Skolverket med anledning av granskningen.

6.1 Riksrevisionens slutsatser

Riksrevisionen har i bedömningen av de statliga insatserna för grundsÀrskolan utgÄtt frÄn de tvÄ samtidiga intentionerna för utbildningen i grundsÀrskolan som angavs i förarbetena till skolreformerna 2011. Utbildningen i grundsÀrskolan ska sÄ lÄngt det Àr möjligt motsvara utbildningen i grundskolan och samtidigt anpassas efter grundsÀrskolans behov. Det innebÀr att regeringen och Skolverket bör tillgodose dessa intentioner nÀr de styr, stödjer och följer upp grundsÀrskolan. Regeringen och Skolverket bör, sÄ lÄngt det Àr möjligt, dels genomföra samma eller motsvarande insatser för olika skolformer, och dels anpassa insatserna efter grundsÀrskolans behov.

Riksrevisionens övergripande slutsats Àr att grundsÀrskolans behov inte tillgodosetts tillrÀckligt i de statliga insatserna för att styra, stödja och följa upp de obligatoriska skolformerna. MÄnga av de insatser som genomförts av Skolverket hÄller enligt lÀrare och rektorer i grundsÀrskolan en bra kvalitet och den generella bilden som framkommer i granskningen Àr att grundsÀrskolan ofta omfattas av statliga insatser. DÀremot omfattas grundsÀrskolan aldrig enskilt, och ofta i mindre utstrÀckning, lite efterÄt eller lite vid sidan om de insatser som genomförs för grundskolan. Det visas sÀrskilt av att antalet bedömningsstöd för grundsÀrskolan Àr fÄ och av att det finns brister i uppföljningen och utvÀrderingen av grundsÀrskolan pÄ nationell nivÄ. Det visas i viss mÄn ocksÄ av hur grundsÀrskolan beaktats vid timplaneförÀndringar och lÀroplansförÀndringar och i stödet att tolka styrdokument.

Det kan enligt Riksrevisionen finnas skÀl för bÄde regeringen och Skolverket att avgrÀnsa bort grundsÀrskolan i enskilda fall vid beslut om insatser. Men om grundsÀrskolan inte omfattas eller tydligt beaktas riskerar regeringen och Skolverket att inte uppfylla intentionerna om att utbildningen i grundsÀrskolan ska motsvara utbildningen i grundskolan och samtidigt anpassas till grundsÀrskolans förhÄllanden. Det finns ocksÄ ett viktigt signalvÀrde i att inkludera grundsÀrskolan och att göra det frÄn början. De lÀrare och rektorer som intervjuats i granskningen har en tydlig uppfattning om att deras elever inte riktigt rÀknas pÄ samma sÀtt som grundskolans, trots att utbildningens mÄl gÀller för

R I K S R E V I S I O N E N 53

67

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

dem i samma utstrÀckning som i grundskolan. Uppfattningen grundas inte bara pÄ utformningen av statliga insatser, utan gÀller Àven faktorer som huvudmÀnnen i huvudsak ansvarar för, till exempel kompetensutveckling. Men enligt Riksrevisionen Àr uppfattningen hos lÀrare och rektorer ocksÄ till viss del befogad i de statliga insatser som granskningen omfattar. I följande avsnitt sammanfattas och utvecklas resultaten i granskningen.

6.1.1 GrundsÀrskolan har fÄ bedömningsstöd

Eleverna i grundsÀrskolan ska enligt skollagen ges möjlighet att utveckla sina kunskaper sÄ lÄngt det Àr möjligt i samma utstrÀckning som elever i övriga skolformer. Det Àr enligt Riksrevisionen dÀrmed rimligt att lÀrare i grundsÀrskolan har ett lika omfattande stöd som lÀrare i andra skolformer för att bedöma elevernas kunskaper. Eftersom förutsÀttningarna för sambedömning Àr begrÀnsade i grundsÀrskolan Àr bedömningsstöden ocksÄ sÀrskilt viktiga för att frÀmja en likvÀrdig bedömning. Att grundsÀrskolans lÀrare har tillgÄng till avsevÀrt fÀrre bedömningsstöd Àn lÀrare i grundskolan Àr dÀrför en brist. Skolverket har beslutat att ta fram fler bedömningsstöd för grundsÀrskolans Àmnen. Riksrevisionen bedömer dock att det finns ytterligare behov av bedömningsstöd och att Skolverket bör sÀkerstÀlla att grundsÀrskolans lÀrare har ett tillrÀckligt stöd för att bedöma elevernas kunskaper.

6.1.2 Bristande information om mÄluppfyllelse

För att Skolverket, regeringen och riksdagen ska kunna fatta beslut om ÄtgÀrder för grundsÀrskolan Àr det viktigt att det pÄ nationell nivÄ finns information om utvecklingen inom skolformen.

