Motion till riksdagen
2019/20:495
av Helena Lindahl och Daniel Bäckström (båda C)

Återinför en skrotbilspremie


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att återinföra en skrotbilspremie och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Övergivna bilar i naturen är ett stort problem på många håll i landet – inte minst på landsbygden. Det är tyvärr en trend som ökat sedan skrotbilspremien togs bort 2007. Tanken med borttagandet var god då man i stället valde att införa ett tuffare producent­ansvar som innebar att bilproducenterna ska ansvara för att skrotningen och åter­vinningen av bilar fungerar. Det nya systemet innebar även att det inte skulle kosta något för bilägarna.

Dessvärre har det lett till att det inte finns något större incitament att lämna in sin skrotbil – särskilt inte om man måste åka långa sträckor som innebär merkostnader. Det har lett till att många bilar står övergivna i naturen och förfular sin omgivning ofta sönderslagna, vilket är en fara för inte minst barn och djur och dessutom finns risken för miljöfarligt läckage.

Det här orsakar stora kostnader för många kommuner som varje år betalar tiotals miljoner kronor. Men även privatpersoner kan åsamkas både merarbete och utgifter i samband med att bilar dumpas på deras mark.

Enligt Bil Sweden finns drygt en halv miljon bilar avställda som skulle kunna skrotas. Detta ska även ses i ljuset av att det årligen bara skrotas runt 170 000 bilar.

Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Helena Lindahl (C)

Daniel Bäckström (C)