Motion till riksdagen
2019/20:672
av Roger Richthoff m.fl. (SD)

El- och strålsäkerhet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om särskilda reservkraftnät och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stärka skalskyddet mot fredstida och krigstida sabotage mot den storskaliga vattenkraften och kärnkraften och tillkännager detta för regeringen.

Elsäkerhet

Olika elkraftskonsumenter är olika beroende av säker el. För samhällsviktig verksamhet kan oacceptabla konsekvenser uppstå snabbt vid elavbrott. Med hjälp av modern styr­teknik kan olika användare sättas i prioriteringsordning vid brist på el. Forskning visar att särskilda reservkraftnät med viss radie är kostnadseffektiva när det finns flera samhällsviktiga verksamheter nära varandra. Energimyndigheten bör ges i uppdrag att utifrån dessa utgångspunkter särskilt förstärka försörjningstryggheten för samhälls­viktiga verksamheter.

Strålsäkerhet

Terroristhotet mot kärnkraften har ökat och bör därför mötas med ett ökat skydd. Det finns därför anledning att se över de skyddsregler som gäller för kärnkraftverk, atomverksamhet och den storskaliga vattenkraften. Säkerhetszonerna runt verken bör därför förstoras, i form av en utökad radie. Regeringen bör återkomma till riksdagen


med förslag på lagstiftning som svarar mot de större skyddsbehov som dagens terroristhot medför.

 

 

Roger Richthoff (SD)

 

Caroline Nordengrip (SD)

Sven-Olof Sällström (SD)