Skolverket, som har ansvar för att pÄ nationell nivÄ följa upp och utvÀrdera skolvÀsendet, har till och med 2018 haft lagliga begrÀnsningar för att samla in uppgifter om eleverna i grundsÀrskolan pÄ individnivÄ. Det hade enligt Riksrevisionen dock kunnat vara möjligt att samla in fler uppgifter pÄ gruppnivÄ Àn antal elever som fÄr sÀrskilt stöd och som pendlar till skolan, till exempel hur mÄnga elever som uppnÄr olika kunskapskrav. SÄdan information kan anvÀndas som utgÄngspunkt för fortsatta analyser, exempelvis om det finns generella faktorer i undervisningen i grundsÀrskolan som gör att elever inte ges möjlighet att nÄ kunskapskraven.

I och med att den regelbundna uppföljningen gett begrÀnsad information om grundsÀrskolan har utvÀrderingar och tillfÀlliga uppföljningar potentiellt varit viktigare kÀllor för informationsinsamling under granskningsperioden. Flera av de utvÀrderingar och tillfÀlliga uppföljningar som Skolverket genomfört har gett information om grundsÀrskolan inom specifika omrÄden, men sammantaget Àr kunskaperna om mÄluppfyllelsen i grundsÀrskolan bristfÀllig. Det beror delvis pÄ att mÄnga utvÀrderingar och uppföljningar styrts av regeringsuppdrag, men

54 R I K S R E V I S I O N E N

68

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

Skolverket hade enligt Riksrevisionens bedömning i större utstrÀckning kunnat prioritera grundsÀrskolan vid beslut om att genomföra utvÀrderingar och uppföljningar.

Det kan finnas motiv för regeringen och Skolverket att avgrÀnsa bort grundsÀrskolan i enskilda undersökningar. Vissa resultat som tas fram för grundskolan eller sammanstÀlls för flera skolformer samtidigt kan ocksÄ vara giltiga för grundsÀrskolan. Men om grundsÀrskolan alltför sÀllan omfattas eller tydligt beaktas i utvÀrderingar och uppföljningar riskerar regeringen och Skolverket att missa viktig information om de sÀrskilda förhÄllanden som kan gÀlla i grundsÀrskolan.

I viss mÄn har Skolinspektionens sammanstÀllningar av resultat frÄn tillsyn och kvalitetsgranskningar gett regeringen information om nÄgra av grundsÀrskolans förutsÀttningar att nÄ de nationella mÄlen för skolan. Det gÀller delvis Àven de statliga offentliga utredningar som omfattat grundsÀrskolan.

Riksrevisionens samlade bedömning Àr dock att den statliga uppföljningen och utvÀrderingen av grundsÀrskolan har brister. Det saknas information om skillnader mellan grundsÀrskolor och huvudmÀn samt utvecklingen i grundsÀrskolan över tid. Det saknas ocksÄ information om grundsÀrskolans förutsÀttningar att utveckla elevernas kunskaper och om elevernas kunskapsutveckling. Detta visas Àven i regeringens redovisning till riksdagen i budgetpropositionen dÀr endast antal elever och kostnader redovisas.

FrÄn och med januari 2019 har Skolverket fÄtt utökade möjligheter att samla in information om grundsÀrskolans elever pÄ individnivÄ. Det kan förbÀttra uppföljningen av grundsÀrskolan, men det finns mot bakgrund av de redovisade bristerna i informationsinsamlingen anledning för Skolverket att ytterligare utveckla uppföljningen och utvÀrderingen av skolformen. Det kan mot denna bakgrund ocksÄ finnas skÀl för regeringen att sÀrskilt beakta grundsÀrskolan vid utformningen av direktiv till statliga offentliga utredningar och vid uppföljnings- och utvÀrderingsuppdrag till Skolverket.

6.1.3 Behov av att se över grundsÀrskolans timplaner

Skolverket har uppmÀrksammat regeringen pÄ behovet av att se över grundsÀrskolans timplaner i Àmnen och ÀmnesomrÄden. Dessa synpunkter har inte resulterat i en översyn av timplanerna. Enligt Riksrevisionen finns det en risk för att nuvarande timplaner inte Àr tillrÀckligt anpassade till grundsÀrskolans förutsÀttningar och inte heller motsvarar grundskolans timplan sÄ lÄngt det Àr möjligt.

Timplanerna anger den garanterade undervisningstiden för olika Àmnen och ÀmnesomrÄden och sÀtter ramar för de kunskaper som Àr möjliga att nÄ för eleverna. Det Àr dÀrför viktigt att den garanterade undervisningstiden Àr vÀl

R I K S R E V I S I O N E N 55

69

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

anpassad till behoven hos grundsÀrskolans elever och mÄlen för utbildningen som uttrycks i grundsÀrskolans kursplaner. Som utgÄngspunkt bör elever i svensk skola ocksÄ ha rÀtt till undervisning i lika stor omfattning, vilket elever som lÀser ÀmnesomrÄden inte har. Mot denna bakgrund finns det enligt Riksrevisionens bedömning ett behov av att se över om timplanerna för grundsÀrskolans Àmnen och ÀmnesomrÄden Àr anpassade efter elevernas behov och mÄlen för utbildningen.

