Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över lagen om våld mot tjänsteman alternativt skadegörelsebrottet för att inkludera djur som används av blåljuspersonal och tillkännager detta för regeringen.
De senaste åren har blåljuspersonalens utsatthet rättmätigt uppmärksammats och nya brottsrubriceringar har diskuterats och straffskalor skärpts. Det är mycket viktigt att de som hjälper till att upprätthålla ordning i samhället har ett starkt juridiskt skydd.
Det gäller även de djur som finns i blåljuspersonalens tjänst. Framförallt handlar det om hundar och hästar som gör ovärderliga insatser inte minst för polisen. Trots det är det juridiska skyddet för dessa djur högst bristfälligt. I juridisk mening är en hund att anses som en egendom, vilket innebär att om någon skadar annans hund är det att anses som skadegörelse, vilket även inkluderar polishundar. Ett sätt att hantera situationen, för den som inte vill klassa djur som tjänstemän är att ändra i förarbetena till skadegörelsebrottet så att skadegörelse mot djur i blåljuspersonalens tjänst alltid ska anses som grov. Det ekonomiska värdet är sällan så stort att det kan klassas som grova brott, men brottet kan anses riktat mot samhället och därför bör de högre delarna av straffskalan användas. Maxstraffen för grov skadegörelse och våld mot tjänsteman är nämligen desamma.
Straffskalorna speglar idag inte alls det viktiga arbete som dessa viktiga djur och medarbetare utför. Att de därför ska ha ett adekvat skydd är självklart. Det visar också samhället hur viktigt dessa medhjälpare är och sänder en signal till förövare att det inte är en sak som angrips, utan en del av rättskedjan och blåljuspersonalen.
Rickard Nordin (C) |
|