Motion till riksdagen
2019/20:800
av Angelika Bengtsson m.fl. (SD)

Matchfixning och straffskärpningar


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att höja straffsatserna för mutbrott och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör verka för ett nordiskt samarbete för att motverka matchfixning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

De senaste åren har uppgifter kring att matchfixning förekommer i Sverige i samband med idrottssammanhang avlöpt varandra. En hel del har gjorts och Riksidrottsförbundet har satsat stora resurser på att upplysa om problemet samt tagit krafttag kring den problematik som finns.

I maj 2015 fattade riksidrottsmötet beslut om ett särskilt reglemente där maxstraffet är upp till tio års avstängning från all organiserad idrottsverksamhet för en person som medverkat i vadhållning eller manipulation. En förening ska kunna dömas till böter på upp till 500 000 kronor.

Matchfixning förekommer i alla sporter men har mest belysts i bland annat fotboll i divisionen/divisioner under allsvenskan. Då man – för många helt ovetandes – utsätter ett helt lag, sport eller förening och inte bara sig själv för en kriminell handling är det bra att straffet är högt, men det bör skärpas ytterligare.

För att råda bot på kriminell verksamhet anser Sverigedemokraterna generellt att straffet måste sättas i proportion till brottet, vilket innebär en straffskärpning i för­hållande till i dag inom flera områden. Sverigedemokraterna vill att regeringen med kraft tar tag i frågan om matchfixning att vi kan råda bot på problematiken en gång för alla innan det blir en alltför stor verksamhet inom de kriminella nätverken.

Den kartläggning som Dagens Nyheter publicerade 2017 där de granskat de tjugotal polisanmälda fotbollsmatcherna i Sverige visar på att ett nätverk, ofta där grovt krimi­nella ingår, misstänks ligga bakom flera av brotten. På grund av straffvärdet på mutbrott saknar polisen möjlighet och befogenheter att använda sig av telefonavlyssning som använts för att få fram avgörande bevis i flera stora internationella härvor. Riksidrottsförbundet menar att risken för matchfixning har ökat i och med det att sportspelutbudet har ökat på internet. Regeringen bör därför höja straffvärdet på mutbrott.

Nordiskt samarbete

Under sommaren 2018 höll de nordiska riksidrottsförbunden ett gemensamt möte på Färöarna där bland annat frågan om matchfixning togs upp och där det beslutades att man ska tillsätta en grupp som ska arbeta med att inrätta en nordisk antimatchfixnings­organisation. Samtliga nordiska förbund kom överens om att arbeta fram en gemensam handlingsplan om hur man motverkar matchfixning och även hur man arbetar förebygg­ande. En grupp ska återkomma med förslag på beslut om hur det ska kunna implemen­teras, både i Sverige, i Norden och framöver även i Europa och övriga världen.

Det är bra om man på nordiskt plan kan samarbeta för att dels belysa och informera om problematiken och brottshandlingen bakom matchfixning, dels försöka förebygga och ändra beteende för att aldrig hamna i kriminellas händer. Tanken med de nordiska riksidrottsförbundens arbetsgrupp är att leda frågan om hur man förebygger brott kopplat till matchfixning för att aldrig hamna i kriminellas händer. 

Då kanaliseringen inte räcker till är det viktigt för idrottens framtid att den är fri från kriminella handlingar och att de som idrottar känner glädje, inspiration och inte hot vid utövandet. Det är glädjande att idrottsförbundet tar frågan på allvar och föregår med gott exempel och tar initiativ där regeringen misslyckats. Tanken är att vi ska ha en handlingsplan redo för de nordiska länderna.

 

 

Angelika Bengtsson (SD)

 

Aron Emilsson (SD)

Jonas Andersson i Linköping (SD)

Cassandra Sundin (SD)