6.1.4 GrundsĂ€rskolan beaktas oftast vid lĂ€roplansförĂ€ndringar


En förÀndring av en lÀroplan bör enligt Riksrevisionen som utgÄngspunkt ses som en förbÀttring som Àr tÀnkt att svara mot ett identifierat behov. En lÀroplansförÀndring som omfattar grundskolan bör dÀrmed, om det inte Àr omotiverat, Àven omfatta grundsÀrskolan.

De flesta lÀroplansförÀndringar sedan 2011 omfattar bÄde grundskolan och grundsÀrskolan och har dÄ trÀtt i kraft samtidigt. FörÀndringarna har dÀrmed kommit eleverna i de bÄda skolformerna till del samtidigt. I tvÄ fall har förÀndringar av lÀroplanerna utarbetats och beslutats senare för grundsÀrskolan Àn för grundskolan. Det betyder att huvudmÀn för grundsÀrskolor och grundsÀrskolelÀrare vid dessa förÀndringar har fÄtt kortare tid pÄ sig att ta del av och sÀtta sig in i förÀndringarna jÀmfört med de som arbetar i grundskolan. I ett fall har grundsÀrskolan enligt Riksrevisionens bedömning inte heller tydligt beaktats vid lÀroplansförÀndringar. Det gÀller de förtydliganden om trygghet och studiero som trÀder i kraft 1 juli 2019 i lÀroplanerna för grundskolan, specialskolan och sameskolan, men inte i lÀroplanen för grundsÀrskolan.

6.1.5 
men det finns vissa brister i stödet att tolka styrdokument

GrundsÀrskolans kommentarmaterial, som Skolverket tar fram för att förtydliga lÀroplaner och andra styrdokument och hjÀlpa lÀrare att tolka lÀroplanerna, har inte uppdaterats sedan 2011. De uppdaterades dÀremot 2017 för grundskolans samtliga Àmnen efter att bestÀmmelser om digital kompetens infördes i samtliga lÀroplaner. Det finns enligt Riksrevisionen goda skÀl till att kommentarmaterialet inte har uppdaterats under det senaste Äret, i och med att fler kursplaneförÀndringar Àr planerade. Men sammantaget framkommer en bild dÀr grundsÀrskolans stöd för att tolka styrdokument inte prioriterats i samma utstrÀckning som stödet till grundskolan.

Kommentarmaterialet för grundsÀrskolan Àr mindre omfattande Àn grundskolans utan att det finns tydliga skÀl till det. En förklaring Àr att grundsÀrskolans lÀrare som komplement till det egna kommentarmaterialet ska kunna anvÀnda grundskolans kommentarmaterial. LÀrare och rektorer i granskningens intervjuer Àr dock kritiska mot att de i nÀstan alla aspekter av sin undervisning mÄste anvÀnda sig av undervisningsmaterial som Àr framtaget för andra skolformer och

56 R I K S R E V I S I O N E N

70

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

för andra elever Àn deras egna. De menar ocksÄ att de allmÀnna rÄden som ska ge stöd till att tolka styrdokumenten inte heller Àr tillrÀckligt anpassade för grundsÀrskolan.

Riksrevisionens bedömer mot denna bakgrund att Skolverket tydligare bör prioritera grundsÀrskolan vid utvecklingen av stöd för att tolka styrdokument sÄsom lÀroplaner och ge grundsÀrskolelÀrare ett motsvarande stöd att tolka lÀroplanerna som grundskolans lÀrare har.

6.1.6 Skolverket kan ytterligare förbÀttra sin interna styrning

En del av Skolverkets uppdrag som förvaltningsmyndighet för skolvÀsendet innebÀr att identifiera behov av olika ÄtgÀrder för att kunna frÀmja att alla barn och elever fÄr tillgÄng till en likvÀrdig utbildning, bidra till goda förutsÀttningar för barns utveckling och lÀrande och till förbÀttrade kunskapsresultat för elever. Det Àr viktigt att informationsinsamlingen av behov sker sÄ att olika skolformer kan beaktas pÄ ett likvÀrdigt sÀtt vid prioriteringar av de insatser som genomförs.

PÄ flera av de omrÄden som granskningen omfattar har Skolverket pÄ myndighetsnivÄ saknat en överblick av vilka behov som finns i grundsÀrskolan. Först under 2018 har myndigheten gjort en samlad analys av olika behov av styrdokumentsutveckling i olika kursplaner. Skolverket har fram till 2018 inte heller haft en samlad överblick av vilka uppföljningar och utvÀrderingar som myndigheten genomfört för olika skolformer och vilken information dessa gett. NÀr det gÀller kommentarmaterial och bedömningsstöd har Skolverket haft kÀnnedom om behovet av att utveckla dessa material för grundsÀrskolan. DÀremot bedömer Riksrevisionen att Skolverket utifrÄn denna information i högre grad kunnat prioritera grundsÀrskolan vid beslut om att genomföra olika insatser.

