Motion till riksdagen
2019/20:704
av Mats Nordberg och Staffan Eklöf (båda SD)

Sänd nyheter från nordiska länder via SVT


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att sända nyheter på skandinaviska språk från nordiska länder via SVT och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

De nordiska länderna har i mycket en gemensam historia och kultur. Våra länder är små och det är därför viktigt att vi där så är möjligt stöttar varandra i internationella sammanhang.

För att detta skall fungera är det viktigt att förståelsen för varandras förhållanden upprätthålls och helst kan höjas. Ökad samhörighet inom Norden skulle kunna innebära ökad turism och handel mellan våra länder med positiva effekter på ländernas ekonomi och för utvecklingen av vår gemensamma kultur.

Svenska, danska och norska är snarlika språk, men det behövs träning för att vi ska kunna förstå varandra.

För att öka förståelsen sinsemellan behövs också möjlighet att enkelt exponeras för de problem som diskuteras i grannländerna. Sveriges interna debatt skulle berikas genom förenklad tillgång till våra grannländers olika synsätt och ställningstaganden.

Därför föreslår jag att Sveriges tv åläggs att regelbundet visa nyheter från Norge, Danmark och Finland (på finlandssvenska), efter urval av respektive lands allmänna tvbolag, samt att Sverige verkar för att svenska nyheter på motsvarande sätt visas i våra grannländer.

 

 

Mats Nordberg (SD)

Staffan Eklöf (SD)