Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda om den danska modellen för personalliggare kan ersätta det nuvarande systemet och tillkännager detta för regeringen.
Införande av personalliggare motiverades av att man ska motverka svartarbete. Syftet är alldeles rätt men tillvägagångssättet har visat sig fel. Systemet med personalliggare har visat sig vara administrativt tungt, och de administrativa kostnaderna och sättet det hanteras menar jag motiverar att man ser över systemet med personalliggare.
Att motverka svartarbete är viktigt, men istället för att göra generella regler så borde man gå enligt dansk modell, där man inriktar sig på de företag som är i riskzonen.
Personalliggare ska motverka svartarbete och är en löpande dokumentation över vilka individer som är verksamma i ett företag och när. Systemet med personalliggare innebär att kostnader för skattekontroll läggs på företagen.
I Danmark finns inte några generella krav på personalliggare. Däremot kan Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (Star), kommunerna och skattemyndigheten (Skat) under vissa förutsättningar förelägga enskilda arbetsgivare (oavsett verksamhet) att föra en ”logbog”. Arbetsgivaren ska då dagligen registrera upplysningar om anställda, bl.a. arbetstider. Den danska loggboken ska på begäran visas upp för Skat, oavsett vilken myndighet som har beslutat om att den ska föras. Ett föreläggande att föra en loggbok kan bl.a. meddelas ett företag som har anlitat svart arbetskraft. En loggbok kan föras antingen på papper eller elektroniskt. Den som inte följer ett föreläggande att föra en loggbok, eller som inte på begäran uppvisar loggboken, kan bestraffas med böter. Information om de danska reglerna om loggbok finns på den danska skattemyndigheten Skats webbplats (http://www.skat.dk).
Fördelen i det danska systemet är att man kommer åt de företag som försöker fuska och inte skapar onödiga kostnader för de företag som sköter sig.
Larry Söder (KD) |
|