Under 2018 har regeringen ocksÄ tydliggjort Skolverkets ansvar för att identifiera behov av insatser och vidta ÄtgÀrder i myndighetens instruktion. Riksrevisionen ser positivt pÄ denna utveckling, men det Àr Ànnu oklart vilka effekter dessa ÄtgÀrder har pÄ lÀngre sikt. Mot bakgrund av att grundsÀrskolan inte i tillrÀcklig grad omfattats av Skolverkets insatser ser Riksrevisionen dÀrför ett behov av att ytterligare utveckla den interna styrningen pÄ myndigheten sÄ att olika skolformer beaktas pÄ ett likvÀrdigt sÀtt vid beslut om insatser.

R I K S R E V I S I O N E N 57

71

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

6.2 Rekommendationer

Riksrevisionen ger följande rekommendationer till Skolverket:

‱Se till att lĂ€rare i grundsĂ€rskolan fĂ„r tillrĂ€ckligt stöd för att kunna bedöma elevernas kunskaper.

‱Utveckla uppföljningen och utvĂ€rderingen av grundsĂ€rskolan. Uppföljningen och utvĂ€rderingen bör svara pĂ„ om elever i grundsĂ€rskolan har goda möjligheter att utifrĂ„n sina förutsĂ€ttningar nĂ„ sĂ„ lĂ„ngt som möjligt enligt utbildningens mĂ„l.

‱SĂ€kerstĂ€ll att grundsĂ€rskolan tydligt beaktas i myndighetens interna styrning.

Riksrevisionen ger följande rekommendationer till regeringen:

‱Utveckla redovisningen till riksdagen av om grundsĂ€rskolan nĂ„r de mĂ„l som riksdagen beslutat.

‱Se över timplanerna för grundsĂ€rskolans Ă€mnen och Ă€mnesomrĂ„den.

58 R I K S R E V I S I O N E N

72

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

Referenslista

Bet. 2015/16:UbU12, rskr. 2015/16:168.

Bet. 2015/16:UbU14, rskr. 2015/16:228.

Budgetlag (2011:203).

Dir. 2017:88, dir. 2018:33, dir. 2018:58. BÀttre möjligheter för elever i de obligatoriska skolformerna att nÄ de kunskapskrav som minst ska nÄs. Kommittédirektiv.

Dir 2017:133. Översyn av styrningen inom funktionshinderpolitiken. KommittĂ©direktiv.

Dir 2018:71. Ökad likvĂ€rdighet genom minskad skolsegregation och förbĂ€ttrad resurstilldelning. KommittĂ©direktiv.

Förordning (SKOLFS 2010:37) om lÀroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet.

Förordning (SKOLFS 2010:255) om lÀroplan för grundsÀrskolan. Förordning (2011:556) med instruktion för Statens skolinspektion.

Förordning (2011:130) med instruktion för Specialpedagogiska skolmyndigheten. Förordning (2015:1047) med instruktion för Statens skolverk. Myndighetsförordning (2007:515).

Prop. 2008/09:87. Tydligare mĂ„l och kunskapskrav – nya lĂ€roplaner för skolan, bet. 2008/09:UbU9, rskr. 2008/09:189.

Prop. 2009/10:165. Den nya skollagen – för kunskap, valfrihet och trygghet, bet. 2009/10:UbU21, rskr. 2009/10:370, rskr. 2009/10:371.

Prop. 2012/13:64. Utökad undervisningstid i matematik, bet. 2012/13:UbU16, rskr. 2012/13:199.

Prop. 2014/15:137. Obligatoriska bedömningsstöd i Ärskurs 1, bet. 2015/16:UbU4, rskr. 2015/16:48.

Prop. 2015/16:149. Ytterligare undervisningstid i matematik, bet. 2015/16:UbU21, rskr. 2015/16:256.

Prop. 2016/17:143. En stadieindelad timplan i grundskolan och nÀrliggande frÄgor, bet. 2016/17:UbU23, rskr. 2016/17:339.

Prop. 2017/18:14. Nationella prov – rĂ€ttvisa, likvĂ€rdiga, digitala. bet. 2017/18:UbU5, rskr. 2017/18:44.

Prop. 2018/19:1. Budgetpropositionen för 2019.

Prop. 2017/18:1. Budgetpropositionen för 2018.

Prop. 2016/17:1. Budgetpropositionen för 2017.

Prop. 2015/16:1. Budgetpropositionen för 2016.

R I K S R E V I S I O N E N 59

73

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

Prop. 2014/15:1. Budgetpropositionen för 2015. Prop. 2013/14:1. Budgetpropositionen för 2014 Prop. 2012/13:1. Budgetpropositionen för 2013. Prop. 2011/12:1. Budgetpropositionen för 2012. Prop. 2010/11:1. Budgetpropositionen för 2011.

