Motion till riksdagen
2019/20:535
av Magnus Jacobsson (KD)

Säkra länder inom asylprövningsprocessen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att upprätta en lista med säkra länder och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under de senaste åren har Sverige tagit emot en större mängd flyktingar vilket skapat oro och visat på brister i den svenska mottagnings organisationen. Istället för att dessa flyktingar har tagits emot på ett bra sätt där dom har fått möjlighet att lära sig språket, lära känna andra svenskar, få en utbildning och jobb så har man fastnat i ett utanförskap. Handläggningstiderna hos Migrationsverket har varit långa och detta har skapat en frustration hos asylsökande. I vissa fall har det även funnits en oro över bristande rättssäkerhet exempelvis när det gäller fråga om kristna konvertiter. Sammantaget har det stora antalet asylansökningar och de långa väntetiderna skapat en frustration hos såväl de som jobbar med dessa frågor som hos de som upplever att man kanske inte får sin sak prövad på ett korrekt sätt.

Det är viktigt att de begränsade utredningsresurser som finns används för att handlägga ärenden från människor med skyddsbehov. Det finns dock idag grupper som söker asyl där beviljandegraden är mycket låg och där många saknar skyddsbehov. Jag anser att vi behöver arbeta mer med upprättande av en säkra länder-lista. Migrationsverket har förvisso sedan länge arbetat efter bestämmelser om uppenbart ogrundade ansökningar. Men enligt regeringen har dock en dom från EU-domstolen 2018 begränsat möjligheterna att bedöma asylansökningar som uppenbart ogrundade. Därför skulle en säkra länder-lista inte kunna användas för att direkt avslå ansökningar vid gränsen. I de diskussioner som pågår om ett gemensamt asylsystem i EU finns även frågan om gemensamma listor om säkra ursprungsländer. Men detta arbete har heller inte kommit långt. Jag tycker dels att regeringen behöver arbeta vidare med denna fråga och dels att man behöver peka ut vilka länder som anses som ”säkra”. Då skulle man kunna informera om detta på alla våra beskickningar samt offentliga hemsidor vilket gör att de som funderar på att söka sig till Sverige ifrån ett ”säkert land” redan från början vet att detta land kommer enbart skyndsamt hantera mitt ärende och därefter säga nej. Fördelen med detta system är att personer som ändå kommer att få avslag inte chansar på att ta sig till Sverige samt att vi kan avfärda dessa ansökningar redan i ett tidigt läge i asylsökningsprocessen.

 

 

Magnus Jacobsson (KD)