Motion till riksdagen
2019/20:695
av Kjell-Arne Ottosson (KD)

Låt riksdagen få makten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen snarast bör utreda en grundlagsändring som tydligt pekar på hur tillkännagivanden från riksdagen ska genomföras av regeringen, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

All offentlig makt i Sverige utgår från folket, och riksdagen är folkets främsta företrädare. Det står i regeringsformen – den grundlag som utgör grunden för vår demokrati. Det är till riksdagen som Sveriges röstberättigade medborgare utser de personer som de vill ska representera dem under den kommande mandatperioden. Det är riksdagen som fattar beslut om Sveriges lagar, som regeringen sedan ska genomföra.

Vi ser idag att många visar stor misstro mot våra demokratiskt valda församlingar och det finns ett ökande politikerförakt i samhället. Detta grundar sig på flera olika saker och vi bör därför göra vad vi kan för att minska denna misstro. Ett mycket tydligt exempel är när riksdagen röstar igenom tillkännagivanden som regeringen sedan inte genomför, trots att det finns en majoritet i riksdagen för att göra det. Det är riksdagen som är Sveriges lagstiftande församling och högsta politiska organ. Detta bör respekteras även av sittande regering.

Regeringen bör snarast utreda en grundlagsändring som tydligt pekar på hur tillkännagivanden från riksdagen ska genomföras av regeringen.

 

 

Kjell-Arne Ottosson (KD)