Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga omlokalisering av myndigheter till Halland och tillkännager detta för regeringen.
Det är avgörande att hela landet känner sig delaktigt i myndighetsutövningen. Utan statlig närvaro i landet minskar känslan av samhörighet och det riskerar att leda till polarisering och fragmentering. Under den borgerliga regeringens styre fanns en tydlig centraliseringstrend. Det har den socialdemokratiskt ledda regeringen satt stopp för. Vi har sett ett stort antal omlokaliseringar av viktiga verksamheter.
Regeringen har redan flyttat ut tre myndigheter från Stockholm ut i landet. Det handlar om E-hälsomyndigheten till Kalmar, Fastighetsmäklarinspektionen till Karlstad och Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd till Skellefteå. Beslut finns om att flytta ut ytterligare sju myndigheter från Stockholm, vilket totalt berör 500–550 arbetstillfällen. Bland annat flyttas delar av Strålsäkerhetsmyndigheten med 120 anställda till Katrineholm. Övriga sex myndigheter är: Polarforskningssekretariatet till Luleå, Myndigheten för kulturanalys till Göteborg, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor till Växjö, delar av ESF-rådet till Gävle, delar av Universitets- och högskolerådet till Visby och delar av Tillväxtverket till Östersund.
Den parlamentariska landsbygdskommittén presenterade i januari ett förslag om flytt av 10 000 statliga jobb i Stockholmsregionen till mindre orter och glesbygd, detta under fem till sju år.
I Hallands län finns endast 4 045 statliga jobb, vilket är en lägre siffra än i jämförbara län med liknande befolkningsunderlag. Hittills har Halland blivit utan omlokaliserad myndighet. Det är vår förhoppning att det är Hallands tur nästa gång.
Adnan Dibrani (S) |
|