Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda ytterligare förenklingar i plan- och bygglagen och tillkännager detta för regeringen.
Den 2 juli 2014 trädde nya regler om bygglovsbefriade åtgärder i kraft i plan- och bygglagen. Syftet med de nya reglerna var i och för sig inte att förenkla själva byggprocessen, utan snarare att kunna avvika från detaljplanen. Under förutsättning att vissa kriterier var uppfyllda blev följande åtgärder tillåtna utan krav på bygglov.
De bygglovsbefriade åtgärderna har därefter kompletterats med bl.a. bestämmelser om altaner.
En åtgärd som däremot inte omfattats av regelförenklingarna var målning av husfasaden. Det kan i och för sig argumenteras att det i ett detaljplanerat område inte kan accepteras vilka färgsättningar som helst, men i de fall det rör sig om skillnader i färgnyanser eller om målningen endast avser en obetydlig del av huset, som t.ex. vindskivor eller paneler, vore det inte särskilt märkligt att låta detta omfattas av bygganmälan snarare än bygglov. Ett annat exempel är uppförande av plank eller mur mellan två fastigheter, och som överstiger 1,20 meter men inte 1,80 meter, i fall där fastighetsägarna är överens och där planket inte uppförs mot kommunal mark eller mot annan fastighetsgräns, som inte omfattas av samtycket. I dessa fall innebär nuvarande regelverk en onödig administrativ och tidskrävande process. Mot bakgrund av detta anser jag det vara rimligt att utreda möjligheterna att utvidga regelverket kring bygglovsbefriade åtgärder i plan- och bygglagen.
Patrick Reslow (SD) |
|