Motion till riksdagen
2019/20:724
av Jörgen Grubb (SD)

Säkra tallriksmodellen i skolan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att den kost som serveras i skolan varje dag ska innehålla en kötträtt, en vegetarisk rätt samt alternativ för allergiker och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

På senare tid har det på många håll inom skolvärlden blivit en trend att utesluta kött från skolmåltiden. Kött som är, och alltid har varit, en naturlig del av tallriksmodellen för både barn och vuxna bör givetvis även ha sin naturliga plats i skolmatsalen.

Kött är både mättande och näringsrikt då det innehåller många av de aminosyror, vitaminer och mineralämnen som vi behöver få i oss varje dag. Protein behövs i alla kroppens celler och används vid bildningen av viktiga hormoner och enzymer som inte minst är viktigt under puberteten. Kött innehåller höga värden av protein som lättare tas upp av kroppen än protein från vegetabilier. Likaså gäller det för mineralerna zink och järn som är lättare för kroppen att ta upp från kött än från vegetabilier. Samtliga essentiella aminosyror finns i protein i kött precis som vitamin B12 som ofta är en bristvara hos de som inte äter kött.

Det är viktigt att det i skolmatsalen varje dag serveras näringsrik, enkel och god mat som ger eleverna möjlighet att äta sig mätta under skoldagen. Skolmaten ska bestå av en varierad kost med olika alternativ för att alla elever ska få möjlighet till en bra balans i måltiden enligt tallriksmodellen. Skolmat som eleverna dessutom tycker om kommer att minska matsvinnet då det som tas upp på tallriken äts upp i större utsträckning än mat som eleverna inte tycker om, förutsatt att det är en lagom upplagd portion på tallriken.

Den vegetariska kosten är viktig och får inte glömmas bort. Givetvis ska det serveras alternativ för allergiker som även denna följer tallriksmodellen. I skolmatsalen ska det serveras näringsrik och varierad skolmat för alla elever. Gör man ett aktivt val att inte äta kött så ska det inte på något sätt drabba eller gå ut över de elever som mer än gärna äter kött i skolmatsalen. Således bör både kött och vegetariska alternativ samt specialkost med läkarintyg serveras dagligen i skolorna.

Det är även viktigt att all mat som serveras i skolan i största möjligaste mån ska vara närproducerad.

 

 

Jörgen Grubb (SD)