Ramböll (2016). SlututvĂ€rdering: utvĂ€rderingen av matematiklyftet 2013–2016. Avsedd för Skolverket.

Regeringsbeslut (U2009/312/S). Uppdrag att utarbeta nya kursplaner och kunskapskrav för grundskolan och motsvarande skolformer m.m. Beslutat 2009-01-22.

Regeringsbeslut (U2014/3489/S). Uppdrag att ta fram förslag till en stadieindelad timplan för grundskolan. Beslutat 2014-05-15.

Regeringsbeslut (U2014/5377/S). TillÀgg till uppdraget att ta fram förslag till en stadieindelad timplan för grundskolan. Beslutat 2014-09-11.

Regeringsbeslut (U2015/03529/S). Uppdrag om kunskapskrav i lÀsförstÄelse och obligatoriska bedömningsstöd i Ärskurs 1. Beslutat 2015-06-17.

Regeringsbeslut (U2017/02561/S). Uppdrag att ta fram kartlÀggningsmaterial och revidera obligatoriska bedömningsstöd och nationella prov i grundskolan, sameskolan och specialskolan. Beslutat 2017-06-01.

Regeringsbeslut (U2017/01874/S). Uppdrag att ta fram förslag till stadieindelade kursplaner och kunskapskrav i moderna sprÄk och teckensprÄk för hörande. Beslutat 2017-09-14.

Regeringsbeslut (U2018/01430/S). Uppdrag om mer rörelse i skolan. Beslutat 2018-03-21.

Regeringsbeslut (U2018/02965/S). TillÀggsuppdrag om mer rörelse i skolan. Beslutat 2018-06-28.

Regleringsbrev för budgetĂ„ren 2011–2018 avseende Statens skolverk. Skolförordning (2011:185).

Skolinspektionen (2010). Undervisningen i svenska grundsÀrskolan. Kvalitetsgranskning. Dnr 2009:1775.

Skolinspektionen (2016). Integrerade elever – Undervisningssituationen för elever som Ă€r mottagna i grundsĂ€rskolan och fĂ„r sin undervisning i grundskolan. Kvalitetsgranskning. Dnr 2015:6583.

Skollag (2010:800).

Skolverket (2009). Redovisning av uppdrag om kunskapsbedömning i sÀrskola och sÀrvux. Dnr 2008:03526.

Skolverket (2010). Budgetunderlag 2011–2013. Dnr 2010:135.

60 R I K S R E V I S I O N E N

74

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

Skolverket (2010-10-01). Redovisning av uppdrag om att utarbeta nya kursplaner och kunskapskrav för grundskolan och motsvarande skolformer m.m. Dnr 2009:568.

Skolverket (2010-03-22). Redovisning av uppdrag om att utarbeta nya kursplaner och kunskapskrav för grundskolan och motsvarande skolformer m.m. Dnr. 2008:741.

Skolverket (2011). Matematikundervisning i grundsÀrskolan. En utvÀrdering av Matematiksatsningen. Rapport 368.

Skolverket (2011). Kommentarmaterial till grundsĂ€rskolans kursplaner. Skolverket (2014). Gilla LĂ€sa Skriva – bedömningsstöd i Ă„rskurs 1–6.

Skolverket (2014). Privata aktörer inom förskola och skola. En nationell kartlÀggning av enskilda huvudmÀn och Àgare. Rapport 410.

Skolverket (2014). Rapportering om prioriterade insatser samt underlag för uppföljning för de funktionshinderspolitiska delmÄlen för Skolverket, Skolinspektionen och Specialpedagogiska skolmyndigheten. Dnr 2014:136.

Skolverket (2014). Rapportering om utvecklingen av funktionshinderspolitiken Är 2014 för Skolverket, Skolinspektionen och Specialpedagogiska skolmyndigheten.

Dnr 2014:1272.

Skolverket (2014). Redovisning av uppdrag att följa upp och analysera Skolverkets verksamhet utifrÄn minoritetspolitikens mÄl. Dnr 2010:00242.

Skolverket (2014). Uppdrag om uppföljning av de sex mÄlen för Education for All (EFA). Dnr 2014:126.

Skolverket (2015). Att planera för barn och elever med funktionsnedsĂ€ttning - en sammanstĂ€llning av forskning, utvĂ€rdering och inspektion 1994–2014.

Skolverket (2015). Kunskapsbedömning i trÀningsskolan.

Skolverket (2015). Bild i grundskolan. En nationell ÀmnesutvÀrdering i Ärskurs 6 och 9. Rapport 423.

Skolverket (2015). Musik i grundskolan. En nationell ÀmnesutvÀrdering i Ärskurs 6 och 9. Rapport 424.

Skolverket (2015). Slöjd i grundskolan. En nationell ÀmnesutvÀrdering i Ärskurs 6 och 9. Rapport 425.

