Motion till riksdagen
2019/20:749
av Björn Söder m.fl. (SD)

Upphörande av bistånd till och avveckling av Unrwa


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Unrwa ska avvecklas och att dess nuvarande verksamhet i stället ska ingå i UNHCR och Unicef och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att upphöra med utbetalningar av finansiellt bistånd till Unrwa och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees (Unrwa) är FN:s flyktingorgan som bildades 1949 för att ta hand om palestinska flyktingar efter att arabländerna förlorade sitt anfallskrig mot Israel 1948. De judiska flyktingar i arabländerna som i samband med kriget fick sina hem konfiskerade och tvingades fly, gavs ingen större hjälp från omvärlden medan Unrwa skapades för palestinierna.

De som omfattas av Unwras verksamhetsområde är de som flytt från arabstaternas krig mot Israel, men även deras barn och adoptivbarn. Flyktingstatusen går i arv. Därför blir de palestinska flyktingarna kontinuerligt fler, trots att de med tiden borde bli färre, då den generation som utvandrade, fördrevs eller flydde före, efter eller under arabstaternas krig mot Israel 1948 dör av ålderdom.

Det är nu den fjärde generationen som fortsätter att erhålla flyktingstöd från FN-organet. Ingen annanstans kan någon grupp ärva flyktingstatus. Det är tämligen märkligt, då många av dessa palestinier har etablerat sig i andra länder och där till och med erhållit medborgarskap. Enligt Unwra är de dock fortfarande flyktingar och erhåller därmed stöd. Det kan med fog antas, vilket flera bedömare både i Israel och i västvärlden också gör, att arabvärlden och världssamfundet håller den palestinska flyktingsituationen vid liv för att den ska användas som ett politiskt vapen i debatten.

Idag driver Unwra skolor för runt 515 260 barn och använder värdlandets skolböcker. Men Unwras skolverksamhet, särskilt i Gaza, Judeen och Samarien där den palestinska myndigheten förser skolorna med skolböcker och läroplan, är starkt kritiserad av organisationer som granskat skolböckerna och läroplanen.

Enligt det svenska generalkonsulatet i Jerusalem bryter tre procent av 2 301 undersökta sidor av Unwra-skolböcker mot FN:s värderingar. Det innebär hela 69 sidor. Rapporter har visat att läroböcker som används i Unwras utbildning uppmanar till jihad och att ett flertal lärare på Unwras skolor stöder den nazistiska ideologin. De våldsbejakande budskapen upprepas gång på gång i Unwras skolor. I stället för att lära sig att sluta fred med den judiska staten lär sig eleverna i Unwras skolor att hålla konflikten med Israel vid liv.

Den 26 juni uttalade EU:s dåvarande höga representant för utrikespolitiska frågor, Federica Mogherini, följande om kritiken mot Unwras läromedel: Om problematiska frågor identifieras, gör Unwra det obligatoriskt för sina lärare att ta itu med dem genom de olika anrikningsmaterialsalternativen som finns tillgängliga för att säkerställa att läroplanen som levereras i dess skolor är anpassad efter FN:s värdegrund.”

Problemet är bara att detta inte är sant. Enligt en tidigare hemligstämplad rapport från amerikanska myndigheter, som släpptes i augusti 2018, så har det alternativa undervisningsmaterialet, som Unwra tagit fram för att använda istället för de texter som inte lever upp till FN:s värdegrund, aldrig nått ut till klassrum och lärare. En av anledningarna är enligt rapporten att lärarna vägrat att lära sig det nya undervisningsmaterialet. Unwra erkänner även att dess skolor och andra FN-installationer i Libanon har använts av beväpnade grupper.

Detta påvisar att Unwra är svagt och saknar kontroll samt att delar av dess personal identifierar sig med och lär ut våldsbejakande extremism. Unwras verksamhet är kontraproduktiv om målet är fred och demokrati. Organisationen kan inte ge invånarna i Unwras flyktingläger en riktig och meningsfull framtid, trots alla miljarder kronor som Unwras givarländer investerar i dessa läger.

Sverige är en stor biståndsgivare till Unwra och förra året lovade den dåvarande regeringen 250 miljoner amerikanska dollar till Unwra under en fyraårsperiod. Sverige ska således fortsätta skänka pengar till en organisation som gång efter gång kritiseras för antisemitism, hyllningar av terrorism och korruption. Det får vara slut nu.

Nyligen släpptes en mycket uppmärksammad rapport om korruptionen inom Unwra som blev internationellt omtalad i bland annat arabiska nyhetskanalen Al-Jazeera. Rapporten blev en nyhet även i svensk media. Personer inom Unwras ledning ska enligt rapporten ha gjort sig skyldiga till nepotism, repressalier och andra övertramp, för personlig vinning, för att tysta legitim kritik och för att i övrigt uppnå sina personliga mål”. Enligt Al-Jazeera förklarar rapporten att korruptionsanklagade personer i Unwras ledning ”utgör en enorm risk för FN:s rykte”.

Uppgifterna om de nya korruptionsskandalerna inom Unwra gör nu att Schweiz och Nederländerna fryser biståndet till organisationen.

Mot bakgrund av den allvarliga kritik som riktas mot Unwra bör Sverige verka för att Unwra ska avvecklas och att dess nuvarande verksamhet istället ska ingå i UNHCR och Unicef. Tills detta sker bör Sverige upphöra med utbetalningar av finansiellt bistånd till Unwra.

 

 

Björn Söder (SD)

 

Ludvig Aspling (SD)

Markus Wiechel (SD)

Lars Andersson (SD)

Sara Gille (SD)

Mats Nordberg (SD)

Julia Kronlid (SD)