Motion till riksdagen
2019/20:647
av Désirée Pethrus (KD)

Dawit Isaak


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen snarast bör tillsätta en undersökningskommission för att granska ärendet med Dawit Isaak och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige bör verka för att EU ställer kraftfulla krav på Eritrea avseende mänskliga rättigheter i samband med biståndsinsatser till landet, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att EU och Sverige gemensamt bör agera för att Dawit Isaak snarast släpps fri, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Dawit Isaak är den svensk som längst har suttit fängslad i utlandet utan åtal eller dom. Den eritreanska regimen har inte låtit honom träffa vare sig sin familj, sin advokat eller några svenska diplomater under sin tid som frihetsberövad. Den svenska regeringen och EU måste nu öka trycket på den eritreanska regimen för att få honom frisläppt.

Mellan perioden 2016 och 2020 kommer Eritrea att motta 200 miljoner euro i bistånd från EU. I sitt linjetal till unionen föreslog kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att EU bör satsa på ett starkare partnerskap med Afrika. Detta är givetvis positivt men både handel och bistånd måste förenas med tydliga krav på mänskliga rättigheter och demokrati.

Eritrea är en av världens mest hårdföra diktaturer. Politiska motståndare torteras och fängslas. Regimen utövar ett systematiskt förtryck och förföljelse av oliktänkande. FN har vid ett flertal tillfällen kritiserat Eritrea för brott mot mänskliga rättigheter och även infört sanktioner mot regimen för dess stöd till terrorgruppen al-Shabab.

Efter snart 18 år som fängslad i Eritrea kan man konstatera att UD:s försök att få honom fri helt har misslyckats. Just därför är det viktigt att dra erfarenheter av allt det arbete som lagts ned. En undersökningskommission skulle vara väl lämpad att göra ett sådant arbete. Då skulle vi kunna få veta vilka insatser som är verksamma och ha beredskap för framtiden.

Den svenska regeringens utgångspunkt gentemot Eritrea har länge varit tyst diplomati, en metod som hittills varit ett misslyckande. Nu krävs nya krafttag för att få Dawit Isaak fri.

Regeringen bör snarast tillsätta en undersökningskommission för att granska ärendet med Dawit Isaak. Och Sverige bör verka för att EU ställer kraftfulla krav på Eritrea avseende mänskliga rättigheter i samband med biståndsinsatser till landet. EU och Sverige bör agera gemensamt för att Dawit Isaak snarast släpps fri.

 

 

Désirée Pethrus (KD)