Motion till riksdagen
2019/20:414
av Solveig Zander och Per Lodenius (båda C)

Satsa på parasport


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen omgående bör tillsätta en utredning vars syfte ska vara att undanröja praktiska hinder för personer med funktionsnedsättning och i stället på alla sätt underlätta utövande och tävlande inom parasport, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Parasportförbundet (tidigare Handikappidrott), som ingår i Riksidrottsförbundet, hanterar 15 egna idrotter och tillsammans med specialidrottsförbund finns en mängd andra förbund som hanterar sport och idrott för personer med funktionsnedsättning. När det gäller tävlingar delas de tävlande inte bara in efter kön utan även efter funktions­nedsättning och grad av funktionsnedsättning i olika klasser, ungefär som viktklasser i brottning.

Förbundet finns i alla län i landet och i de flesta kommuner. Men det är långt ifrån alla ungdomar som har möjlighet att delta i den idrott som finns på orten eller i den idrott de brinner för. Har man en funktionsnedsättning behöver man t ex färdtjänst för att komma till träning, eller ledsagare för att kunna delta, eller speciella hjälpmedel, eller ledare som är kunniga i parasport. Det är kommunerna som beviljar färdtjänst och många godkänner inte det och inte heller ledsagare eller inköp av hjälpmedel. Utbild­ning av ledare för parasport är självklart också viktigt och något för kommunernas nämnder/styrelser för idrott att ta på allvar. Det finns, med andra ord, flera åtgärder som måste förändras. Alla barn och ungdomar behöver aktiveras och personer med olika funktionsnedsättningar mer än andra. Men för dessa ungdomar finns oöverstigliga hinder, som samhället bär ansvar för att undanröja.

Alla föräldrar, mer eller mindre, ställer upp för sina barns fritidsaktiviteter. Själv­klart gäller det även föräldrar till barn med funktionsnedsättning. Men det finns gränser då vi alla vet att barn med funktionsnedsättningar har större behov av föräldrarnas hjälp, i alla sammanhang, än vad andra har. Dessutom finns inte tillgång till anläggningar där dessa barn kan träna. Redskap finns inte som är anpassade och då ska de bekostas av familjen. Barn i särskolan har inte ens idrott i schemat. Hur ska de då lockas till att utöva idrott?

Det är hög tid att parasport kan medverka till att aktivera barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Regeringen måste ta fram en handlingsplan för hur det ska kunna bli verklighet. Dessutom har Sverige en möjlighet att bli ledande när det gäller internationella tävlingar inom parasporter. 2020 är det Paralympiska spelen i Tokyo. I Rio vid senaste paralympiska spelen deltog 160 länder och Sverige skickade 58 personer. Det delades ut 529 medaljer och av dessa fick Sverige 10 (inkl. guld, silver, brons) vilket inkluderar både individuella och lag. Den 25 augusti 2020 öppnar spelen och förhoppningen är att det ska vara fler som deltar från Sverige och att fler ska ta medaljer. Detta trots att paraelitidrottare har helt andra förutsättningar än de som inte är funktionsnedsatta. Givetvis handlar det om ekonomiska förutsättningar och också om tillgång till träningsanläggningar, till hjälpmedel etc.

Med hänvisning till ovanstående framgår det tydligt att parasport behöver få ett betydligt större utrymme i Sverige och på alla sätt jämställas med personer som inte är funktionsnedsatta. Det är regeringens ansvar att medverka till det.

 

 

Solveig Zander (C)

Per Lodenius (C)