Motion till riksdagen
2019/20:398
av Per Lodenius (C)

Förbättrad tillgång till tandvård


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten till förbättrad tillgång till tandvård och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Tandhygien och tandvård är viktigt för en persons välmående och totala hälsa. Alla har dock inte möjlighet att lägga de resurser som kan krävas för tandvården. Det har skett förbättringar och olika lösningar för att förhindra höga kostnader vid tandvård har införts. Dessa har dock varit långt ifrån tillräckliga. Det finns fortfarande skillnader både vad gäller tillgången till behandlande tandvård som till en förebyggande tandvård. Inte minst vad gäller möjligheten att lägga egna resurser.

Har du en ekonomi som gör att du måste prioritera vad du ska lägga dina pengar på så kan det innebära att just tandvården inte är det du har möjlighet att prioritera. Särskilt inte besök hos tandhygienist och förebyggande tandvård. Det kan i sin tur leda till att behovet blir istället svårare och dyrare behandlande tandvård längre fram. Samtidigt som de ekonomiska resurserna troligen inte är bättre än tidigare. Istället så leder det i sin tur till sämre munhälsa och som en följd av det också sämre hälsa i ett större perspektiv.

Det behöver snabbt göras mer för att förbättra tillgången till god tandvård, oberoende av egen ekonomisk möjlighet. Ett första steg kan vara att se över hur man kan lindra kostnaden vid besök hos tandhygienist med förebyggande vård.

 

 

Per Lodenius (C)