Skolverket (2015). Redovisning av uppdrag att följa upp och analysera Skolverkets verksamhet utifrÄn minoritetspolitikens mÄl. Dnr 2010:00242.

Skolverket (2015). Redovisning av uppdrag om prognos över behovet av olika lÀrarkategorier. Dnr 2014:725.

Skolverket (2015). Skolreformer i praktiken – hur reformerna landade i grundskolans vardag 2011–2014. Rapport 418.

Skolverket (2015). Skolverket lÀgesbedömning 2015. Rapport 421.

Skolverket (2015). Uppdrag om konsekvenser för skolhuvudmÀn av rÀtten att överklaga vissa beslut. Dnr 2014:00127.

R I K S R E V I S I O N E N 61

75

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

Skolverket (2016). Bedömningsstöd i lĂ€s- och skrivutveckling – obligatoriskt i Ă„rskurs 1.

Skolverket (2016). IT-anvÀndning och IT-kompetens i skolan. Skolverkets IT- uppföljning 2015. Dnr 2015:00067.

Skolverket (2016). Slutredovisning av uppdrag om slutrapportering om utvecklingen av funktionshinderspolitiken Ă„ren 2011–2016 för Skolverket, Skolinspektionen och Specialpedagogiska skolmyndigheten. Dnr 2015:1575.

Skolverket (2016). UtvÀrdering av den nya betygsskalan samt kunskapskravens utformning. Dnr 2014:892.

Skolverket (2017). Gilla Matematik – bedömningsstöd för grundsĂ€rskolans Ă„rskurs 1–6. Skolverket (2017). Skolverkets lĂ€gesbedömning 2017. Rapport 455.

Skolverket (2017). UtvÀrdering av betyg frÄn Ärskurs 6. Rapport 451.

Skolverket (2017). Redovisning av uppdrag att ta fram Äterkommande prognoser över behovet av förskollÀrare och olika lÀrarkategorier. Dnr 2016:906.

Skolverket (2018). KunskapssammanstÀllning med utgÄngspunkt i rekommendationer inom utbildningsomrÄdet. Dnr 2018:1058.

Skolverket (2018). Plan för uppföljnings- och utvÀrderingsstudier. Dnr 2019:00209.

Skolverket (2018). Inriktningsbeslut. Dnr 2018:1135.

Skolverket (2018). LÀrares anvÀndning av kurs- och Àmnesplaner. Dnr 2018:10.

Skolverket (2018). Mottagande i grundsÀrskola och gymnasiesÀrskola samt urval till gymnasiesÀrskolans nationella program.

Skolverket (2018). Redovisning av uppdrag om utvÀrdering av de nationella skolutvecklingsprogrammen. Dnr 2017:00251.

Skolverket (2018). Redovisning av uppdrag om Samverkan för bÀsta skola. Dnr 2015:778.

Skolverket (2018). Redovisning av uppdrag om att ta fram en stadieindelad timplan för grundsÀrskolan, specialskolan och sameskolan. Dnr 2017:782.

Skolverket (2018). Redovisning av uppdrag om plan för utvecklingsarbetet med att digitalisera de nationella proven m.m. Dnr 2018:00144.

Skolverket (2019). Skolverkets Ă„rsredovisning 2018.

Skolverket (2019). Redovisning av uppdrag om mer rörelse i skolan. Dnr 2018:838.

Skolverkets föreskrifter om kunskapskrav för grundskolans Àmnen (SKOLFS 2011:19).

SOU 2003:35. Carlbeck-kommittĂ©n. För den jag Ă€r – om utbildning och utvecklingsstörning: delbetĂ€nkande.

SOU 2004:98. Carlbeck-kommittén. För oss tillsammans. Om utbildning och utvecklingsstörning.

62 R I K S R E V I S I O N E N

76

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

SOU 2013:30. Utredningen om förbĂ€ttrade resultat i grundskolan. Det tar tid – om effekter av skolpolitiska reformer: DelbetĂ€nkande.

SOU 2014:5. Utredningen om skolans kommunalisering. Staten fĂ„r inte abdikera – om kommunalisering.

SOU 2014:12 Utredningen om förbĂ€ttrade resultat i grundskolan. UtvĂ€rdera för utveckling – om utvĂ€rdering av skolpolitiska reformer.

SOU 2015:81. Grundskoleutredningen. Mer tid för kunskap – förskoleklass, förlĂ€ngd skolplikt och lovskola.

SOU 2016:25. Utredningen om nationella prov. LikvĂ€rdigt, rĂ€ttssĂ€kert och effektivt – ett nytt nationellt system för kunskapsbedömning.

SOU 2016:38. 2015 Ärs skolkommission. Samling för skolan. Nationella mÄlsÀttningar och utvecklingsomrÄden för kunskap och likvÀrdighet: delbetÀnkande.

