Även om de största bidragsmottagande kommunerna i Sverige har kommit att bli Malmö och ett antal andra kommuner med stor invandring, är glesbygdskommuner fortfarande stora mottagare av olika statliga stöd, mätt per invånare. Vattenkraft i Sverige produceras huvudsakligen i regioner som är mottagare av betydande statliga ekonomiska stöd. En stor del av vattenkraften är statlig och genererar stora inkomster till staten. Genom att återföra en del av statens intäkter från vattenkraft direkt till berörda regioner, skulle en onödig rundgång av pengar undvikas, samtidigt som de berörda regionernas självbestämmande skulle öka. Det har vidare påtalats av bland annat Sveriges Kommuner och Landsting att det stora antalet olika bidrag som kommuner kan ansöka om hos staten är så svårhanterat att befolkningssvaga kommuner har svårt att hantera ansökningar, den detaljstyrning som åtföljer bidragen och återrapportering. Regional ersättning för vattenkraften skulle ge större frihet till regionerna, som sedan skulle fördela medlen till respektive regions kommuner. Färre medel skulle behöva fördelas via statsbidrag. Genom att återföringen sker från stat till region, skulle fördelningen mellan kommuner inom regionen kunna ske efter behov, inte efter mängd producerad vattenkraft, eftersom det senare skulle kunna skapa orättvisor.
Ett system med återföring av medel som betalning för vårt gemensamma nyttjande av resursen elektricitet skulle dessutom öka förståelsen för hur Sveriges olika delar tillsammans bidrar till vårt gemensamma välstånd.
Därför föreslår vi att regeringen tillsätter en utredning med målet att undersöka möjligheterna att med Norge som modell låta staten betala de regioner som producerar vattenkraft.
Mats Nordberg (SD) |
Staffan Eklöf (SD) |