Motion till riksdagen
2019/20:74
av Alexander Christiansson och Dennis Dioukarev (båda SD)

Västlänken


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda ett alternativ till Västlänken och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Västlänken upplevs som ett politiskt prestigebygge, ett bygge som inte har förankring hos göteborgarna.

Västlänken är tänkt att bli en dubbelspårig järnväg för pendel- och regiontåg i tunnel under centrala Göteborg. Den blir cirka åtta kilometer lång, och av dessa kommer drygt sex kilometer att gå i tunnel. Västlänken inkluderar även tre underjordiska stationer som skall byggas vid Göteborgs central, Haga och Korsvägen.

Befolkningen och den ekonomiska tillväxten i Västsverige ökar stadigt och där måste infrastrukturen följa med. För att optimera järnvägssatsningar i Västsverige måste man släppa den politiska prestigen och ta till sig andra alternativ som är bättre ur ett samhällsekonomiskt perspektiv och även för staden Göteborg som sådan. Järnvägs­satsningar är en viktig förutsättning för fortsatt regional tillväxt eftersom fler människor då kan nå fler arbetsplatser inom rimlig pendlingstid. Det har sedan länge funnits stora förväntningar på järnvägen i Västsverige eftersom kapaciteten är maximalt utnyttjad. Järnvägen ses som det trafikslag som kan bidra till tillväxten i Västsverige och dessutom göra det på ett långsiktigt hållbart sätt.

Trafikverkets beräkningar visar att kostnaderna är dubbelt så stora som nyttan. Om man tar höjd för felberäkningar så är det troligt att kostnaden ökar ytterligare mot nyttan. Att det behövs bättre förbindelser i Göteborg råder det ingen tvekan om, men Västlänken ger ingen utökad turtäthet eftersom det är kapacitetsbrist på banorna runt Göteborg och den ger inte heller kortare restider eftersom den tar en omväg genom staden.

När SOM-institutet släppte sin årliga attitydundersökning om Västlänken visade den att sammanlagt 43 procent av göteborgarna är emot projektet. Motsvarande siffra i förra mätningen var 40 procent, det vill säga en ökning med 3 procentenheter. Av de 43 procenten säger 30 procent att projektet är mycket dåligt och 13 procent att det är ganska dåligt. Endast 14 procent tycker att Västlänken är mycket bra, medan 22 procent anser att den är ganska bra. Totalt 36 procent. 12 procent menar att pendeltågstunneln varken är bra eller dålig. Det man kan utröna är att motståndet är i klar majoritet och budskapet är tydligt: göteborgarna vill inte ha Västlänken. Dessutom ökar motståndet.

Med ett sådant massivt motstånd mot Västlänken vore det rimligt att Trafikverket får i uppdrag att göra en djupare analys av alternativa lösningar istället för Västlänken.

För oss i Sverigedemokraterna är den demokratiska ordningen viktig och principen att makten skall utgå från folket bör och skall respekteras.

Göteborgarna har sagt sitt nej om delfinansiering av västlänken och det borde den styrande majoriteten ta hänsyn till.

 

 

Alexander Christiansson (SD)

Dennis Dioukarev (SD)