SOU 2016:59. Utredningen om en lĂ€sa-skriva-rĂ€kna-garanti. PĂ„ goda grunder – en Ă„tgĂ€rdsgaranti för lĂ€sning, skrivning och matematik.

SOU 2016:94. Att vĂ€nda frĂ„nvaro till nĂ€rvaro – en utredning om problematisk elevfrĂ„nvaro. Saknad! UppmĂ€rksamma elevers frĂ„nvaro och agera.

SOU 2017:35. 2015 Ärs skolkommission. Samling för skolan. Nationell strategi för kunskap och likvÀrdighet.

SOU 2017:51. Utredningen bĂ€ttre skola genom mer attraktiva skolprofessioner. Utbildning, undervisning och ledning – reformvĂ„rd till stöd för en bĂ€ttre skola: delbetĂ€nkande.

SOU 2018:41. 2017 Ă„rs Skolmyndighetsutredning. Statliga skolmyndigheter – för elever och barn i en bĂ€ttre skola.

Statskontoret (2015). Myndighetsanalys av Statens skolverk. Dnr 2015/33-5. UmeÄ universitet (2016). UtvÀrdering av Matematiklyftets resultat. Slutrapport.

Utbildningsdepartementet (U2015/06066/S). Vissa timplanefrÄgor. Promemoria 2015-12-23.

Utbildningsdepartementet (U2016/03475/S). En stadieindelad timplan i grundskolan och nÀrliggande frÄgor. Promemoria 2016-08-23.

Utbildningsdepartementet (U2018/03059/GV). Statens skolverks och Statistiska centralbyrÄns möjligheter att behandla kÀnsliga personuppgifter om elever i vissa skolformer respektive deltagare i folkhögskolan m.m. Promemoria 2018-07-06.

Ändringsförfattning SKOLFS 2013:157. Förordning om Ă€ndring i förordningen (SKOLFS 2010:37) om lĂ€roplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet.

Ändringsförfattning SKOLFS 2015:36. Förordning om Ă€ndring i förordningen (SKOLFS 2010:37) om lĂ€roplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet.

R I K S R E V I S I O N E N 63

77

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

G R U N D S Ä R S K O L A N S K U N S K A P S U P P D R A G – S T Y R N I N G , S T Ö D O C H U P P F Ö L J N I N G

Ändringsförfattning SKOLFS 2015:45. Föreskrifter om Ă€ndring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:28) om kursplaner för grundsĂ€rskolans Ă€mnen och Ă€mnesomrĂ„den.

Ändringsförfattning SKOLFS 2015:46. Föreskrifter om Ă€ndring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:29) om kunskapskrav för grundsĂ€rskolans Ă€mnen och Ă€mnesomrĂ„den.

Ändringsförfattning SKOLFS 2016:38, SKOLFS 2017:11 och SKOLFS 2018:8. Förordning om Ă€ndring i förordningen (SKOLFS 2010:37) om lĂ€roplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet.

Ändringsförfattning SKOLFS 2016:41, SKOLFS 2017:14 och 2018:11. Förordning om Ă€ndring i förordningen (SKOLFS 2010:255) om lĂ€roplan för grundsĂ€rskolan.

Ändringsförfattning SFS 2017:1302. Förordning om Ă€ndring i förordningen (2015:1047) med instruktion för Statens skolverk.

Ändringsförfattning SKOLFS 2018:242. Förordning om Ă€ndring i förordningen (SKOLFS 2010:37) om lĂ€roplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet.

Ändringsförfattning SFS 2018:750. Förordning om Ă€ndring i skolförordningen (2011:185).

Ändringsförfattning SFS 2018:1512. Förordning om Ă€ndring i skolförordningen (2011:185).

WebbkÀllor

Skolverket, ”Bedömning i Ă€mnen i grundsĂ€rskolan”, https://www.skolverket.se/undervisning/grundsarskolan/bedomning-i- grundsarskolan/bedomningsstod-i-amnen-i-grundsarskola, hĂ€mtad 2019-03-12.

Skolverket, ”Bedömningsportalen”, https://www.skolverket.se/undervisning/kallsidor/bedomningsportalen, hĂ€mtad 2018-12-29.

Skolverket, ”Sambedömning”, https://www.skolverket.se/undervisning/grundsarskolan/bedomning-i- grundsarskolan/sambedomning-i-grundsarskolan, hĂ€mtad 2019-02-13.

Skolverket, ”Sök statistik”, Undervisningsformer lĂ€sĂ„ren 2006/07-2018/19. Tabell 5. https://www.skolverket.se/skolutveckling/statistik/sok-statistik-om-forskola-skola- och-vuxenutbildning?sok=SokC&verkform=Grunds% C3%A4rskolan&omrade=Elever&lasar=2018/19&run=1, hĂ€mtad 2019-04-04.

