Motion till riksdagen
2019/20:457
av Hillevi Larsson (S)

Lokal effektbrist i elnätet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om lokal effektbrist i elnätet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har idag en mycket hög leveranssäkerhet och industrin har de lägsta elpriserna i EU. Sedan 2016 finns energiöverenskommelsen som skapar förutsättningar för lång­siktig säker och hållbar elförsörjning. Den är en bra grund för det fortsatta långsiktiga arbetet med energipolitiken. Vi har under flera år haft stora elöverskott i Sverige. Det finns alltså ingen brist på el, med det finns lokala utmaningar i elförsörjningen på grund av växande städer, utbyggd kollektivtrafik, elektrifiering av samhället, nya industrier och industrier som utökar sin verksamhet. Allt detta bidrar till att delar av Sverige riskerar att drabbas av elbrist. Det är allvarligt.

Situationen är svårast i Malmöregionen och Mälardalen. En stor del av elen produceras i norra Sverige och används i södra Sverige, och behöver kunna ledas däremellan. När många vill använda stora mängder el samtidigt så räcker inte effekten i ledningarna till för att samtidigt överföra all el som behövs. Överföringskapaciteten brister, både mellan norr och söder och inom de drabbade regionerna.

Det tar minst 10 år att bygga nya kraftledningar från norra till södra Sverige. Dessa nya ledningar måste färdigställas snarast möjligt, men i väntan på att de är klara behövs åtgärder för att förse utsatta regioner med el. Elkablar som klarar högre effekt, att sprida ut elanvändningen över dygnet och utbyggd lokal elproduktion är exempel på åtgärder som skulle kunna minska elbristen.

När det gäller lokal elproduktion så är det positivt att regeringen i höstbudgeten aviserat att flera länsstyrelser, bland annat Skåne, Stockholm, Uppsala och Västra Götaland, kommer få i uppdrag att ur ett lokalt och regionalt perspektiv kartlägga och analysera elsituationen i respektive region. Överföringskapaciteten inom Sverige behöver byggas ut, vilket också är en del av energiöverenskommelsen från 2016. Processen för att förstärka elnätet ska bli mer effektiv.

Nuvarande statliga stöd för solcellsinstallation som ansluts till elnätet (som täcker 20 procent av investeringskostnaden), skulle kunna utökas för företag och kommuner som drabbas av att Svenska kraftnät tvingas säga nej till ökat effektuttag. Då skulle de kunna bygga ut sin verksamhet genom att delvis bli självförsörjande på el, och därmed mindre beroende av nätkapaciteten.

Regeringen bör i framtiden överväga ytterligare åtgärder för att fylla behovet av el i alla delar av Sverige.

 

 

Hillevi Larsson (S)