Motion till riksdagen
2019/20:3459
av Fredrik Christensson m.fl. (C)

med anledning av skr. 2019/20:60 Riksrevisionens rapport om resurseffektivitet och produktivitet vid Sveriges lärosäten i nordisk jämförelse


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att samla och tillgängliggöra information om tidigare studenters lön och arbetsmarknadsetablering samt om utbildningars kvalitet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För Centerpartiet är det självklart att studenter som ägnar tre till fem år av sina liv på högskolestudier och lämnar med stora studieskulder har rätt att kunna göra välinforme­rade utbildningsval.

Familjebakgrund påverkar ofta valet att studera vidare. Bristande information och vägledning gör de blivande studenterna beroende av råd från familj och vänner. Det syns tydligt i valet av utbildning och lärosäte. Studenter från studieovana hem är även överrepresenterade i avhoppsstatistiken. Felval är en viktig orsak till detta. En stärkt information och vägledning är på så sätt viktiga pusselbitar för att bredda rekryteringen till högskolan. Ökad information skapar även en konkurrenssituation, vilket gör att utbildningar som underpresterar tvingas arbeta med att stärka kvaliteten och förbättra genomströmningen. 

En enig riksdag gjorde för fyra år sedan ett tillkännagivande till regeringen om att se över hur utbildningars kvalitet ska kunna jämföras mellan olika lärosäten. Sedan dess har lite hänt från regeringens sida för att underlätta välinformerade studieval för bliv­ande studenter.

Men kanske är något på väg att hända. I regeringens skrivelse 2019/20:60 tydliggör regeringen att lärosätena aktivt ska arbeta med genomströmningsfrågan och att det är angeläget att arbetet kontinuerligt utvecklas. Det kan enligt skrivelsen t.ex. ske genomatt ge framtida studenter tydligare information om vad olika utbildningar innehåller och om deras arbetsmarknadsutsikter och att lärosätena utvecklar sitt stöd till de antagna studenterna för att ge dem bättre förutsättningar att klara studierna. Till sin hjälp i detta arbete har lärosätena bland annat Universitetskanslersämbetets prognoser, statistik och utvärderingar.

Precis som regeringen tydliggör i sin skrivelse finns redan i dag information om lärosäten och utbildningar genom både den statistik som Universitetskanslersämbetet publicerar och genom Universitets- och högskolerådets studieinformation. Men för att alla studenter, oavsett bakgrund, ska få tillgång till informationen är det avgörande att den sammanställs på en och samma plats.

I både Danmark och Norge har statliga initiativ tagits för att blivande studenter bättre ska kunna jämföra utbildningar. I Danmark har man infört ett system där student­erna får information om de tidigare studenternas lön, arbetsmarknadsetablering och om utbildningen har varit relevant för de jobb som studenterna har fått. Stort fokus ligger på tidigare studenters upplevelser och hur de ser på sin utbildning. Norge har ett liknande system, där fokus ligger på hur tidigare studenter ser på kvaliteten på utbildningen.

Svenska studenter borde få liknande möjlighet att göra välinformerade val som våra nordiska grannar. Centerpartiet vill därför att regeringen tar initiativ till att ge högskole­myndigheterna i uppdrag att samla och tillgängliggöra informationen. Det kommer att resultera i högre kvalitet på utbildningarna, bredare rekrytering till högskolan och bättre genomströmning. Det är en vinst för både samhälle och individ.

 

 

Fredrik Christensson (C)

 

Ulrika Heie (C)

Per Lodenius (C)

Niels Paarup-Petersen (C)