Skolverkets, ”Sök statistik”, Skolenheter och elever lĂ€sĂ„ren 2013/14-2018/19. Tabell

2A. https://www.skolverket.se/skolutveckling/statistik/sok-statistik-om-forskola- skola-och-vuxenutbildning?sok=SokC&verkform=Grunds% C3%A4rskolan&omrade=Elever&lasar=2018/19&run=1, hÀmtad 2019-04-04.

64 R I K S R E V I S I O N E N

78

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

Bilaga 1. Timplaner152

Tabell B1 Timplaner grundsĂ€rskolan och grundskolan – garanterad undervisningstid per Ă€mne

Ämne GrundsĂ€rskola Grundskola
     
Bild 225 230
     
Hem- och konsumentkunskap 525 118
     
Idrott och hÀlsa 750 500
     
Musik 395 230
     
Slöjd 730 330
     
Svenska/svenska som andrasprÄk 1 300 1 490
     
Engelska 180 480
     
Matematik 1 110 1 125
     
GrundsÀrskola: SamhÀllsorienterande Àmnen (SO) 695 -
Grundskola: Geografi, historia, religionskunskap, samhÀllskunskap - 885
     
GrundsÀrskola: Naturorienterade Àmnen (NO) 595 -
Grundskola: Biologi, fysik, kemi - 600
     
Teknik 190 200
     
SprÄkval - 320
     
Elevens val 195 382
     
Totalt garanterat antal timmar 6 890 6 890
     
DĂ€rav skolans val 1 800 600
     

Tabell B2 Timplan grundsĂ€rskolan – garanterad undervisningstid per Ă€mnesomrĂ„de

ÄmnesomrĂ„de i grundsĂ€rskolan, inriktning trĂ€ningsskola

Estetisk verksamhet   995
 
     
Kommunikation   995
     
Motorik   995
     
Vardagsaktiviteter   995
     
Verklighetsuppfattning   995
     
Elevens val   190
     
Fördelningsbar undervisningstid   1 500
     
Totalt garanterat antal timmar   6 665
     

152 Skolförordning (2011:185).

R I K S R E V I S I O N E N 65

79

Skr. 2019/20:39

Bilaga 1

GRUNDSÄRSKOLANS KUNSKAPSUPPDRAG – STYRNING, STÖD OCH UPPFÖLJNING

GrundsÀrskolan Àr till för barn som pÄ grund av en utvecklingsstörning eller en begÄvningsmÀssig funktionsnedsÀttning inte kan nÄ grundskolans kunskapskrav. De ska precis som övriga elever i den svenska skolan ges möjlighet att utveckla sina kunskaper sÄ lÄngt det Àr möjligt. Utbildningen ska sÄ lÄngt det Àr möjligt motsvara utbildningen i grundskolan och samtidigt anpassas efter grundsÀrskolans behov.

Riksrevisionens granskning visar att grundsÀrskolans behov inte har tillgodosetts tillrÀckligt i de statliga insatserna för att styra, stödja och följa upp grundsÀrskolan. MÄnga av de insatser som Skolverket genomfört för grundsÀrskolan Àr uppskattade, men lÀrare i grundsÀrskolan har ett avsevÀrt mindre stöd för att bedöma elevernas kunskaper Àn lÀrare i grundskolan. Det finns ocksÄ brister i uppföljningen och utvÀrderingen av grundsÀrskolan pÄ nationell nivÄ. GrundsÀrskolan har i viss mÄn inte heller beaktats vid timplansförÀndringar, lÀroplansförÀndringar och i stödet att tolka dessa styrdokument. Det styrks av att lÀrare och rektorer i grundsÀrskolan upplever att deras elever inte rÀknas pÄ samma sÀtt som grundskolans.

Riksrevisionen rekommenderar Skolverket att se till att lÀrare i grundsÀrskolan fÄr ett tillrÀckligt stöd för att kunna bedöma elevernas kunskaper. Myndigheten bör ocksÄ utveckla uppföljningen och utvÀrderingen av grundsÀrskolan och sÀkerstÀlla att den tydligt beaktas i myndighetens interna styrning. Regeringen bör utveckla redovisningen till riksdagen om grundsÀrskolan och se över grundsÀrskolans timplaner.

ISSN 1652-6597

ISBN 978-91-7086-520-6

BestÀllning: www.riksrevisionen.se

riksrevisionen

nybrogatan 55, 114 90 stockholm 08-5171 40 00 www.riksrevisionen.se

80

Utbildningsdepartementet

Utdrag ur protokoll vid regeringssammantrÀde den 7 november 2019

NÀrvarande: statsminister Löfven, ordförande, och statsrÄden Johansson, Baylan, Hallengren, Hultqvist, Andersson, Bolund, Damberg, Shekarabi, Ygeman, Eriksson, Ekström, Dahlgren, Ernkrans, Lindhagen, Hallberg, Nordmark, Micko

Föredragande: statsrÄdet Ekström

Regeringen beslutar skrivelse Riksrevisionens rapport om grundsÀrskolans kunskapsuppdrag

Skr. 2019/20:39

81